Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, για την οποία πραγματοποιήθηκε συστηματική ανάλυση 1.769 μελετών από 183 χώρες, δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά
28% και 47% σε ενήλικες και παιδιά αντίστοιχα, κατά το χρονικό διάστημα 1980-2013. Τα ποσοστά ωστόσο διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών, με περισσότερα από τα μισά άτομα που χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκα παγκοσμίως να κατοικούν σε 10 μόλις χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ινδία.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης, φαίνεται ότι στις αναπτυγμένες χώρες τα ποσοστά της παχυσαρκίας είναι υψηλότερα στις γυναίκες, ενώ το αντίθετο παρατηρείται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συνολικά το 62% του παχύσαρκου πληθυσμού του κόσμου, κατοικεί σε αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, σημαντική αύξηση καταγράφεται στα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας, που αγγίζει πλέον 1 στα 4 παιδιά στις αναπτυγμένες χώρες. Από την άλλη, φαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας έχει επιβραδυνθεί στους ενήλικες τα τελευταία 8 χρόνια.
Συνολικά, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται άμεση παγκόσμια δράση και βοήθεια προς τις χώρες σχετικά με το πρόβλημα της παχυσαρκίας, καθώς είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι όχι μόνο τα ποσοστά εξακολουθούν να αυξάνονται, αλλά από την άλλη, καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να μειώσει τα επίπεδα παχυσαρκίας κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Τέλος, σχολιάζουν πως με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για αναστολή της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας έως το 2025.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr(Πηγή)