Μεγάλη και κρυφή απειλή για την Βρετανία και το θέμα των εμπορικών συναλλαγών με την Ε.Ε.
Την απομάκρυνση της απειλής ενός Brexit χωρίς συμφωνία επιδιώκουν οι Τόρις, το συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας, σύμφωνα με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την συμφωνία την οποία συνήψε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η κίνηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια συσπείρωσης ψηφοφόρων, κυρίως όσων θέλουν να υποστηρίξουν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Όπως αναφέρεται, ο Τζόνσον σε προηγούμενη συνάντηση – σύσκεψη που είχε με τους βουλευτές του κόμματος, λίγο πριν το τέλος Οκτωβρίου, υποσχέθηκε ότι στην εκλογική εκστρατεία δεν θα υποστηρίξει, πλέον, τη λύση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα συνήθιζε να αναφέρει ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια της ηγετικής εκστρατείας του κόμματος. Μάλιστα, είχε δεσμευθεί να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, πάση θυσία. Ομως, η στάση του αυτή αμβλύνθηκε μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε. Τα ανώτερα στελέχη του κόμματος, πάντως, ανώτεροι υπάλληλοι του κόμματος ελπίζουν η πλειοψηφία των συντηρητικών να εγκρίνει γρήγορα τη συμφωνία του Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Τα πολιτικά κόμματα στη Βρετανία είναι έτοιμα να αρχίσουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες, εν όψει της προετοιμασίας τους για τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρεις σχετικά με το τι θα προβάλει κάθε ένα από τα κόμματα.
Η μεγάλη, κρυφή, απειλή για τον Τζόνσον
Η αποτυχία του Μπόρις Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως υποσχέθηκε στις 31 Οκτωβρίου, αφήνει τη χώρα του να αντιμετωπίσει μια ακόμη μεγαλύτερη κρίσιμη στιγμή το επόμενο έτος.
Ακόμη και αν μπορέσει τελικά να διεκπεραιώσει την διαδικασία του Brexit, θα έχει πολύ στενά περιθώρια για ελιγμούς, καθώς αντιμετωπίζει ένα οικείο δίλημμα: Πώς θα ανεξαρτητοποιήσει τις εμπορικές συναλλαγές από τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τέσσερις δεκαετίες, χωρίς να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις βρετανικές επιχειρήσεις και την οικονομία.
Η απόφαση της Δευτέρας να καθυστερήσει την αποχώρηση της Βρετανίας για τρεις μήνες σημαίνει ότι η χώρα θα έχει λίγο χρόνο για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ πριν από το τέλος του 2020, όταν δηλαδή θα εκπνεύσει η μεταβατική περίοδος που έχει καθορίσει η Ε.Ε.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που πέτυχε ο Τζόνσον, η Βρετανία θα πρέπει να αποφασίσει ως τον Ιούνιο του 2020 αν θέλει να κάνει χρήση του δικαιώματος να επιλέξει την μέγιστη περίοδο χάριτος, διάκρειας δύο ετών. Αν αρνηθεί να το πράξει τότε θα καταλήξει χωρίς συμφωνία για το εμπόριο, με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε έξι μήνες.
Η διαπραγμάτευση για το εμπόριο έχει πολλές πολύπλοκες πλευρές. Οι προηγούμενες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθούν.Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. χρειάστηκε πέντε χρόνια για να επιτύχει συμφωνίες ανοίγματος της αγοράς με την Ιαπωνία και τον Καναδά και 20 για να πάρει μια συμφωνία με την Εμπορική Ένωση Mercosur της Αργεντινής, Βραζιλίας, Παραγουάης και Ουρουγουάης.