Δείτε τον διαδραστικό χάρτη που απεικονίζει την εξέλιξη του κορωνοϊού

Διαδραστικό χάρτη, σχεδόν real time, με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού με στοιχεία που αντλούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Επιτροπή Υγείας της Κίνας, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) και άλλους οργανισμούς δημιούργησε το πανεπιστήμιο Johns Hopkins University (JHU).

Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2020 (3.20 το μεσημέρι), έχουν επιβεβαιωθεί 79.524 περιπτώσεις παγκοσμίως, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 2.626, με τη γειτονική Ιταλία επίσης να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Η ασθένεια κορωνοϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19), επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, έναν ιό που σχετίζεται στενά με τον ιό SARS. Η ασθένεια ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της έξαρσης νέου κορωνοϊού 2019-20, και αποτελεί και την αιτία της.

Ο κύριος τρόπος μόλυνσης μεταξύ των ανθρώπων είναι η μετάδοση από άτομο σε άτομο, η οποία γενικά συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μολυσμένων ατόμων τα οποία βήχουν, φτερνίζονται ή εκπνέουν, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (μέσω μολυσμένων χεριών). Έχει περίοδο επώασης μεταξύ 2 και 14 ημερών. Η μετάδοση μπορεί να περιοριστεί με το πλύσιμο των χεριών και την σωστή υγιεινή.

Οι περιπτώσεις εντοπίστηκαν αρχικά στην πόλη Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο. Οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν εκτός της Κίνας αφορούν κατά κύριο λόγο άτομα που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην ηπειρωτική Κίνα, ωστόσο έχουν σημειωθεί και ορισμένες περιπτώσεις τοπικής μετάδοσης. Περισσότεροι από 1.500 θάνατοι έχουν αναφερθεί στην ηπειρωτική Κίνα και 4 θάνατοι σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι γαλλικές αρχές απέκλεισαν στον σταθμό λεωφορείων της Περάς στην Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία, ένα λεωφορείο που προερχόταν από το Μιλάνο, λόγω υποψίας για την παρουσία κρούσματος κορωνοϊού μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

«Ο χάρτης αποσκοπεί στο να παράσχει στο κοινό μια κατανόηση της κατάστασης έκρηξης καθώς εκτυλίσσεται, με διαφανείς πηγές δεδομένων», δήλωσε η Λόρεν Γκάρντνερ η οποία ηγήθηκε της ομάδας που δημιούργησε τον χάρτη στο JHU

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τον χάρτη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.