Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ βίωσαν μια από τις πιο τραγικές στιγμές στην ιστορία τους, όταν 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, υπό την καθοδήγηση του Οσάμα μπιν Λάντεν, οργάνωσαν μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων με σκοπό όχι μόνο να πλήξουν τον αμερικανικό λαό αλλά και τα σύμβολα της οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης της χώρας.
Αν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσαν ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Δίδυμοι Πύργοι, το τοτέμ της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ, στοχοποιήθηκαν από τρομοκράτες.
Ήδη το 1993, μια βόμβα που τοποθετήθηκε στο υπόγειο γκαράζ του Βόρειου Πύργου είχε σκοτώσει έξι άτομα και τραυματίσει περισσότερα από χίλια. Ωστόσο, τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, γνωστά πλέον ως 9/11, οδήγησαν σε μια τρομερή κλιμάκωση της παγκόσμιας τρομοκρατίας και άλλαξαν ριζικά την πορεία της σύγχρονης ιστορίας.
Το πρωί εκείνης της ημέρας, 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα κατέλαβαν τέσσερα εμπορικά αεροπλάνα με σκοπό να προκαλέσουν μαζικές καταστροφές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δύο από αυτά τα αεροπλάνα κατευθύνθηκαν στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, το τρίτο έπληξε το Πεντάγωνο, και το τέταρτο έπεσε σε ένα χωράφι στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβανίας, όταν οι επιβάτες προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους από τους αεροπειρατές.
Η πρώτη αεροπειρατεία έλαβε χώρα στις 8:46 το πρωί, όταν η Πτήση 11 της American Airlines, υπό τον έλεγχο του αρχηγού των αεροπειρατών, Μοχάμεντ Άττα, έπεσε πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Μόλις 17 λεπτά αργότερα, στις 9:03, η Πτήση 175 της United Airlines προσέκρουσε στον Νότιο Πύργο, σκορπώντας τον τρόμο σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη. Μέσα σε αυτές τις τραγικές στιγμές, ο χρόνος φάνηκε να παγώνει, καθώς η φλόγα και ο καπνός κυριάρχησαν στο τοπίο της πόλης. Οι άνθρωποι στους δρόμους παρακολουθούσαν ανήμποροι τις εικόνες των πύργων όπου όροφοι τυλίγονταν τις φλόγες, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι παγιδεύτηκαν εκεί χωρίς να έχουν τρόπο διαφυγής.
Οι επιθέσεις, όμως, δεν περιορίστηκαν μόνο στη Νέα Υόρκη. Στις 9:37 π.μ., η Πτήση 77 της American Airlines χτύπησε το Πεντάγωνο, την καρδιά της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης, προκαλώντας περαιτέρω καταστροφή και πανικό. Η τελευταία πτήση, η Πτήση 93 της United Airlines, δεν κατάφερε να φτάσει στον στόχο της χάρη στους ηρωικούς επιβάτες -με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ή τον Λευκό Οίκο-, οι οποίοι προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροπλάνου από τους αεροπειρατές. Το αεροπλάνο συνετρίβη σε ένα χωράφι στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβανίας στις 10:03 π.μ.
Οι επιθέσεις οργανώθηκαν με προσεκτικό σχεδιασμό και προετοιμασία που διήρκεσε χρόνια. Ο Καλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, το κεντρικό πρόσωπο πίσω από τον σχεδιασμό των επιθέσεων, παρουσίασε την ιδέα στον Οσάμα μπιν Λάντεν το 1996. Οι βασικοί συνωμότες, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμεντ Άττα, αποτελούσαν την ομάδα του «Κυττάρου του Αμβούργου», με βάση τη Γερμανία. Οι τρομοκράτες έλαβαν εκπαίδευση πιλότου στις ΗΠΑ, κυρίως στη Φλόριντα, ενώ η χρηματοδότηση και ο σχεδιασμός για την εκτέλεση των επιθέσεων προέρχονταν από διάφορα μέρη όπως το Ντουμπάι και το Αφγανιστάν.
Η Αλ Κάιντα, με ηγέτη τον Μπιν Λάντεν, είχε εγκαταστήσει βάσεις εκπαίδευσης και επιχειρησιακή υποστήριξη στο Αφγανιστάν, υπό την προστασία του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Η επιλογή και εκπαίδευση των αεροπειρατών ήταν μεθοδική, ενώ εκμεταλλεύτηκαν κενά στο αμερικανικό σύστημα έκδοσης βίζας και στην ασφάλεια των αεροδρομίων. Πολλοί από τους αεροπειρατές εισήλθαν νόμιμα στις ΗΠΑ με τουριστικές ή φοιτητικές βίζες. Η έλλειψη αυστηρής συντονισμένης παρακολούθησης και διαχείρισης πληροφοριών από τις Αρχές συνέβαλε στην επιτυχία των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Η καταστροφή που ακολούθησε των επιθέσεων ήταν ανυπολόγιστη. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 2.750 νεκρούς στη Νέα Υόρκη, ενώ οι συνολικές απώλειες ανήλθαν στους 2.977, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων στο Πεντάγωνο και στο αεροσκάφος της Πενσυλβανίας. Οι νεκροί προέρχονταν από 93 διαφορετικές χώρες, υπογραμμίζοντας τον διεθνή αντίκτυπο της επίθεσης. Οι στιγμές που οι Πύργοι κατέρρευσαν αποτυπώθηκαν βαθιά στη συλλογική μνήμη των Αμερικανών, με τη σκόνη και τα συντρίμμια να κατακλύζουν τους δρόμους του Μανχάταν, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι διασώστες έσπευδαν να σώσουν όσους μπορούσαν.
Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν άμεση και αποφασιστική. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε τον «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας», οδηγώντας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν με σκοπό τη διάλυση της Αλ Κάιντα και την απομάκρυνση των Ταλιμπάν από την εξουσία. Η αμερικανική κοινωνία συσπειρώθηκε γύρω από τους πληγέντες, με μαζικές αιμοδοσίες και εκδηλώσεις συμπαράστασης σε όλη τη χώρα. Η οργή και η θλίψη που προκάλεσε η επίθεση οδήγησαν σε βαθιές αλλαγές στην πολιτική ασφαλείας των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, και υιοθετήθηκαν νέοι νόμοι, όπως ο Patriot Act, για την ενίσχυση των μέτρων κατά της τρομοκρατίας.
Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ
Παράλληλα, οι επιθέσεις άλλαξαν την παγκόσμια δυναμική, οδηγώντας σε νέες συμμαχίες και στρατιωτικές επεμβάσεις. Ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003, βασισμένος στην αντίληψη ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχε σχέσεις με την τρομοκρατία και όπλα μαζικής καταστροφής, αν και αμφισβητήθηκε αργότερα, εντάθηκε στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, αυτές οι επεμβάσεις προκάλεσαν νέα κύματα αντι-αμερικανισμού και καλλιέργησαν την άνοδο εξτρεμιστικών ομάδων, όπως του ISIS, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν τα κενά εξουσίας στην περιοχή.
Η 11η Σεπτεμβρίου δεν άλλαξε μόνο την ιστορία των ΗΠΑ, αλλά όλου του κόσμου.
Σήμερα, η επίθεση συνεχίζει να επηρεάζει τις διεθνείς σχέσεις, την ασφάλεια και τη γεωπολιτική. Ο πόνος και οι απώλειες εκείνης της ημέρας είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όλων των ανθρώπων, που είτε έζησαν τις επιθέσεις από κοντά είτε τις παρακολούθησαν άφωνοι στις τηλεοράσεις τους, υπενθυμίζοντας την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής μπροστά στη βία και την τρομοκρατία.
Πλέον, στη θέση των Δίδυμων Πύργων είναι το νέο Κέντρο Εμπορίου και το «9/11 Memorial & Museum», αφιερωμένο στα θύματα.