Η παγκόσμια οικονομία πιθανότατα βρίσκεται σε ύφεση, με τους περισσότερους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας να δείχνουν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα είτε είναι στάσιμη είτε υποχωρεί.
Οι υφέσεις καθίστανται προφανείς μόνο όταν έχουν ήδη συμβεί, δεδομένου ότι οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες από τη φύση τους αφορούν στοιχεία του παρελθόντος. Επίσης συνήθως είναι αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς την ύφεση που σημειώνεται στο τέλος του οικονομικού κύκλου από την επιβράδυνση της οικονομίας που σημειώνεται στη μέση του οικονομικού κύκλου. Η έλευση της ύφεσης είναι πάντοτε αμφιλεγόμενη τη στιγμή που συμβαίνει, και συνήθως οι οικονομικοί αναλυτές δεν καταφέρνουν να την προβλέψουν. Οι κεντρικοί τραπεζίτες διστάζουν να ανακοινώσουν πως υπάρχει ύφεση, διότι φοβούνται ότι θα προκαλέσουν πλήγμα στην καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και πως θα εντείνουν την ύφεση. Ομως, σχεδόν όλοι οι βασικοί οικονομικοί και βιομηχανικοί δείκτες που αποτελούν αξιόπιστο οδηγό για την πορεία του οικονομικού κύκλου επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία έχει ήδη επιβραδυνθεί έντονα. Οι παγκόσμιες έρευνες για τη μεταποίηση, τη βιομηχανική παραγωγή, τις νέες παραγγελίες, τις επιχειρηματικές επενδύσεις, την κατασκευαστική δραστηριότητα, την παραγωγή κινητήρων αυτοκινήτων και τον όγκο των εμπορευμάτων που μεταφέρονται είτε δείχνουν στασιμότητα είτε συρρίκνωση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Τα σημαντικότερα στοιχεία δείχνουν πως η μεταποίηση και το εμπόριο ήταν τον Μάιο ουσιαστικά στάσιμα σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πιο πρόσφατα στοιχεία από τις έρευνες υπευθύνων προμηθειών και από τη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν πως η ύφεση επιδεινώθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Από πολλές απόψεις, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο μέσον της σοβαρότερης ύφεσης από το 2015 και σε πολλές περιπτώσεις από το 2009. Οι χρηματοοικονομικές αγορές και οι τιμές των πρώτων υλών δείχνουν πως η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ή θα βρεθεί σύντομα. Η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχει αντιστραφεί για περισσότερο από δύο μήνες και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πιθανότητα για ύφεση από το 2007. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είτε είναι στάσιμοι είτε χαμηλότεροι σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, παρά την έντονη υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι περισσότερες υφέσεις προκλήθηκαν από συνδυαστικά λάθη στη δημοσιονομική πολιτική, στη νομισματική πολιτική και στην εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα προήλθε από την εμπορική πολιτική, με έντονο προστατευτισμό και προσπάθεια αναδιάταξης των εφοδιαστικών αλυσίδων. Αν επιβεβαιωθεί η οικονομική ύφεση, θα οφείλεται στο γεγονός πως αυτοί που χαράσσουν την πολιτική είχαν επικεντρωθεί περισσότερο σε άλλα ζητήματα και είχαν ξεχάσει ότι πρέπει να παρέχουν σταθερό και προβλέψιμο κλίμα για τις επιχειρήσεις.
JOHN KEMP / REUTERS