Σύμφωνα με το Spiegel «στην συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών έλαβε το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν πιέζει να επιβληθούν αμέσως κυρώσεις» κατά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζεπ Μπορέλ θα καταθέσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κατάλογο μέτρων σε βάρος της Τουρκίας και, σε κάθε περίπτωση, «είναι βέβαιο ότι οι κυρώσεις θα δαγκώνουν».(o κ.Δένδιας τον διέψευσε λίγο μετά)
Το πρώτο δεδομένο πάντως είναι πως η γερμανική πρωτοβουλία για ελληνοτουρκική προσέγγιση απέτυχε παταγωδώς. Η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας σε Αθήνα και Άγκυρα σφραγίστηκε απο τις ευθείες πολεμικές απειλές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα, εξίσου πολεμικά, ρητορικά «τελεσίγραφα» Ερντογάν, και από ένα επεισόδιο στην Χάλκη που παραπέμπει σε εποχες Ιμίων.
Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.
Είναι μια σφραγίδα που ενδεχομένως δικαιώνει όσους εξαρχής προειδοποιούσαν ότι η γερμανική διαμεσολάβηση στερειται βάθους, διπλωματικής επάρκειας και γεωπολιτικής γνώσης. Οπως επισημαίνουν άλλωστε διπλωματικες πηγές, ο απεσταλμένος της Ανγκελα Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα για να προτείνει ουσιαστικά διάλογο με διευρυμένη, τουρκική ατζέντα, και με το βλέμμα στραμμένο στα οικονομικα και πολιτικά συμφέροντα της Γερμανίας στην Τουρκία.
Είναι ενα πλαίσιο το οποιο δεν θα μπορουσε εύκολα να δεχτεί οποιαδήποτε ελληνικη κυβέρνηση – εξ ου, ενδεχομένως, και το Spiegel άφησε χθες ευθειες αιχμες κατα του ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια: «Πως μπορεί να αποκλιμακωθεί μια κρίση όταν κάποιος μιλά όπως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών; Με κάθε πρόταση του Έλληνα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται πιο δυσαρεστημένος», έγραψε, αναζητώντας ελληνικό άλλοθι στην γερμανικη διπλωματική αποτυχία
Το δεύτερο δεδομένο όμως είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δείχνει, ακόμη και τώρα, να μην έχει καταλήξει σε καθαρή εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως η χθεσινή σνακοίνωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία μιας πιο «επιθετικής διπλωματίας», εάν συνοδευόταν και απο δυναμική στάση στο θέμα των ευρωπαικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας καθως και απο καθαρούς και «μη ελαστικούς» όρους όπως λέγεται χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά την προοπτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Ως προς τις κυρώσεις όμως, και με βάση τις πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο Ζοζεπ Μπορελ θα παρουσιάσει μεν μια πρόταση στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών σήμερα και αύριο στο Βερολίνο, χωρίς όμως να υπάρχει προοπτική συγκεκριμένης απόφασης και, πολύ περισσότερο, άμεσης λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, δε, που διπλωματκές πηγές από την κυβέρνηση διαρρέουν ότι η Αθήνα θα θέσει βέτο στις ευρωπαικές κυρώσεις στη Λευκορωσία εφόσον δεν αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, άλλα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και πως έως τότε «υπάρχει χρόνος ενός μήνα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση».
Η τελευταία αυτή διαρροή αποτυπώνει ουσιαστικά και την προσδοκία που υπάρχει στο Μαξίμου για αναθέρμανση της γερμανικής πρωτοβουλίας υπο τους ελάχιστους όρους που θέτει η ελληνική πλευρά – δηλαδή, την απόσυρση του Οruc Reis απο την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την τήρηση ενός στοιχειώδους μορατόριουμ από την πλευρά Ερντογάν προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες.
Το εύλογο ερώτημα όμως που θέτουν έμπειροι διπλωμάτες είναι «πως, και γιατί, θα πειστεί ο Ερντογάν να πάει σε αποκλιμάκωση χωρίς να υπάρχει καν η απειλή ευρωπαικών κυρώσεων και όταν βρίσκει πεδίο ένταξης των ελληνοτουρκικών σε μια συνολική διαπραγμάτευση με τη Μέρκελ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις;».