Την οργή του Ιράκ αλλά και άλλων χωρών του αραβικού κόσμου προκάλεσε -όπως ήταν αναμενόμενο- η απόφαση της Τουρκίας να εισβάλει στις βόρειες περιοχές της ιρακινής επικράτειας προκειμένου να βάλει κατά θέσεων των Κούρδων μαχητών που εδρεύουν εκεί.
Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Βαγδάτη κάλεσε χθες την Αγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ιρακινό έδαφος, ενώ ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράκ Φατίχ Γιλντίζ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας για το ζήτημα. Η κλήση του Γιλντίζ βέβαια δεν ήταν η πρώτη, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και την Τρίτη, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν την Κυριακή Τούρκοι πιλότοι μαχητικών, εναντίον ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Ωστόσο κατά πώς έδειξαν οι εξελίξεις το «αυτί» της κυβέρνησης Ερντογάν δεν… ίδρωσε. Συγχρόνως χθες και η διπλωματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατήγγειλε τις στρατιωτικές επεμβάσεις στο Ιράκ, σημειώνοντας πως με τις κινήσεις αυτές οι Τούρκοι παραβιάζουν απροκάλυπτα την εθνική κυριαρχία της «αδελφής αραβικής χώρας».
Την ίδια ώρα χθες, κι ενώ η Τουρκία επιμένει να συστήνεται ως… διαμορφωτής των ισορροπιών – και – στην Μεσόγειο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από το πέρας της δεύτερης ημέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, τόνιζε πως «οι στρατιωτικές αρχές της Συμμαχίας ερευνούν το περιστατικό παρενόχλησης (γαλλικού πολεμικού πλοίου από την Τουρκία)». Σημειώνοντας πως «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί και να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη». Η Άγκυρα ωστόσο και χθες απέρριπτε τις «αβάσιμες» κατηγορίες του Παρισιού για το θέμα.
Είναι μια πρωτοφανής ευκαιρία για την Ελλάδα να ισχυροποιήσει τις συμμαχίες της στον αραβικό κόσμο -και όχι μόνο- που πρέπει να την εκμεταλλευτεί, αν θέλει να έχει τύχη απέναντι στις τουρκικές βλέψεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή καθώς τα πράγματα δεν φαίνονται καλά για τη χώρα μας. Τώρα είναι η ώρα των στρατηγικών επιλογών.