Ένας στους δέκα ενήλικες υποφέρουν από αυτή την κατάσταση και πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά σχολικής ηλικίας πάσχουν από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.
Ποια είναι τα συμπτώματα αυτού του φαινομένου;
– Επιθυμία για τίναγμα των ποδιών
– Πόνος στο πόδι
– Κνησμός
Άβολη αίσθηση στα πόδια
(Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας)
Αυτή δεν είναι πολύ σοβαρή ασθένεια αλλά μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ζωής σας και την ικανότητα να εκτελείτε τις καθημερινές δραστηριότητες σας.
Αιτίες
Υπάρχουν κύρια και δευτερεύοντα σύνδρομα των ανήσυχων ποδιών. Στο κύριο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, η διαταραχή είναι κληρονομική και ο λόγος έγκειται στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση. Η δευτερεύουσα μορφή της νόσου αυτής μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως η αναιμία, η εγκυμοσύνη, τα κατεστραμμένα περιφερικά νεύρα,η εξασθενημένη λειτουργία των νεφρών και οι εκφυλιστικές ασθένειες της σπονδυλικής στήλης.
Επίσης, αυτή η διαταραχή είναι μερικές φορές συνέπεια της χρήσης ορισμένων φαρμάκων, όπως των αντικαταθλιπτικών, των αντιψυχωσικών και της κατανάλωσης πολύ καφέ, αλκοόλ και νικοτίνης.
Συνήθως η διάγνωση γίνεται ανάλογα με την κλινική εικόνα. Από τα εργαστηριακά ευρήματα της γενικής αίματος, του προσδιορισμού των δειγμάτων της ορμονικής κατάστασης και των νεφρών τα οποία είναι απαραίτητα. Και ανάλογα με την διάγνωση, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ορισμένες ασκήσεις, αναλγητικά και ηρεμιστικά δισκία συνταγογραφούνται.
Ένας στους δέκα ενήλικες υποφέρουν από αυτή την κατάσταση και πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά σχολικής ηλικίας πάσχουν από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.
Με ποιο τρόπο μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα μπορεί να απαλυνθούν αν σηκώνεστε και ξυπνάτε περίπου την ίδια στιγμή. Οι ειδικοί, ωστόσο, προτείνουν να τεντώνεστε λίγο πριν πάτε για ύπνο, έτσι θα πρέπει να καθίσετε στο πάτωμα με τα πόδια σας τεντωμένα και, στη συνέχεια, να λυγίσετε αργά τον κορμό με τα πόδια για να είναι σε θέση να φθάσετε τα χέρια σε αυτή τη θέση για λίγα λεπτά. Επίσης, το ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο είναι μια εξαιρετική λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καλό να κάνετε απλές ασκήσεις και βόλτες στον καθαρό αέρα. Μπορείτε, επίσης, να κάντε και γιόγκα που περιλαμβάνει το τέντωμα, βαθιές αναπνοές και χαλάρωση. Αποφύγετε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως μαύρο τσάι και καφέ, γιατί έχουν κακή επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος και στην ποιότητα του ύπνου.
Σε πολλές περιπτώσεις όμως, τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών στην πραγματικότητα υποφέρουν από έλλειψη σιδήρου στο αίμα γι ‘αυτό είναι καλό τα άτομα αυτά να αρχίσουν να καταναλώνουν τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο. Όπως για παράδειγμα κόκκινο κρέας, δαμάσκηνα και παντζάρια.
Μείγμα για Τσάι
Συστατικά:
– 1 κουταλιά της σούπας θρυμματισμένο κυνόροδο
– 1 κουταλιά της σούπας άνθη χαμομηλιού
– Μισό λίτρο βραστό νερό
– Μικρή ποσότητα χυμό από λεμόνι
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Παρασκευή:
Ρίχνουμε στο βραστό νερό το χαμομήλι και το κυνόροδο, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να κάτσει για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια σουρώνουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μέλι. Το τσάι θα πρέπει να καταναλώνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και λίγο πριν πάτε για ύπνο.
Αρωματοθεραπεία:
Κάντε ένα μείγμα από 5 σταγόνες βασιλικό και μαντζουράνα και 3 σταγόνες αμυγδαλέλαιο. Τρίψτε το μείγμα στα πόδια σας κάθε βράδυ.