Πεδίο δοκιμής νέων όπλων η Λιβύη

Η Λιβύη μετατρέπεται σε «πεδίο πειραμάτων για κάθε είδους οπλικό σύστημα», προειδοποίησε ο ΟΗΕ, καθώς το εμπάργκο όπλων παραβιάζεται επανειλημμένως, ενώ οι σημαντικές ενισχύσεις που έχει στείλει η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες στην Τρίπολη, αλλάζουν- προς το παρόν- την πορεία του πολέμου υπέρ της κυβέρνησης Σαρατζ.

Η σημαντική κλιμάκωση των συγκρούσεων από τις αρχές Απριλίου επικεντρώνεται στη δυτική Λιβύη, όπου δυνάμεις της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) έχουν ανακαταλάβει ορισμένες πόλεις από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και πολιορκούν την πόλη Ταρχούνα και την αεροπορική βάση αλ Βατίγια λίγες δεκάδες χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Οι εμπόλεμες πλευρές τροφοδοτούνται με όπλα που έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό, ανέφερε η Στέφανι Γουίλιαμς, εκτελούσα χρέη ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

«Έχουμε κάτι που αποκαλείται RPO, ένα φλογοβόλο, το οποίο είναι κάποιου είδους θερμοβαρικό σύστημα που χρησιμοποιείται στα νότια προάστια της Τρίπολης. Έχουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη, περιλαμβανομένου ενός που είναι ουσιαστικά ντρόουν αυτοκτονίας που εκρήγνυται μόλις έρθει σε επαφή» με τον στόχο, κατήγγειλε χθες η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ. «Αυτά είναι απλώς δύο παραδείγματα πολύ τρομακτικών συστημάτων που αναπτύσσονται σε αστικό περιβάλλον, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο», εξήγησε η Γουίλιαμς.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ πολιορκούν την Τρίπολη από πέρυσι τον Απρίλιο με την υποστήριξη Ρωσίας, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι δυνάμεις του Αλ Σαράζ υποστηρίζονται κυρίως από την Τουρκία, η οποία υπολογίζεται ότι έχει αποστείλει στη Λιβύη περίπου 5.000 μισθοφόρους από τη Συρία, πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντιαεροπορικά συστήματα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Χημικά

Τη Δευτέρα ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Τρίπολη, γειτονιές της οποίας βομβαρδίζονται αδιακρίτως, ενώ στους στόχους περιλαμβάνονται και νοσοκομεία. Ωστόσο, η ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, τη στιγμή που η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει επικεντρωθεί στην πανδημία COVID-19, κλιμακώθηκε έντονα την Τετάρτη μετά την καταγγελία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Αλ Σαράζ ότι ερευνά πιθανή επίθεση με χημικά όπλα κατά των δυνάμεών της. Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ χαρακτήρισε την καταγγελία «πολύ, πολύ ανησυχητική αναφορά».

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης ανέφερε στο Reuters ότι η συγκεκριμένη αναφορά βασίστηκε στις αρχικές αναφορές από τα νοσοκομεία εκστρατείας που βρίσκονται στην Τρίπολη. Εκπρόσωπος Τύπου των δυνάμεων του Χαφτάρ χαρακτήρισε την αναφορά περί χρήσης χημικών όπλων «φήμες και ψεύδη».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.