Λιβύη: Η ΕΕ ενεργοποιεί την επιχείρηση «Σοφία» για το εμπάργκο όπλων
Η επιχείρηση «Σοφία» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τον έλεγχο του εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη
Την εκ νέου ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο για το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, με αναθεωρημένη εντολή, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.
Η αποστολή θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, με βάση και τη διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο.
«Κανείς δεν τάχθηκε κατά της απόφασής αυτής» είπε ο Μπορέλ μετά τη σύνοδο των υπουργών, στις Βρυξέλλες. «Η εντολή θα επικεντρωθεί ειδικά στην αντιμετώπιση της διακίνησης όπλων» εξήγησε.
Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, η νέα εντολή θα επιτρέψει να καθοριστούν νέες ζώνες επιτήρησης για τα πλοία που θα τεθούν στη διάθεση των χωρών-μελών για την επιχείρηση αυτή.
Το αίτημα αναθεώρησης της εντολής της «Σοφίας» διατυπώθηκε από την Ιταλία. Νωρίτερα, ο ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, είχε τονίσει ότι η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων.
Η επιχείρηση «Σοφία» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τον έλεγχο του εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη. Η εντολή της είχε παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου φέτος, ωστόσο στην πράξη είχε διακοπεί αφού οι χώρες μέλη απέσυραν τα πλοία τους λόγω της άρνησης της Ιταλίας να αποβιβάζονται στο έδαφός της οι διασωθέντες μετανάστες.
Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι τα πλοία που θα αναπτυχθούν θα εξακολουθήσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ναυτικό δίκαιο και θα σώζουν μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη Μεσόγειο. Όμως, οι ζώνες που θα επιτηρούν δεν θα βρίσκονται κατ’ ανάγκη πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες στην Ευρώπη.
«Η επιτήρηση του εμπάργκο δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά. Τα όπλα περνούν από τα σύνορα γειτονικών χωρών και χρειάζονται δορυφόροι, εναέρια μέσα και χερσαίοι έλεγχοι» τόνισε εξάλλου ο Μπορέλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ