Η Τουρκία αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει ακόμη και σκληρές δυνάμεις ως συνέχεια της διπλωματίας για να αντιμετωπίσει σε οποιοδήποτε μέρος και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο τυχόν προσπάθεια δημιουργίας οργάνωσης που στρέφεται κατά της Άγκυρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισλαμικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ.
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ακόμη πως ο λόγος που ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πήγε στη Λιβύη και συνάντησε μόνο τον στρατάρχη Χαφτάρ είναι επειδή θέλει να πάρει τη στήριξή του ώστε να παράξουν μια πολιτική ενάντια στην Τουρκία.
Στις δηλώσεις του ο Ομέρ Τσελίκ, όπως μεταδίδει το sigmalive.com, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη.
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ότι υπήρχε ένας Χάρτης Σεβίλλης που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και που προσπαθούσε να περιορίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας.
«Με βάση αυτό τον χάρτη αναγνωριζόταν περιοχή κυριαρχίας στο Καστελόριζο τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από το ίδιο το Καστελόριζο, μέσω του Καστελόριζου στην Ελλάδα.
»Αντί να μετρούν από την ηπειρωτική χώρα, μετρούν από τα νησιά που κατέχουν και θέτουν σύνορα όπως υφαλοκρηπίδα και περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας (σ.σ. αυτό λέει το διεθνές δίκαιο ηλίθιε!).
»Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας προσπαθούν σχεδόν να φέρουν την Τουρκία σε μια κατάσταση που να μην μπορεί να ρίξει παραγάδι στην Μεσόγειο», ανέφερε.
Λησμονεί, όπως και ο πρόεδρός του, ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία έχει παραιτηθεί από κάθε κυριαρχία πέρα των τριών μιλίων από τις ακτές της.
Ο Ομέρ Τσελίκ υπενθύμισε δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι με τη συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη έχουν κατακομματιάσει τη συμφωνία των Σεβρών.
«Αν και κάποιοι σχολίασαν πως “δεν έχει καμιά σχέση αυτό το θέμα με τη συνθήκη των Σεβρών καθώς η συνθήκη των Σεβρών κατακομματιάστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης”.
»Βλέπουμε καθαρά ότι δεν έχουν αντιληφθεί ασφαλώς τι έχει ειπωθεί. »Παρόμοια με τη συνθήκη των Σεβρών είναι και η συμφωνία μεταξύ την “Ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου” (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία), του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, ωστόσο με την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αυτή κατακομματιάστηκε, γκρεμίστηκε το τείχος που προσπάθησαν να χτίσουν στην Μεσόγειο απέναντι στην Τουρκία», υποστήριξε.
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία με την πλευρά της Λιβύης που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως η νόμιμη πλευρά.
«Οι δηλώσεις του τύπου “εκεί υπάρχουν δύο πλευρές, εμείς κάναμε συμφωνία με τη λάθος πλευρά”, τις οποίες κάνουν κάποιοι από την Τουρκία πηγάζουν εντελώς από αγραμματοσύνη.
»Η Τουρκία δια της νομικής οδού και της διπλωματικής οδού έχει δώσει για άλλη μια φορά την απάντησή της σε εκείνους που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ντε φάκτο κατάσταση αγνοώντας τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
»Και οι ναυτικές μας δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν την σημαία εκεί απέναντι σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν από την απάντησή μας δια της νομικής και διπλωματικής οδού.
»Όλα αυτά έχουν αναφερθεί και από τον Πρόεδρό μας στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
»Επομένως με την συμφωνία με τη Λιβύη έχει διαλυθεί η νέα συμφωνία των Σεβρών στην Μεσόγειο που έκαναν κάποιοι υπό την ονομασία συμφωνία Σεβίλλης», ανέφερε και συμπλήρωσε «κάποιοι στη Γαλλία που στηρίζουν τον στρατάρχη Χαφτάρ χρησιμοποιούν την λέξη ”τζιχαντιστής” για τον νόμιμο ηγέτη της Λιβύης».
Για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι «για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων μας, εάν γίνεται προσπάθεια δημιουργίας μια οργάνωσης που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας καθαρά και δημόσιο σε οποιοδήποτε μέρος και ιδιαίτερα στην Μεσόγειο, τότε η Τουρκία εάν χρειαστεί χρησιμοποιεί την διπλωματία, εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει τις σκληρές τις δυνάμεις ως συνέχεια της διπλωματίας».
«Αυτό είναι ανάγκη για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας», ανέφερε.
Όταν οι Τούρκοι αναφέρονται στη Συνθήκη των Σεβρών εννοούν ότι απέτρεψαν σχέδιο διαμελισμού της χώρας τους.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)