Έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε τη δημιουργία μιας νέας δήθεν «μονάδας επιβολής του νόμου υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης», σε μια κίνηση για την οποία κεμαλιστές βουλευτές δηλώνουν ότι αποτελεί μια προσπάθεια σχηματισμού παράλληλης ερντογανικής αστυνομικής δύναμης στην πόλη.
Η νέα μονάδα, δημιουργήθηκε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως το Σάββατο, και φέρεται να είναι μια μονάδα επιβολής του νόμου που θα αποτελείται από 500 υπαλλήλους που θα υποβάλουν έκθεση απευθείας στη διεύθυνση ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, η οποία όμως ελέγχεται από την ΜΙΤ και προσωπικά τον Ερντογάν.
«Η ίδρυση μιας τέτοιας επίλεκτης μονάδας είναι αντίθετη με το σύνταγμα», δήλωσε ο Τούρκος βουλευτής İbrahim Kaboğlu από το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στο Twitter.
«Η κίνηση για σχηματισμό παράλληλης δύναμης ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη παραβιάζει το άρθρο 126 του τουρκικού συντάγματος», δήλωσε ο Kaboğlu.
Το άρθρο στο οποίο αναφέρθηκε ο Τούρκος βουλευτής ορίζει ότι μπορούν να σχηματιστούν τοπικές διοικητικές μονάδες, εφόσον τα καθήκοντά τους και οι αρχές ρυθμίζονται από το νόμο.
Ο δικηγόρος Mehmet Köksal δήλωσε ότι η τουρκική Προεδρία ίδρυσε αποτελεσματικά μια δευτερεύουσα αστυνομική δύναμη στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.
«Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Έτσι δημιουργήθηκε η αστυνομική δύναμη των SS (Schutzstaffel) κατά την εποχή του Χίτλερ στη Γερμανία », δήλωσε ο Köksal.
Σημείωσε ότι η ίδια διεύθυνση είχε ιδρυθεί σε αρκετές τουρκικές πόλεις το 2018 για να παρέχει ασφάλεια κατά τις προεδρικές συγκεντρώσεις.
Ο Garo Paylan, βουλευτής του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), δήλωσε στην εφημερίδα Evrensel ότι η νέα δύναμη του Σουλτάνου αφού ουσιαστικά μόνο σε αυτόν υπακούει, θα ακολουθήσει μόνο τις εντολές του προέδρου, σε αυτό που χαρακτήρισε ως ένα πολύ «επικίνδυνο» βήμα.
Ο Τούρκος συγγραφέας Veysi Dündar αναρωτήθηκε για ποια ακριβώς αποστολή δημιουργήθηκε η επίλεκτη «μονάδα» της τουρκικής αστυνομίας η οποία θα ανήκε ουσιαστικά στην ΜΙΤ.
Τον Ιούνιο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που δίνει αστυνομικές εξουσίες σε «φύλακες της νύκτας» ή φρουρούς γειτονιάς που περιπολούν στο δρόμο για να αναφέρουν κλοπές και διαρρήξεις.
Συνδεδεμένοι με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, οι φύλακες υπερηφανεύονται για τα 28.000 μέλη τους, τα οποία τώρα είναι οπλισμένα με πιστόλια, και εξουσιοδοτημένα να απαιτούν αναγνώριση και να σταματούν πολίτες.