Οι χώρες της ΕΕ πιέζουν για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης- Το Ισραήλ επιχειρεί να διαλύσει την πρωτοβουλία, ισχυριζόμενο ότι η αντιπολίτευση της ΕΕ στο σχέδιο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή θα ενθαρρύνει την παλαιστινιακή απόρριψή του.
Μια ομάδα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής το Λουξεμβούργο σκοπεύει να παρουσιάσει μια πρωτοβουλία στη συνάντηση της Δευτέρας με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν κοινή αναγνώριση από την ΕΕ ενός παλαιστινιακού κράτους. Η κίνηση είναι σε απάντηση του σχεδίου του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn έχει ήδη συζητήσει την πρωτοβουλία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, Μάλτας και Σλοβενίας.
Η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε το σχέδιο Trump και ο νέος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borell δήλωσε ότι το σχέδιο θέτει υπό αμφισβήτηση «τα σύνορα του 1967, όπως συμφωνήθηκαν από τα δύο μέρη, με ένα κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης, να ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη, ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση».
Αν και υπάρχουν μεμονωμένα κράτη μέλη που αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της δεν το κάνει. Έχει λάβει τη θέση ότι το ζήτημα της παλαιστινιακής κρατικής εξουσίας πρέπει να διευθετηθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων προς μια λύση δύο κρατών.
Η Σουηδία αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος το 2014 και η Μάλτα έχει επίσης διπλωματικές σχέσεις. Η Κύπρος, η οποία προσχώρησε στην ΕΕ το 2004, αναγνώρισε την Παλαιστίνη το 1988, αλλά δεν είναι μέρος της τρέχουσας πρωτοβουλίας λόγω των στενών δεσμών που έχει αναπτύξει με το Ισραήλ από τότε.
Μετά την πρωτοβουλία, το Ισραήλ διαβίβασε μηνύματα στις χώρες που την υποστηρίζουν ότι «δεν είναι η ώρα για μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους», διότι θα εμπόδιζε «τη δυνατότητα απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών για μια μόνιμη συμφωνία». Το Ισραήλ προσπαθεί τώρα να πείσει τους Ευρωπαίους να δώσουν μια ευκαιρία στην αμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία.
Η Haaretz ανέφερε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν για δράση διαμαρτυρίας στο σχέδιο Trump. Οι Ισραηλινοί πρεσβευτές στην Ευρώπη έχουν κληθεί να ασκήσουν πίεση στα υπουργεία εξωτερικών στις χώρες στις οποίες είναι τοποθετημένοι για να αποφύγουν την απόλυτη απόρριψη του σχεδίου και την σκληρή κριτική εναντίον του.
Στο παρελθόν, τα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη της ΕΕ, υπό την ηγεσία της Ουγγαρίας, απέτρεψαν διάφορες αντι-ισραηλινές πρωτοβουλίες. Το Ισραήλ ελπίζει ότι το ίδιο πράγμα τελικά θα συμβεί και αυτή τη φορά.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις τρέχουσες συζητήσεις, Ισραηλινοί εκπρόσωποι λένε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να ανανεώσει τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους και ότι η αντιπολίτευση της ΕΕ στο σχέδιο Trump θα ενθαρρύνει μόνο την παλαιστινιακή απόρριψή του. Οι εκπρόσωποι του Ισραήλ λένε επίσης ότι δεν είναι λογικό η ΕΕ να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση απ’ ό,τι αρκετές αραβικές χώρες στο σχέδιο Trump.
Μετά τη δημοσίευση του σχεδίου Τραμπ τον περασμένο μήνα, η ΕΕ προχώρησε σε μια λιτή ανακοίνωση ότι το σχέδιο θα «εξεταστεί». Την περασμένη εβδομάδα, όμως, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχετικά με τις ισραηλινές κινήσεις για την προσάρτηση της επικράτειας στη Δυτική Όχθη, ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Μπόρελ, εξέφρασε περαιτέρω επιφυλάξεις για το σχέδιο. Κατά την επίσκεψή του στην Ιορδανία, κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε για τη λύση των δύο κρατών και το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι το σχέδιο «προκαλεί πολλές από τις συναινετικές αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο».
Η προσπάθεια του Ισραήλ να απαντήσει στην ευρωπαϊκή θέση σχετικά με το σχέδιο Trump παρεμποδίστηκε το Σαββατοκύριακο από μια εργασιακή διαμάχη από υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών που επιδιώκουν να αποτρέψουν περικοπές των μισθών των υπαλλήλων του υπουργείου. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι πρεσβευτές περιέκοψαν το έργο τους στο ζήτημα του ειρηνευτικού σχεδίου και αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με ορισμένες οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ σχετικά με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Noa Landau
Haaretz
Μετάφραση-Επιμέλεια: olympia.gr