Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η συμφωνία του Μονάχου του 1938: τι μας διδάσκει η τύχη της τότε Τσεχοσλοβακίας», διοργανώνει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου η ΕλληνοΡωσική λέσχη Διάλογος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής, Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών, Φραγκούδη 11 & Πάντου, Καλλιθέα (δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) και μετά τις επιστημονικές ομιλίες θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση και δεξίωση.
Θα ξεκινήσει στις έξι το α[απόγευμα και θα είναι αφιερωμένη στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν 80 χρόνια πριν.
Τη νύχτα από 29 προς 30 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Μπενίτο Μουσολίνι, οι πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας ο Νέβιλ Τσάμπερλεν και ο Εντουάρ Ντελαντιέ αποφάσιζαν για την τύχη της Τσεχοσλοβακίας. Αποφάσιζαν χωρίς την παρουσία της – ο υπουργός των Εξωτερικών ο Κάμιλ Κρόφτα περίμενε την ανακοίνωση για την τύχη της χώρας του έξω από την αίθουσα, ενώ ο Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Μπένες δεν ήταν καλεσμένος καν.
Σήμερα στη Δύση προτιμούν μα μην θυμούνται τη Συμφωνία του Μονάχου, σαν να μην έχει υπογραφεί ποτέ. Παρ’ όλα αυτά η ίδια παραμένει πολύ επίκαιρη 80 χρόνια μετά. Η πρακτική λήψης αποφάσεων για τις τύχες των λαών από κλειστά club των ισχυρών συνεχίζεται και στις μέρες μας και η τύχη της τότε Τσεχοσλοβακίας -χώρας με υψηλού επιπέδου βιομηχανία και ισχυρό στρατό- είναι πολύ διδακτική.
Όπως επίσης και η στάση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων – της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας. Ήδη στις 30 Σεπτεμβρίου 1938 η Μεγάλη Βρετανία υπογράφει με την Γερμανία το Σύμφωνο μη Επίθεσης. Δύο μήνες αργότερα το ίδιο έπραξε και η Γαλλία. Ως το Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ απομένουν ακόμα 11 μήνες… Άρα πόσο εύκολο είναι να ισχυριστούμε, ότι η ΕΣΣΔ ήταν υπαίτιος μαζί με τη Γερμανία της έναρξης του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, αφού υπέγραψε το Σύμφωνο μη Επίθεσης με το Τρίτο Ράιχ τελευταία;
Τον πιο εύστοχο χαρακτηρισμό της Συμφωνίας του Μονάχου τον έδωσε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Στις 3 Οκτωβρίου του 1938 ο Τσόρτσιλ δήλωσε προφητικά: «Η Αγγλία είχε να διαλέξει μεταξύ ατιμίας και πολέμου. Προτίμησε την ατιμία και θα έχει τον πόλεμο».
…
Πηγή: http://www.ert.gr