Με ταχύτερα τελικά βήματα από ότι αναμενόταν η Ιταλία, που επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού, επιστρέφει στην κανονικότητα και προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία.
Η ιταλική κυβέρνηση κατάφερε να βρει τα αναγκαία σημεία σύγκλισης με τις περιφέρειες. Από την Δευτέρα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός των διαφόρων περιφερειών και από τις 3 Ιουνίου, σε όλη την χώρα, χωρίς περιορισμούς. Πάντα από τις 3 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Τύπο, θα ανοίξουν τα σύνορα της Ιταλίας με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς καραντίνα και χωρίς να πρέπει να υπογράφει, κανείς, υπεύθυνη δήλωση.
Τελικά, υπερίσχυσε η γραμμή μιας πιο γρήγορης επιστροφής στην καθημερινότητα, για να περιοριστεί η οικονομική κρίση.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, λοιπόν, ξανανοίγουν κουρεία, κομμωτήρια, καφέ, μπαρ και εστιατόρια, με δυνατότητα κατανάλωσης των προϊόντων και μέσα στα καταστήματα. Η ελάχιστη απόσταση που θα πρέπει να τηρείται, ανάμεσα στον ένα πελάτη και στον άλλο μειώθηκε, τελικά, από τα δυο, στο ένα μέτρο. Μόνο για την άθληση μέσα στα γυμναστήρια – με ελεύθερο από τις 25 του μηνός – τα δυο μέτρα παραμένουν υποχρεωτικά.
Σε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ζητούν από τους πελάτες να μετρούν τη θερμοκρασία πριν μπουν, και όποιος έχει πάνω από 37,5 πυρετό θα πρέπει να επιστρέφει σπίτι.
Αγωνία για τον τουρισμό
Με την ελεύθερη μετακίνηση εντός και εκτός Ιταλίας υπάρχει η ελπίδα να μπορέσει να τονωθεί και ο τουρισμός, ιδίως στις περιοχές της νότιας Ιταλίας και μέχρι την Ρώμη, όπου η διάδοση του ιού ήταν περιορισμένη.
Ειδικοί και κυβέρνηση, πάντως, συμβουλεύουν τους πολίτες να προτιμούν ανοιχτούς χώρους για τις εξόδους τους. Για τον λόγο αυτό τα καταστήματα, φέτος, δεν θα πληρώσουν τον ειδικό φόρο για χρήση των πεζοδρομίων.
«Μπαίνουμε πλήρως στην δεύτερη φάση. Συνεργαστήκαμε εξαιρετικά και μοιραζόμαστε τις ευθύνες με τις περιφέρειές μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Τώρα, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν, μετά τη μερική άρση των περιορισμών τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, υπήρξε αύξηση των μολύνσεων, ή αν η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.
Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης
DW