Γυναικοκτονίες, μια ακόμα “επιτυχία” του νεοοθωμανισμού

Μουτζουρίδης Αλέξανδρος

Για σιωπηρή συνενοχή σε ένα χρόνιο έγκλημα κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συλλογικότητες στην Τουρκία, καθώς τα εγκλήματα και οι δολοφονίες κατά των γυναικών αυξάνονται συνεχώς. Μόνο το 2019 δολοφονήθηκαν 474 γυναίκες λόγω του φύλου τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης “Στοπ στις γυναικοκτονίες” (KCDP). Ο αριθμός είναι μάλιστα τετραπλάσιος σε σχέση με το 2011. Μόλις το δίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος σκοτώθηκαν άλλες 63 γυναίκες, συνήθως από τους άνδρες συντρόφους ή συγγενείς τους.

Το προηγούμενο διάστημα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις, με αφορμή τη βίαιη δολοφονία της 27χρονης φοιτήτριας Πινάρ Γκιουλτεκίν, την οποία ο φίλος της στραγγάλισε και στη συνέχεια έκαψε το πτώμα της σε ένα βαρέλι. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, εκτός από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, όπου σημειώθηκαν και συμπλοκές με την αστυνομία, σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, όπως τα Άδανα και η Αττάλεια.

Εν τω μεταξύ, ακόμη μια γυναίκα σκοτώθηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, στην επαρχία Ορντού, όταν ο σύντροφός της την πυρπόλησε, ανεβάζοντας τον αριθμό των δολοφονημένων γυναικών στις 235, φέτος. Και ενώ η βία κατά των γυναικών στη γειτονική χώρα εντείνεται και περνά ατιμώρητη, το καθεστώς Ερντογάν εξετάζει την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Κατά τραγική ειρωνεία, η Τουρκία είχε υπογράψει τη σύμβαση το 2011, με τον Ερντογάν να διακηρύττει την “πρωτοπορία” της χώρας του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Έκτοτε, ο ίδιος έχει αποκηρύξει την ισότητα των φύλων ως κάτι που αντίκειται στην ανθρώπινη φύση (!). Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, στην Τουρκία υπάρχει έλλειψη βούλησης τόσο από το πολιτικό σύστημα όσο και από τη Δικαιοσύνη να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Οι θάνατοι «θυμίζουν τον απολογισμό ενός πολέμου, στον οποίο δεν έχουμε κανένα όπλο, πέρα από το νόμο», ανέφερε η Σελίν Νακίπογλου, δικηγόρος που εκπροσωπεί γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
«Αν και η Σύμβαση δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά, η εγκατάλειψή της θα επηρεάσει σημαντικά τις προστασίες που διαθέτουμε». Όμως, για το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, εν μέσω μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, έχει μεγαλύτερη σημασία να ικανοποιήσει τα αιτήματα θρησκευτικών ισλαμικών ομάδων και φορέων, που ισχυρίζονται ότι ενθαρρύνονται τα διαζύγια και υπονομεύεται η ηθική λόγω της Σύμβασης!

Ο ίδιος ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, χαρακτήρισε “λάθος” την εξαρχής συμμετοχή της Τουρκίας. Διότι, μεταξύ άλλων, προβλέπει την προστασία των θυμάτων ανεξάρτητα του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, κάτι που για το AKP προωθεί την ομοφυλοφιλία, ενώ και ο βουλευτής Αχμέτ Τζαμλί σχολίασε ότι όσοι προωθούν το «μήνυμα της ισότητας διαπράττουν το μεγαλύτερο κακό».

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Η KCDP και άλλες οργανώσεις γυναικών απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει τη βία κατά των γυναικών ακόμα περισσότερο. Μέχρι στιγμής, ούτε η πίεση από τις οργανώσεις ούτε οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει κάποια ανταπόκριση από την κυβέρνηση.
Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό και πολύ χειρότερο από πολλές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 40% των γυναικών στην Τουρκία πέφτουν θύματα κακοποίησης από τους συντρόφους τους, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ δεν ξεπερνά το 25%. Εδώ και καιρό τρέχουν προγράμματα εκπαίδευσης για την αστυνομία, ενώ έχουν δημιουργηθεί κέντρα νομικής και ιατρικής υποστήριξης για τα θύματα βίας.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο γυναίκες έχουν κατεβάσει στο κινητό τους ειδική εφαρμογή που ειδοποιεί την αστυνομία σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση. Όμως μόλις το 10% των θυμάτων καταφεύγουν στην αστυνομία, κι αυτό γιατί οι δράστες γνωρίζουν ότι, αν βρεθούν ενώπιον δικαστηρίου, και επικαλεστούν ότι προκλήθηκαν ή επιδείξουν κόσμια συμπεριφορά κατά τη δίκη, θα τύχουν πολύ ελαφρών ποινών.

από το slpress.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.