Το Αφγανιστάν είναι η λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο σύμφωνα με τη σχετική έρευνα Global Peace Index 2019 που δημοσίευσε όπως κάθε χρόνο το Institute for Economics and Peace.
Μάλιστα, το Αφγανιστάν ξεπέρασε ακόμη και τη Συρία που μέχρι πέρσι διατηρούσε αυτό το θλιβερό αρνητικό ρεκόρ, αφήνοντάς τη στη δεύτερη θέση από το τέλος. Συγκεκριμένα, το Αφγανιστάν έλαβε την 163η θέση στην κατάταξη των πιο ειρηνικών χωρών, ακολουθώντας τη Συρία και το Νότιο Σουδάν. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι στην ίδια έρευνα η Ελλάδα καταλαμβάνει την 65η θέση, ενώ την πρώτη τριάδα αποτελούν η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία, και η Πορτογαλία.
Στην έρευνα επισημαίνεται ότι το Αφγανιστάν και η Συρία υπέστησαν τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από τη βία το 2018, σε σχέση με το AEΠ τους σε ποσοστά 47% και 67% αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα στο Αφγανιστάν, ο αριθμός και η διάρκεια των εσωτερικών συγκρούσεων έχουν χειροτερεύσει, ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ραγδαία. Για να γίνει αυτό ακόμη πιο ξεκάθαρο, αρκεί να τονιστεί ότι στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του BBC, μέσα στον Αύγουστο έπεφταν νεκροί καθημερινά 74 άνθρωποι.
Οι συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τα ποσοστά ασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες, αλλά και την εμπιστοσύνη τους σε θεσμούς όπως ο στρατός και η αστυνομία.
Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα των συγκρούσεων, το Αφγανιστάν βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από την κλιματική κρίση, καθώς η χώρα υποφέρει από σοβαρότατες ξηρασίες που επηρεάζουν και την τροφική επάρκεια.
Όταν η πραγματικότητα δε συμβαδίζει με το ακροδεξιό αφήγημα…τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Άλλωστε πόσοι Έλληνες θα πάνε στο Αφγανιστάν για να δουν τι συμβαίνει εκεί;
Αυτά λέει βέβαια η έρευνα. Το θέμα είναι τι λένε οι εν Ελλάδι «ειδικοί αναλυτές/ακτιβιστές» που παρακολουθούν το θέμα από προσωπικό ενδιαφέρον.
Όπως για παράδειγμα ο Μάκης ο Βορίδης που έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια παρουσιάζοντας τη μισαλλόδοξη ατζέντα του, αφού κατάλαβε καλά ότι ο πολιτικός του «εκτοπισμός» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δε θα του βγει σε καλό.
Για τον Βορίδη λοιπόν, το τί γίνεται στο Αφγανιστάν δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο ίδιος έχει αποφασίσει ότι οι Αφγανοί το μόνο από το οποίο φεύγουν είναι η φτώχεια και συνεπώς όσοι απ’ αυτούς έρχονται στην Ελλάδα είναι παράνομοι μετανάστες που δεν δικαιούνται τον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.
«Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δε δικαιούνται ανθρωπιστική προστασία. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί.
Αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό», δήλωνε μόλις την 1η Οκτωβρίου ο Μάκης Βορίδης.
Πάντως ο Βορίδης δεν έπεσε μέσα ούτε στα ποιοτικά στοιχεία (αφού θεωρεί το Αφγανιστάν ασφαλή χώρα κόντρα στην ίδια την πραγματικότητα), ούτε στα ποσοτικά αφού ούτε το 65% είναι Αφγανοί, ούτε είναι «ελάχιστοι» οι Σύροι. Όπως αναφέρει αναλυτικό ρεπορτάζ του news 247, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ στις ροές οι αφίξεις στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης ή από τον Έβρο, από τις αρχές του 2019 ως και την 31η Αυγούστου, έχουν ως εξής:
Πρώτοι είναι οι Αφγανοί, με ποσοστό 38,8% (9.935). Ακολουθούν οι Σύροι με ποσοστό 20.6% (5.260), έπονται οι Κονγκολέζοι με ποσοστό 9.5% (2.422), Ιρακινοί με ποσοστό 7.8% (1.989), Παλαιστίνιοι με ποσοστό 6.6% (1.687), Ιρανοί με ποσοστό 1,9% (483), ενώ ποσοστό 13.8% (3.531), υπάγεται στην κατηγορία «άλλες εθνικότητες».
Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν
Το φαινόμενο «Βορίδης» δεν περιορίζεται φυσικά μόνο στη ρητορική του ίδιου. Οι βολικές αλήθειες που δημιουργούν στο φαντασιακό τους ώστε να δικαιολογήσουν με κάποιο νομικίστικο τρόπο τη μισαλλοδοξία τους και την αντιανθρωπιστική τους μανία, σπανίως έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Όπως ακριβώς στη ρητορική του Βορίδη το Αφγανιστάν είναι απλώς μια φτωχή χώρα, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια χώρα που σπαράσσεται από σκληρές εμφύλιες συγκρούσεις, αντίστοιχη είναι η πραγματικότητα σε πολλές άλλες χώρες.
Η ακροδεξιά ρητορική προσπαθεί εν εξάλλω να πείσει ότι οι χώρες που «στέλνουν» μετανάστες δεν έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Οι εμφύλιοι πόλεμοι, η βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φυλών και παραστρατιωτικών ομάδων, συχνά «χορηγία» της ίδιας της ΕΕ, ιδιαίτερα σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής, μπαίνουν κάτω από το «χαλί». Σκοπός είναι πάντα η προπαγάνδιση της θέσης περί διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών και από κει και πέρα να ξεδιπλωθεί, πάνω σε αυτον τον διαχωρισμό, η αντιμεταναστευτική ατζέντα κυβερνήσεων όπως της ΝΔ και του Σαλβίνι.
Σε αυτόν τον διαχωρισμό άλλωστε «πατάει» η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τη μη χορήγηση ΑΜΚΑ ακόμα και σε παιδιά ατόμων που δεν λαμβάνουν το στατους του πρόσφυγα.
Σε αυτόν τον διαχωρισμό πατάνε, έμμεσα και όσοι «ανακατεύουν» το ζήτημα του push-back, ζητώντας να επαναπροωθούνται βιαίως στην Τουρκία οι βάρκες που φτάνουν στα ελληνικά παράλια.
Πηγή: koutipandoras.gr