Πολυτεχνείο: Το έγχρωμο βίντεο-ντοκουμέντο από τις ημέρες της εξέγερσης – «Ο φόβος κυριαρχούσε» λέει ο Νίκος Βερνίκος

Ένα φιλμ-ντοκουμέντο στο οποίο καταγράφονται οι ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για ιστορικά πλάνα που τράβηξε κρυφά ο Νίκος Βερνίκος, μέσα από το παράθυρο ενός δωματίου που βρισκόταν στον 1ο όροφο του ξενοδοχείου «Ακροπόλ».

Στο φιλμ αποτυπώνονται καρέ-καρέ τα γεγονότα μέχρι και την επομένη της εισβολής στο Ίδρυμα. Το υλικό παρέμενε κρυμμένο για χρόνια μέχρι που έφτασε στα χέρια των ανθρώπων της Aylon Film Archives, οι οποίοι με τη βοήθεια της τεχνολογίας το επεξεργάστηκαν και στη συνέχεια αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Μέσα από το δωμάτιο που βρισκόμουν και επικοινωνούσαμε με τους αγωνιστές, οι οποίοι έρχονταν εκεί να ξεκουραστούν είχα μία κινηματογραφική μηχανή και τράβηξα τα πλάνα, μιας και όλα έγιναν μπροστά στα μάτια μου», τονίζει ο επιχειρηματίας-πλοιοκτήτης Νίκος Βερνίκος στον ΑΝΤ1.

Το οπτικό υλικό καταγράφει τις κινήσεις των φοιτητών στο Πολυτεχνείο ήδη από τις 14 Νοεμβρίου, αλλά και την εμφανή παρουσία των αστυνομικών. Στις 16 Νοεμβρίου η κατάσταση δυσκολεύει. Οι φωτιές καίνε σκουπίδια ως ασπίδα προστασίας στα δακρυγόνα ενώ οι προβολείς από τα στρατιωτικά και τα αστυνομικά οχήματα «λούζουν» τα γύρω κτίρια.

«Ο φόβος κυριαρχούσε, όπως κυριαρχεί σήμερα σε όλους τους ανθρώπους. Αλλά αν είσαι αγωνιστής, φροντίζεις να ελέγχεις τον φόβο σου για να μπορείς να κερδίζεις την ελευθερία και την αξιοπρέπειά σου», τονίζει ο Νίκος Βερνίκος.

Σημαντικό κομμάτι του υλικού αφορά στο επίμαχο βράδυ της 17ης Νοεμβρίου και εστιάζει στην εισβολή στο ίδρυμα. Καταγράφονται οι αθρόες συλλήψεις εξεγερμένων που οδηγούνται μαζικά σε τμήματα και στην στρατονομία. Ο Νίκος Βερνίκος ήταν μεταξύ των όσων συνελήφθησαν.

«Θέλω να αποφύγω να περιγράφω προσωπικές στιγμές, γιατί η σημερινή επέτειος είναι μία συμβολική γιορτή της νεολαίας», σημειώνει ο ίδιος στον ΑΝΤ1.

Η ανάρτηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Το ιστορικής αξίας φιλμ ανέδειξε μέσα από τα social media ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Όπως έγραψε στην ανάρτησή του, το «Acropole Across», όπως ονομάζεται σήμερα, υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Πολιτισμού.

«Στο τότε ξενοδοχείο Acropole Palace, νυν Acropole Across, το οποίο αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ως τον πρώτο δημόσιο φορέα εστιασμένο στους ίδιους τους δημιουργούς, ένας χώρος θα αφιερωθεί μόνιμα στη προβολή όλου αυτού του υλικού και στις ημέρες εκείνες του 1973 που άλλαξαν την Ελλάδα και συνέδεσαν για πάντα τα δύο αυτά κτήρια που αντικρύζουν το ένα το άλλο» έγραψε ο υφυπουργός.

Δείτε ολόκληρο το φιλμ:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.