Ναυμαχία Γάλλων – Αμερικανών στις πλάτες της Ελλάδας

Άκρως σημειολογική η έλευση του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ νοτίως της Κρήτης μέσω Σουέζ, σήμερα, στην σκιά των πιέσεων των ΗΠΑ για ακύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας για τις φρεγάτες. Προλαβαίνοντας έτσι τον απόπλου του γαλλικού α/φ Σαρλ Ντε Γκωλ! 

Το αεροπλανοφόρο συνοδευόμενο απο 12 πολεμικά πλοία και διαθέτοντας 50 πολεμικά αεροσκάφη τυπου F – 18, θα κινηθεί έπειτα στην ΝΑ Μεσόγειο η οποία έχει πάρει φωτιά από τις τουρκικες προκλήσεις. Θα πραγματοποιηθούν μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα και συγκεκριμένα κοινές αεροπορικές ασκήσεις όπου θα συμμετέχουν ελληνικά F 16 και τα αμερικανικά F 18 του αεροπλανοφόρου.

Η έλευση του αεροπλανοφόρου είναι σήμα προς την ελληνική πλευρά, ότι «είμαστε και εμείς εδώ να σας προστατέψουμε». Διότι μετά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για ακύρωση της συμφωνίας με τις φρεγάτες, που οδήγησε διάρρηξη των σχέσεων μας με την Γαλλία, έπρεπε να υπάρξει μία έμπρακτη διασφάλιση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

 

Ο Μακρόν δεν έκρυψε την ενόχλησή του και φύλαξε της φιλελληνικές δηλώσεις του για την συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη! Ενώ το γαλλικό αεροπλανοφόρο είναι έτοιμο για απόπλου από τον ναύσταθμο της Τουλόν, και όταν λέμε έτοιμο, εννοούμε πλήρως εξοπλισμένο.

 

Εδώ φυσικά υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό. Ο Εμάνουελ Μακρόν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την προάσπιση των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μια συμφωνία λοιπόν με τη Γαλλία θα εμπεριείχε και ρήτρα κοινής άμυνας, που για την Ελλάδα θα ήταν άκρως ευεργετική. Και μιλάμε φυσικά για τους Σκαλπ που μπορούν να επιφέρουν καίριο χτύπημα σε οποιονδήποτε στρατηγικό στόχο που βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος. Ειδικά οι Σκαλπ Ναβάλ, το γαλλικό υπερόπλο που είναι το πλέον κατάλληλο για τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες, μπορεί να εκτοξευθεί τόσο από τις φρεγάτες Belhara, όσο όμως και από τα ελληνικά υποβρύχια που ήδη διαθέτει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό!

 

Η στρατιωτική συμφωνία με τη Γαλλία λοιπόν θα έδινε στην Ελλάδα ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα και θα αφαιρούσε από την Τουρκία το κύριο σημείο υπεροχής, που είναι οι επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις. Όταν μπορείς να χτυπήσεις σε ακτίνα πάνω από 1000 km, οποιοδήποτε σημείο στην Τουρκία, χωρίς μάλιστα να χρειάζεσαι αεροπορική επιδρομή, ουδετεροποιείς το ισχυρό σημείο του αντιπάλου.

 

Αμυντική στήριξη ή πίεση για συνεκμετάλλευση;

 

Σε κάθε περίπτωση, η στρατιωτική στήριξη τόσο από την Γαλλία αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ευεργετική σημασίας για την Ελλάδα. Εφόσον όμως μιλάμε για στρατιωτική στήριξη, και όχι παρέμβαση τύπου Ιμίων. Διότι εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο καταστάσεις. Από τη μία η Γαλλία δείχνει τα δόντια της κάνοντας παραστάσεις κατά της Τουρκίας ακόμα και εντός της νοτιοατλαντικής συμμαχίας και από την άλλη έχουμε τις ΗΠΑ με την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

 

Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν το Αϊζενχάουερ έρχεται στην περιοχή για να δώσει σαφές μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα απέναντι στην επερχόμενη τουρκική εισβολή, η εάν έρχεται για να μας πιέσει να καθίσουμε στο τραπέζι για συνεκμετάλλευση. Και την Αμερική από πάνω ως παραστατικά δύναμη. Εάν δηλαδή έρχεται για να μας πείσει να διαμοιράσουμε τα δικά μας ιμάτιά μαζί με τον εισβολέα, τότε ας πάνε στο καλό.

 

Δηλαδή δεν θέλουμε να φανταστούμε πως αντιμετωπίζουμε το σενάριο της έλευσης μίας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης να έρχεται για να μας πει ότι εμείς θα σας προστατέψουμε, αλλά και εσείς βρείτε τα μεταξύ σας!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.