Οι 447 πρόσφυγες που σκοτώθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία περιλαμβάνουν 83 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών και 56 γυναίκες.
Ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Afrin-Syria δημοσίευσε μια δήλωση που αναφέρει ότι 447 πρόσφυγες σκοτώθηκαν από Τούρκους στρατιώτες στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
Η δήλωση περιλαμβάνει τα εξής:
«Οι Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβόλησαν Σύρους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων Κούρδν πολιτών και τους ξυλοκόπησαν όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στο τουρκικό έδαφος, προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών από αυτούς. Ιδιαίτερα πρόσφατα, αφότου το τουρκικό κράτος και οι ένοπλες συριακές του ομάδες κατέλαβαν την περιοχή της Αφρίν και ως αποτέλεσμα της πίεσης που οι ντόπιοι στην περιοχή εκτίθενται από τις ένοπλες παρατάξεις της τουρκικής κατοχής, οι περιπτώσεις φυγής των πολιτών, ιδιαίτερα των Κούρδων, από αυτήν και το άσυλο τους στην Τουρκία πέρα από τα κοινά σύνορα, ειδικά στην Αφρίν, αυξήθηκαν.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία των συγγενών και των κατοίκων της περιοχής, η οποία τεκμηριώθηκε από διεθνείς και τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της «Human Rights Watch», βία χρησιμοποιείται κατά των αιτούντων άσυλο και των Σύρων διακινητών.
Εάν η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει τα σύνορά της με τη Συρία, είναι υποχρεωμένη να σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης που απαγορεύει την απέλαση των αιτούντων άσυλο στα σύνορα όταν διατρέχουν κίνδυνο διώξεων και βασανιστηρίων ή όταν η ζωή και η ελευθερία τους απειλείται. Η Τουρκία είναι επίσης υποχρεωμένη να σέβεται τα διεθνή πρότυπα που σχετίζονται με τη χρήση υπερβολικής βίας, το δικαίωμα στη ζωή και τη σωματική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένου του απόλυτου κινδύνου υποβολής σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.
Σε μια εποχή που η Τουρκία εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόσφυγες στο έδαφός της, προκειμένου να αποκτήσει οικονομικά και πολιτικά οφέλη για να νομιμοποιήσει τη διαμονή τους στη Συρία και να τους υποβάλει σε θάνατο και ξυλοδαρμούς, η Τουρκία χρησιμοποιεί αληθινά πυρομαχικά και πιστόλια για να αντιμετωπίσει τη ροή προσφύγων και μεταξύ των θυμάτων που φονεύουν οι συνοριοφύλακες είναι παιδιά και γυναίκες.
Τα τοπικά και διεθνή παρατηρητήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα (Human Rights Watch, Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κέντρο Παραβιάσεων στη Βόρεια Συρία) σημείωσαν στις εκθέσεις τους την έκταση των παραβιάσεων που συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ασύλου των πολιτών της Συρίας διάφορα στοιχεία και εθνικότητες που προσπαθούν να εισέλθουν στα τουρκικά εδάφη για να ξεφύγουν από το θάνατο που τους κυνηγά στη σύγκρουση που συμβαίνει στη Συρία εδώ και 9 χρόνια. Επιπλέον, οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών και πόλεων της Συρίας, οι αγρότες και οι γαιοκτήμονες κοντά στα σύνορα είναι επίσης στόχοι της τουρκικής χωροφυλακής με αληθινές σφαίρες.
Ο αριθμός των Σύρων πολιτών που έχει πυροβοληθεί από τους Τούρκους συνοριοφύλακες (χωροφυλακή) ανήλθε σε 447, συμπεριλαμβανομένων 83 παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών και 56 γυναικών. Επιπλέον, 420 Σύροι πολίτες τραυματίστηκαν με πυροβολισμούς ή επίθεση.
Επίσης, το τουρκικό κράτος έχει κατασκευάσει ένα τείχος διαχωρισμού κατά μήκος των 911 χλμ. συνόρων του με τη Συρία για την παρεεμπόδιση της εισόδου των προσφύγων, με αποτέλεσμα συνεχείς θανάτους και τραυματισμούς.
Αν και η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που εγγυώνται την αποκλιμάκωση και συμμετέχει ως ένα από τα κυριότερα μέρη στη σύγκρουση στη Συρία και έχει ως καθήκον την προστασία των προσφύγων και των εκτοπισμένων, ενεργεί με εντελώς αντίθετο τρόπο.
Εμείς, ως οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρίν-Συρία, απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών να ασκήσουν πίεση στην τουρκική κυβέρνηση για να αποτρέψει τη χρήση υπερβολικής βίας κατά των Σύρων προσφύγων και εκτοπισμένων και άλλων, ως μία από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να σέβεται όλους τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς που ορίζουν το σεβασμό των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των σχετικών διεθνών συμφωνιών».