Ο Μπορίσοφ εκβιάζει τη Βόρεια Μακεδονία: «Εάν θέλετε ΕΕ να πείτε ότι είστε Βούλγαροι»

Η Βόρεια Μακεδονία απέκτησε νέο πονοκέφαλο, αυτή τη φορά από τη Βουλγαρία, σε ό,τι αφορά το πολυπόθητο «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντική, «αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος μας με «ανασχηματισμό» (διαστρέβλωση) της ιστορίας».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση αυτή μετά από συνάντησή του με τον ρωσόφιλο πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, όπου συζητήθηκαν οι σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Ας αποδεχτούν ότι είμαστε αδελφά έθνη», είπε ο Μπορίσοφ, ζητώντας στην ουσία από τον σλαβόφωνο πληθυσμό της Βόρειας Μακεδονίας να ομολογήσει ότι είναι Βούλγαροι.

Ποιο είναι το παιχνίδι

Οι σλαβόφωνοι της Βόρειας Μακεδονίας είχαν χωριστεί πριν 120 χρόνια σε δύο παρατάξεις.

Τους Γραικομάνους, που ήθελαν να είναι Έλληνες και τους Βουλγαρομάνους που ήθελαν να είναι Βούλγαροι.

Ήταν η ελληνική προπαγάνδα, στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και νωρίτερα, που προωθούσε τη μακεδονική ταυτότητα για να αναχαιτίσει τον εκβουλγαρισμό των σλαβόφωνων.

Να σημειωθεί ότι η μακεδονικότητα των σλαβόφωνων εννοούνταν ως ταυτισμένη με την ελληνική.

Οι περισσότεροι σλαβόφωνοι της Μακεδονίας αποδέχτηκαν τη μακεδονική-ελληνική ταυτότητα.

Δυστυχώς, για εκείνους τους σλαβόφωνους Μακεδόνες που βρέθηκαν εκτός ελληνικών συνόρων και εντός Σερβίας, αργότερα επί Τίτο εντός Γιουγκοσλαβίας, η μακεδονική τους ταυτότητα καλλιεργήθηκε ως «εθνική» από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Η λεγόμενη «μακεδονική εθνική ταυτότητα» ως ιδέα ήταν παλαιότερη του Τίτο.

Ξεκίνησε από τους Ρώσους, υιοθετήθηκε από τους κομμουνιστές και τους Σοβιετικούς, ωστόσο, ήταν ο Τίτο που την επέβαλλε με μεγάλη επιτυχία.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο σλαβόφωνο έθνος που διακήρυττε:

«Δεν είμαστε Έλληνες, δεν είμαστε Βούλγαροι, είμαστε Μακεδόνες».

Τώρα τι γίνεται

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργήθηκαν μηχανισμοί για επανελληνισμό του σλαβόφωνου με μακεδονική συνείδηση πληθυσμού.

Η Βουλγαρία το γνωρίζει. Για αυτό και βιάζεται να αποσπάσει «ομολογία» από τους Βορειομακεδόνες ότι είναι «Βούλγαροι».

Και τους πιέζει και τους «εκβιάζει» με την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ελληνική διπλωματία οφείλει να αντιδράσει άμεσα.

Τη Συμφωνία των Πρεσπών την κάναμε για να γίνει η Βόρεια Μακεδονία προέκταση του γεωγραφικού μας χώρου. Όχι τη Βουλγαρίας.

Την κάναμε μεταξύ άλλων και για να αναχαιτίσουμε μια Μεγάλη Αλβανία και μια Μεγάλη Βουλγαρία στα βόρεια σύνορά μας. Κατανοητό;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.