Ένας δικτάτορας στην πανδημία

Θυμάστε που μας έλεγαν οι «δικοί μας» ότι αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις (μόνοι μας ήθελαν να τις ξεκινήσουμε!) η Τουρκία θα σταματήσει τις παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ; Να θυμάστε. Διότι μετά από τον κορωνοϊό τα ίδια θα μας λένε.

«Αν δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, η δική μας εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία θα τερματίσει την επιθετικότητά της», έλεγε ο Άντρος Κυπριανού στις 19/2/2020.
Θυμάστε που η Τουρκία έλεγε ότι, κάνει ό,τι κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ επειδή οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται να τερματίσουν το ενεργειακό τους πρόγραμμα;
Θυμάστε, που μας εκβίαζαν να τερματίσουμε το ενεργειακό πρόγραμμα για να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών στο οποίο θα έπρεπε να είναι και ο διαμοιρασμός και η συνδιαχείριση του φυσικού αερίου;
Λοιπόν, τώρα ούτε ενεργειακό πρόγραμμα υπάρχει, ούτε ασχολείται κανένας με το φυσικό αέριο. Τα τερμάτισε όλα ο κορωνοϊός. Όλα, εκτός από την τουρκική επιθετικότητα.

Στην Τουρκία πεθαίνει ο κόσμος, καταρρέει η οικονομία, αλλά ο ανισόρροπος συνεχίζει να στέλνει γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ. Διότι, ουδέποτε οι επιδρομές του είχαν την όποια συνάρτηση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Στην πραγματικότητα το μόνο που είχε και έχει σημασία για την Άγκυρα είναι η δημιουργία τετελεσμένων στη Μεσόγειο, ώστε να αποκτήσει συμμετοχή και πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά της περιοχής, όπου δεν έχει δικό της αέριο και θέλει το δικό μας γι΄ αυτό το σκοπό.

Δεν λέω κάτι καινούργιο, το είπαμε πολλές φορές. Αλλά, τώρα η συνέχιση αυτών των επιδρομών μέσα στην πανδημία, όταν όλος ο κόσμος πάγωσε κάθε πολιτικό πρόγραμμα, ίσως πείσει και τους πιο αφελείς Ελληνοκύπριους.

Θυμάστε που μας έλεγαν ότι είναι καιρός να δούμε την Τουρκία σαν συνεργάτη αντί σαν εχθρό; «Έχετε ποτέ σκεφθεί πώς θα ήταν αν, αντί να βλέπουμε την Τουρκία σαν εχθρική χώρα, να τη βλέπαμε σαν συνεργάτιδα και σύμμαχο;», έγραφε η Καίτη Κληρίδη στις 9/12/2018. «Αναρωτήθηκε κανείς πώς θα ήταν τα πράγματα αν αλλάζαμε τακτική και αντί να προσπαθούμε να εξασφαλιστούμε ενάντια της Τουρκίας να κάναμε ένα βήμα (…) να της προτείναμε συνδιαχείριση και συνεργασία;». Σκεφτείτε, λοιπόν.

Σκεφτείτε πόση αφέλεια μας δέρνει για να πιστεύουμε ότι μπορεί αυτή η χώρα να μας δει ως συμμάχους και να κάνει μαζί μας συμφωνίες. Όταν ακόμα και τέτοιες μέρες, που όλες οι χώρες του πλανήτη έριξαν τις δυνάμεις τους στην προστασία των πολιτών τους, αυτή ρίχνει τις δυνάμεις της στην επίδειξη πολιτικής ισχύος και στη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος μιας χώρας 800.000 ψυχών.

Θυμάστε που μας έλεγαν ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι διαφορετική από εκείνη του Εβρέν, του Ντεμιρέλ ή του Ετσεβίτ; «Γι΄ αυτό συζητεί σοβαρά μια Ομοσπονδιακή διευθέτηση (…) και σύντομα θα φανεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων», έλεγε στις 10/8/2015, ο Νίκος Τορναρίτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Είδαμε και τι έγινε στην πορεία των διαπραγματεύσεων, είδαμε και τι είδους ομοσπονδιακή διευθέτηση θέλει η διαφορετική Τουρκία, είδαμε και τι κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα κατεχόμενα. Αυτοί είδαν; Ή ακόμα ονειρεύονται;

Υ.Γ. Μου κάνουν τεράστια εντύπωση όσοι βλέπουν οτιδήποτε καλό σε ένα κράτος, που απελευθέρωσε χιλιάδες φυλακισμένους για σκοπούς αποσυμφόρησης, λόγω κορωνοϊού, αλλά όχι τους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν. Το ίδιο κράτος που κατέχει τη μισή πατρίδα μας και απειλεί την υπόλοιπη και εισβάλλει στις κυπριακές θάλασσες, το ίδιο που μέσα στην πανδημία συνεχίζει να στέλνει οπλισμό και στρατιώτες στη Λιβύη και στη Συρία.
Είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι μπορούμε να γίνουμε συνεργάτες και σύμαμχοι; Τι μπορεί να μας ενώσει παρά μόνο η υποδούλωσή μας στις ορέξεις του; Ούτε καν το γεγονός ότι έχουμε κι εμείς κι αυτό κι όλα τα κράτη αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία την εποχή του κορωνοϊού. Διότι, ακόμα και σε αυτό, απέχει από τα υπόλοιπα κράτη. Παντού υπάρχει αύξηση, αλλά στην Τουρκία υπάρχουν και 18 γυναίκες νεκρές από την αρχή της επιβολής περιοριστικών μέτρων μέχρι χθες…

Άριστος Μιχαηλίδης
philenews

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.