Η ταινία αρχίζει με σκηνές κινηματογραφημένες από το Γερμανικό Στρατό Κατοχής.
Λίγο πριν από την αποχώρησή τους από την ΕΛΛΑΔΑ οι γερμανικές δυνάμεις καταστρέφουν τις υποδομές του συγκοινωνιακού δικτύου στον ΙΣΘΜΟ της ΚΟΡΙΝΘΟΥ (1-10/10/1944). Πυροδοτώντας τα εκρηκτικά οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα και ρίχνουν βαγόνια τρένου στη διώρυγα για να τη φράξουν.
Στη συνέχεια, ανατινάζουν με μεγάλη έκρηξη την οδική γέφυρα που είχε κατασκευαστεί από τους Ιταλούς και ολοκληρώνουν την καταστροφή πυροδοτώντας εκρήξεις στο βυθό του προλιμένα.
Τον ΑΠΡΙΛΙΟ του 1947 η Σχολή Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού αναλαμβάνει την ανακατασκευή της οδικής γέφυρας με υλικό τύπου Μπέλεϋ, που αποτελεί δωρεά της ΟΥΝΡΑ.
Η προετοιμασία για την εγκατάσταση της γέφυρας αρχίζει με την επιλογή και τη χάραξη της θέσης της και συνεχίζεται με την εκσκαφή του χώρου για την τοποθέτηση των κυλίστρων καθέλκυσης, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται από μπετόν τα βάθρα όπου θα στηριχθεί η γέφυρα στις δύο όχθες. Όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει η κυρίως κατασκευή της γέφυρας.
(Το υλικό αυτό τεκμηριώθηκε από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
Ο στρατιωτικός διοικητής της Αθήνας, Χέλμουτ Φέλμυ, είχε δηλώσει ψευδώς ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για ανατινάξεις ή δολιοφθορές στην Αθήνα. …