Ο Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία δεν θα βλάψει τις σχέσεις Μόσχας –Άγκυρας. και πρόσθεσε πως η Ρωσία ξεκινάει από το ότι αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δηλώσει πως οι Ρώσοι τουρίστες θα βγουν κερδισμένοι από την αλλαγή του στάτους του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
“Στην Αγία Σοφία υπήρχαν αρκετά ακριβά εισιτήρια, ενώ τώρα εισιτήρια δεν θα υπάρχουν, η είσοδος θα είναι δωρεάν. Υπό αυτή την έννοια οι δικοί μας τουρίστες θα είναι κερδισμένοι”, δήλωσε ο Πεσκόφ.
“Εξάλλου, ελπίζουμε, ότι με την οποιαδήποτε απόφαση οι Τούρκοι εταίροι μας θα λάβουν υπ όψιν και το στάτους της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ότι ο ναός θα έχει ιερό χαρακτήρα για πολλούς Χριστιανούς” , δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες, που θα επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τον ναό.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε στις διευκρινίσεις που δόθηκαν από μέρους της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τις οποίες “όλα θα διατηρηθούν με τον καλύτερο τρόπο και όλοι όσοι επιθυμούν θα μπορούν να επισκέπτονται τον ναό”. Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό την θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο ζήτημα αυτό, “η οποία διαφέρει από την κρατική θέση”.
Για τη Μόσχα, η απόφαση του Ερντογάν δεν ήταν εύκολη. Όπως τονίζουν αναλυτές ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επενδύσει πολύ στην εικόνα του ως πολιτικός που υπερασπίζεται τις συντηρητικές αξίες της οικογένειας, προστατεύει τους Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή και καθιστά την Ορθόδοξη Εκκλησία μέρος του “μεγαλείου δύναμης” της Ρωσίας.
Αλλά ο Πούτιν έχει επίσης τοποθετήσει τον εαυτό του ως επαγγελματία πολιτικό εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτόν τον τομέα, κατά πάσα πιθανότητα, συνειδητοποίησε ή ενημερώθηκε ότι υπήρχαν λίγα πράγματα που αυτός ή οποιοσδήποτε άλλος μπορούσε να κάνει για να αντιστρέψει την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία. Όπως λέει και ένα ρωσικό ρητό, “Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε μια διαμαρτυρία, βεβαιωθείτε ότι θα ηγηθείτε”.
Ως εκ τούτου, στις 6 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε τη θέση της Ρωσίας σχετικά με το θέμα: “Η απόφαση να αλλάξει το καθεστώς του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας”. “Ελπίζουμε ότι το καθεστώς της [Αγίας] Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα ληφθεί υπόψη από τους συναδέλφους μας”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, ο ίδιος εκπαιδευμένος Τουρκολόγος, όπως τον χαρακτηρίζουν αναλυτές.
Ωστόσο, ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του οποίου “επέστησε την προσοχή του Ερντογάν στη σημαντική δημόσια κατακραυγή των Ρώσων” στην απόφαση. Σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου, ο Ερντογάν εγγυήθηκε στον Πούτιν ότι όποιος επιθυμεί να επισκεφθεί την Αγία Σοφία, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, θα μπορεί να το κάνει, ενώ τον διαβεβαίωσε για την ασφάλεια των αντικειμένων στις συλλογές που είναι ιερά για τους Χριστιανούς.
Την ίδια μέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει “πρόκειται για εσωτερική τουρκική υπόθεση στην οποία ούτε εμείς ούτε άλλοι πρέπει να παρέμβουμε”.
Και λίγες ημέρες μετά ακολούθησε η δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ.
Πηγή: thetoc.gr, capital.gr