Για το Γιβραλτάρ, το Brexit σημαίνει πως το υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου μαζί με τη Βρετανία.
Η τοπική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της μονοετούς μεταβατικής περιόδου.
Πολλοί όμως αγωνιούν τι θα γίνει από το 2021, κυρίως όσον αφορά τις μετακινήσεις.
«Αν δείτε άλλα μικροκράτη στην Ευρώπη, επωφελούνται από τις ζώνες ελεύθερης μετακίνησης με την Σένγκεν, ακόμα κι αν δεν είναι πλήρη μέλη του πληροφοριακού συστήματος Σένγκεν. Υπάρχει όμως η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης ανάμεσα στα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτά τα μικροκράτη. Είναι λογικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν 2,5 τετραγωνικά μίλια στο νοτιότερο άκρο της Ιβηρικής θα είναι μη προσβάσιμα στους Ευρωπαίους πολίτες; Νομίζω ότι δεν είναι», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ, Φάμπιαν Πικάρντο.
Με αφορμή το Brexit, ορισμένοι Ισπανοί πολιτικοί διαμηνύουν ότι η Μαδρίτη έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία να επαναδιαπραγματευτεί την κυριαρχία του Γιβραλτάρ.
«Καθώς η Ισπανία ωριμάζει περαιτέρω σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, πρέπει να αφήσει πίσω την αντίληψη ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να σφετερίζεται την κυριαρχία του Γιβραλτάρ από τους πολίτες του Γιβραλτάρ, χωρίς ο λαός του Γιβραλτάρ να έχει λόγο στη διαδικασία αυτή», τόνισε ο Πικάρντο.
Σχεδόν 30.000 πολίτες διασχίζουν σε καθημερινή βάση τα σύνορα του Γιβραλτάρ με την Ισπανία. Η κυβέρνηση της βρετανικής κτήσης έχει δεσμευτεί ότι το Brexit δεν θα τους επηρεάσει αρνητικά.