Μετά την καραντίνα, τι; Το μετέωρο βήμα του πλανήτη

Ο ιός δείχνει ανυποχώρητος, όμως η ζωή δε μπορεί να περιμένει άλλο και η έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα είναι το δυσκολότερο αίνιγμα που κλήθηκε ποτέ να λύσει η παγκόσμια κοινότητα

Γράφει: Δήμητρα Τσαμποδήμου

Μια γρήγορη ματιά στους ανά τον κόσμο ιστότοπους από τα μέσα του Φλεβάρη αρκεί για να αποκαλύψει την πραγματική διάσταση αυτού που ορίζεται ως πανδημία. Η επικαιρότητα είναι μονοθεματική: Κορονοϊός.

Εκείνο, όμως, που αλλάζει σιγά σιγά το τελευταίο διάστημα είναι πως οι τίτλοι ειδήσεων που έπονται της λέξης – κλειδί δεν μετράνε ολημερίς νεκρούς, αλλά αποπνέουν ελπίδα, αφού αναφέρονται στην έξοδο από τα μέτρα, στην έξοδο από το σπίτι, στην όποια κανονικότητα και τελικά στην ελευθερία…

Από την Ελλάδα που έγινε παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση αφού περιόρισε σημαντικά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, μέχρι το επίκεντρο της πανδημίας αυτή την περίοδο, τις ΗΠΑ των 50 χιλιάδων νεκρών κι από τη βάναυσα χτυπημένη από τον Covid-19 Ιταλία έως την Σκανδιναβία των δύο ταχυτήτων στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης, οι κυβερνήσεις κάθε χώρας μελετούν προσεκτικά το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών, σ’ ένα βήμα προς την παλιά ζωή με –δυστυχώς- απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες, αφού ουσιαστικά κανείς –με εξαίρεση την Ουχάν- δεν το έχει δοκιμάσει για να πάρουν όλοι οι άλλοι μια γεύση.

Διχασμός στη Γερμανία για την άρση των μέτρων

Η Γερμανία με την άνεση της καλής οικονομίας αντεπεξήλθε καλύτερα απ’ όλους στην πανδημία και βαδίζει ήδη στην επόμενη μέρα, όμως σύμφωνα με την καγκελάριο Μέρκελ η χώρα κινείται «σε λεπτό στρώμα πάγου». Αρκετά καταστήματα έχουν ανοίξει, οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί, η μάσκα απ’ αυτή την εβδομάδα είναι υποχρεωτική παντού, ενώ στο εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος υπάρχει μεγάλη γκρίνια, καθώς κάποιοι επιμένουν πως η χαλάρωση είναι πρόωρη.

Η μεγάλη φασαρία, όμως, γίνεται κυρίως για το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία από την περασμένη εβδομάδα σχολιάζεται από τους ίδιους του μαθητές ως τελείως ανεύθυνη, ενώ παρότι η σχετική σύσταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μέρκελ είναι η σταδιακή επαναλειτουργία από τις 4 Μαΐου και δη μόνο για τους μαθητές μεγάλων τάξεων που δίνουν φέτος απολυτήριες εξετάσεις, πολλά κρατίδια δρομολόγησαν σταδιακό άνοιγμα των σχολείων.

Η Σκανδιναβία «χαλαρώνει»

Παράδειγμα προς μίμηση (όπως πάντα, άλλωστε) η Δανία που μπήκε σε αυστηρό lockdown νωρίς και τώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι αίρει ορισμένους από τους περιορισμούς στη μετανάστευση καθώς σύζυγοι, σύντροφοι, παιδιά και γονείς Δανών με ξένη υπηκοότητα μπορούν πλέον να εισέρχονται κανονικά στη χώρα, ακόμη κι αν δεν τους έχει χορηγηθεί άδεια διαμονής, ενώ παιδικοί σταθμοί και δημοτικά σχολεία άνοιξαν σε μια χώρα που η επανεκκίνηση της οικονομίας δε μπορεί να γίνει με κριτήρια φύλων (π.χ. οι μητέρες να μένουν σπίτι) καθώς οι γυναίκες είναι κινητήριος μοχλός όσο και οι άντρες και έχουν τις ανάλογες θέσεις ευθύνης.

Στην Νορβηγία ανοίγουν και πάλι αύριο τα σχολεία, αφού η χώρα αντιμετώπισε με επιτυχία την έξαρση του κορονοϊού, ενώ η Σουηδία με το μοντέλο της «ανοσίας της αγέλης» έχει δυσανάλογους θανάτους (ξεπέρασαν τους 2000 στα 11 εκατομμύρια πληθυσμού, την ώρα που η χώρα μας βρισκόταν την Παρασκευή το μεσημέρι στους 128) και ούτως ή άλλως η στρατηγική της βασίστηκε στην ανοιχτή αγορά.

Τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών ξεκίνησαν ξανά στη Σουηδία και τη Δανία με νέους προληπτικούς κανόνες που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού. Η Σουηδία επιτρέπει στα γυρίσματα την παρουσία έως και 50 ατόμων, ενώ η Δανία, η οποία έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς από τις 16 Μαρτίου για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, έχει αρχίσει την παραγωγή ταινιών από τις 14 Απριλίου, σύμφωνα με τον Σκανδιναβικό Οδηγό Κινηματογράφου.

Για τα εσωτερικά γυρίσματα ισχύει ο κανόνας, «ένα άτομο ανά τέσσερα τετραγωνικά μέτρα» και σκηνές με πλήθη δεν θα υπάρξουν προς το παρόν.

Η πρωτοπόρος Αυστρία

Δύο και πλέον μήνες μετά το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Αυστρία στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, στις τάξεις τους επιστρέφουν από τις 18 Μαΐου, οι μαθητές της Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης, ενώ όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από την 3η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Χάιντς Φάσμαν.

Τα σχολεία θα λειτουργούν από την 18η Μαΐου με ένα είδος «βάρδιας», οι τάξεις θα μοιράζονται, το ένα μισό θα είναι στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη, το άλλο μισό την Πέμπτη και την Παρασκευή και την εβδομάδα που θα ακολουθεί θα ισχύει το αντίστροφο.

Έξω από την τάξη στα σχολεία θα υπάρχει υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας και θα ισχύουν επιπλέον όροι υγιεινής, ενώ δεν θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής.

Επίσης δεν θα υπάρχουν σχολικές εργασίες μέχρι το καλοκαίρι, στα δημοτικά σχολεία οι μαθητές δεν θα μένουν στάσιμοι, στα άλλα σχολεία οι μαθητές με βαθμό «πέντε» (μη προβιβάσιμος) σε ένα μάθημα, θα μπορούν να περνούν στην επόμενη τάξη, με «πέντε» σε περισσότερα μαθήματα θα μπορούν να προβιβαστούν μετά από σχετική απόφαση του συμβουλίου των καθηγητών.

Για την βαθμολογία, θα χρησιμοποιείται το επίπεδο απόδοσης πριν από το κλείσιμο του σχολείου μαζί με τις επιδόσεις στην «εκπαίδευση από απόσταση» ή κατά την τελευταία φάση παρακολούθησης στα σχολεία.

Ήδη, πριν από ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι οι μαθητές απολυτηρίων εξετάσεων στη Μέση Εκπαίδευση και οι μαθητές των τελικών τάξεων στα επαγγελματικά σχολεία και τα επαγγελματικά γυμνάσια θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 4 Μαΐου, ενώ, σύμφωνα με το προ πανδημίας πρόγραμμα, το σχολικό έτος τελειώνει στις αρχές Ιουλίου.

Για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε ένα «Εγχειρίδιο υγιεινής», στο οποίο ρυθμίζεται λεπτομερώς, με τις συστάσεις του, η συμπεριφορά των μαθητών και των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου ελέγχου για τη διαδικασία για τις απολυτήριες εξετάσεις, και των αφισών πληροφοριών.

Οι συστάσεις του «Εγχειριδίου» θα ισχύουν επίσης για τα νηπιαγωγεία, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο, δεν θα είναι όλα δυνατό να εφαρμοστούν εκεί και για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Μεταξύ άλλων, στο Εγχειρίδιο, προβλέπεται ότι η είσοδος στα σχολικά κτίρια θα είναι δυνατή μόνον με προστατευτική μάσκα για στόμα-μύτη, για την προμήθεια της οποίας θα πρέπει να φροντίζουν οι γονείς, ενώ στους εκπαιδευτικούς θα παρέχεται από το σχολείο.

Εάν αυτό είναι δυνατό, οι μαθητές θα πρέπει να φτάνουν στο σχολικό κτίριο με χρονική καθυστέρηση, ενώ ένα «σύστημα καθοδήγησης» (π.χ. σήμανση δαπέδου) θα πρέπει να διασφαλίζει ότι διατηρούνται οι μεταξύ τους αποστάσεις τουλάχιστον ενός μέτρου.

Οι γονείς, σύμφωνα με το «Εγχειρίδιο», θα μπορούν να εισέρχονται στο σχολικό κτίριο μόνο κατόπιν «ραντεβού» και για αυτούς, όπως για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ισχύει αμέσως μετά την είσοδο — και αρκετές φορές όλη την ημέρα — το «Πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα».

Σε τέσσερις φάσεις η έξοδος στην Κύπρο

Σε τέσσερις φάσεις αναμένεται να γίνει η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε περίοδο δύο – τριών μηνών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με την έναρξη της πρώτης φάσης να καθορίζεται στις 4 Μαΐου.

Κάθε φάση αναμένεται να αρχίζει έπειτα από πάροδο δύο εβδομάδων, οπότε και θα αξιολογείται η κατάσταση από τους ειδικούς. Αν υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, τότε θα υπάρχει επαναφορά στα μέτρα για προστασία του κοινού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες που δίνουν την δυνατότητα παρακολούθησης της άρσης των μέτρων και δεικνύουν παράλληλα αν υπάρχει ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων.

Η ολοκληρωμένη πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των πολιτών, θα παρουσιαστεί από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αρμόδια διυπουργική επιτροπή σε σύσκεψη την Τρίτη 28 Απριλίου 2020 ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει την Τετάρτη, 29 Απριλίου, για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Πολίτης» της Κύπρου, με την πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται χαλάρωση που αφορά στην αύξηση στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών. Παράλληλα θα ανοίξουν μικρά εργοτάξια που είναι ανοικτοί χώροι καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Στα μέσα Μαΐου, μετά την παρέλευση δύο εβδομάδων και αν το επιτρέπει η αξιολόγηση των δεδομένων από τους ειδικούς, αναμένεται ότι θα ανοίξουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και γυμναστήρια.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρίτη φάση προβλέπει την επανέναρξη αθλητικών οργανώσεων κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Στην τέταρτη φάση, αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι καφετέριες. Αναμένεται ότι θα τεθεί ένα πλαίσιο, πόσοι άνθρωποι θα μπορούν να διακινούνται σε αυτούς τους χώρους ταυτόχρονα.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία σχολείων και τη μετάβαση σε εκκλησίες, γίνονται ακόμα σκέψεις.

Αεροδρόμια και οδοφράγματα αναμένονται ότι θα λειτουργήσουν σε τρεις μήνες με προϋποθέσεις και με ένδειξη μηδενικών κρουσμάτων.

Εθελοντές… κανονικότητας στη Γαλλία

Η Γαλλία είναι από τις χώρες που η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και το πένθος είναι και θα είναι βαρύ. Όμως η ζωή θα νικά πάντα και το σχέδιο προβλέπει επιστροφή των μαθητών στα σχολεία σε εθελοντική βάση, ενώ η χρήση μάσκας πιθανότατα θα καταστεί υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, η οποία προετοιμάζει τη στρατηγική εξόδου από την καραντίνα, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, η στρατηγική επανεκκίνησης της χώρας θα είναι «προσαρμοσμένη» στις ανάγκες κάθε περιφέρειας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντηση που είχε με αιρετούς εκπροσώπους, είπε ότι η άρση των περιορισμών θα πρέπει να σχεδιαστεί σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους.

Παραμένουν ωστόσο ακόμη πολλά ερωτηματικά γύρω από τη στρατηγική «εξόδου» από την καραντίνα η οποία ισχύει από τις 16 Μαρτίου στη χώρα.

Η επιστροφή στα σχολεία θα είναι «προοδευτική» και «προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα» κάθε περιοχής, κυρίως σε συνάρτηση με το μέγεθος της κάθε κοινότητας, ανέφερε η προεδρία.

Θα δοθεί προτεραιότητα «στους πιο νέους, εκείνους που δεν είναι αυτόνομοι» καθώς και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν «περισσότερες δυσκολίες». Δεν θα είναι όμως υποχρεωτική, αλλά θα γίνει μόνο εφόσον το επιθυμούν οι γονείς τους.

Στα δημόσια μέσα μεταφοράς «θα χρειαστεί πιθανότατα να επιβληθεί η χρήση μάσκας», με τον Μακρόν να παροτρύνει τους δημάρχους να αγοράσουν μαζικά μάσκες για τους πολίτες «αλλά στη λογική της σύστασης, όχι της υποχρέωσης» να τις φορούν.

Στα μέσα της εβδομάδας, πάντως, η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής συνέστησε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, εκτιμώντας ότι μια απλή προτροπή «μπορεί να μην αρκεί».

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, εκτός των εστιατορίων, μπαρ και καφέ, να μπορούν και πάλι να ανοίξουν μόλις αρθεί το πανεθνικό lockdown στις 11 Μαΐου. «Θέλουμε όλες οι εταιρίες λιανικής να είναι σε θέση να ανοίξουν στις 11 Μαΐου με τον ίδιο τρόπο, για λόγους δικαιοσύνης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Θα έβαζα μόνο στην άκρη τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ που θα χρειαστούν ειδική διαχείριση».

Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν πρωτόκολλα για τη προστασία των πελατών και των εργαζομένων, δήλωσε ο Λεμέρ. Μένει να δούμε εάν η επανέναρξη λειτουργίας θα είναι δυνατή πανεθνικά ή μόνο κατά περιοχή, πρόσθεσε.

Φτου… ξελευθερία για τα παιδιά στην Ισπανία

Μπορεί όλοι να ασχολούμαστε και δικαίως με την επίπτωση της καραντίνας στις ζωές των ενηλίκων, όμως τα παιδιά ήταν οι μεγάλοι χαμένοι του πολέμου, καθώς αυτό που για όλους μας είναι περιοριστικό γι’ αυτά λόγω της ίδιας της φύσης είναι αδιανόητο. Έτσι, στην Ισπανία, τη δεύτερη πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης, η άρση των περιορισμών ξεκίνησε απ’ αυτά και μάλιστα συνοδεύεται με μια δημόσια «συγγνώμη» από τους κυβερνώντες. Ο συγκυβερνήτης της χώρας Πάμπλο Ιγκλέσιας πριν ανακοινώσει πως τα παιδιά από την Κυριακή θα μπορούν να βγαίνουν έξω είπε «Αυτή η καραντίνα δεν ήταν διόλου εύκολη για εσάς. Χρειάστηκε να σταματήσετε να πηγαίνετε στο σχολείο, να σταματήσετε να βλέπετε πολλούς φίλους και μέλη της οικογένειάς σας, έπρεπε να παίζετε στο σπίτι σας και να μην μπορείτε να βγαίνετε στον δρόμο για να παίξετε. Για όλα αυτά, σας ζητάμε συγγνώμη και ελπίζουμε να μας συγχωρέσετε για όλα όσα σας κάναμε.

Η αυστηρή καραντίνα στην Ισπανία θα διαρκέσει σίγουρα έως τις 9 Μαΐου, καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης Σάντσεθ για πιο γρήγορη επιστροφή επικρίθηκαν από τους επιστήμονες.

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σίγουρα το παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως η τελευταία ενημέρωση του εκκεντρικού πλανητάρχη περιείχε παραίνεση για εμβολιασμούς με αντισηπτικά! Η χώρα θρηνεί περισσότερους από 50 χιλιάδες νεκρούς, η κατάσταση σε πολλές περιοχές είναι ανεξέλεγκτη, το ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης καταρρέει με κρότο, όμως βασικό μέλημα του Λευκού Οίκου και κάποιων εκ των ομοϊδεατών του Ντόναλντ Τραμπ που είναι κυβερνήτες σε διάφορες Πολιτείες είναι η άρση του lockdown πάση θυσία και άμεσα. Οι επιστήμονες έχουν ξεσηκωθεί, όμως κάθε Πολιτεία έχει το δικό της σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, η οποία υπολογίζεται να ξεκινήσει μαζί με τον τελευταίο μήνα της άνοιξης.

Παραμένουν σε lockdown οι Βρετανοί

Η Βρετανία θα διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19 έως ότου είναι ασφαλής η χαλάρωσή τους, παρά το οικονομικό κόστος των κανόνων αυτών, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στον ραδιοσταθμό του BBC.

«Δεν θα επιτρέψω να γίνουν αλλαγές που δεν θα είναι ασφαλείς. Πρέπει να διατηρήσουμε τους πολίτες ασφαλείς. Και κατανοώ τις οικονομικές πιέσεις, όμως αυτό είναι το υπόβαθρό μου και πραγματικά με νοιάζει πολύ αυτό», σημείωσε ο Χάνκοκ, προσθέτοντας ότι η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να γίνει για την οικονομία και ότι ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας θα ήταν οικονομικά επιζήμιο.

«Κατανοώ αυτές τις φωνές που λένε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο σύντομα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα κάνουμε. Θα προχωρήσουμε όταν θα είναι ασφαλές να το κάνουμε», υπογράμμισε.

Ο Χάνκοκ σημείωσε παράλληλα σήμερα όσον αφορά την προσφυγή δύο γιατρών στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης ότι οι οδηγίες για τον Προσωπικό Προστατευτικό Εξοπλισμό (PPE) στα νοσοκομεία στηρίζονται σε κλινικές συστάσεις και δεν ζητούν από τους γιατρούς να συμβιβαστούν όσον αφορά την ασφάλειά τους.

Επιστροφές… καταστροφές;

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στα οποία προχωρούν πολλές χώρες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού, Τακέσι Κασάι προειδοποίησε πως η όποια άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους πολίτες για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού πρέπει να είναι σταδιακή.

Όπως είπε, εάν τα μέτρα χαλαρώσουν υπερβολικά γρήγορα, θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις της πανδημίας.

Ο Κασάι ανέφερε πως τα μέτρα περιορισμού αποδεικνύονται αποτελεσματικά και ο κόσμος πρέπει να συνηθίσει αυτόν τον νέο τρόπο ζωής για να μπορέσουν οι κοινωνίες να λειτουργούν, ενώ θα ελέγχεται η πανδημία.

Χαρακτήρισε δε επιβεβλημένη τη διαδικασία προσαρμογής στην πανδημία, μέχρι να δημιουργηθεί αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.

Αν οι πολίτες, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις προσαρμοστούν, ο κόσμος θα μπορέσει να προετοιμαστεί με αποτελεσματικό τρόπο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τόνισε το στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Τακέσει Κασάι στη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στην Ιαπωνία.

* Δημοσιεύεται στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 26.04.2020

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.