Σήριαλ μέχρι τελευταία στιγμή με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας, καθώς πολλές χώρες δεν την θέλουν στην ΕΕ.
Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ να προχώρησε σε αρνητικές γι’ αυτήν δηλώσεις, οι οποίες «φωνάζουν» βέτο.
Αν και το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε το μερικό «ΟΚ» (με την προυπόθεση η Αλβανία να δημιουργήσει συνταγματικό δικαστήριο και να αναδιαμορφώσει τον εκλογικό της νόμο), η Ολλανδία, όπως γράφει η αλβανική εφημερίδα «Πανόραμα», δεν θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για τα ευρωπαϊκά θέματα είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι η θέση της χώρας του παραμένει αμετάβλητη, δηλαδή, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία δεν πρέπει να ξεκινήσουν, εκτός εάν έχουν ικανοποιηθεί οι απαιτήσεις του Ιουνίου του 2018, πράγμα που σημαίνει ότι οι Κάτω Χώρες θα ασκήσουν βέτο στην Αλβανία στις 18 Οκτωβρίου.
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η θέση της Ολλανδικής κυβέρνησης σήμερα δεν είναι πολύ διαφορετική από τη θέση που τήρησε τον Ιούνιο, όταν υπήρξε αρνητική τοποθέτηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι περιπτώσεις των Σκοπίων και της Αλβανίας, θα πρέπει να εξετασθούν ξεχωριστά.
«Πιστεύω ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, πρέπει να αξιολογηθούν ανεξάρτητα, επειδή είναι διαφορετικές χώρες με διαφορετικά προβλήματα και διαφορετικούς βαθμούς προόδου. Έχω, επίσης, επισημάνει πρόσφατα ότι πιστεύω πως ο ρυθμός προόδου της Βόρειας Μακεδονίας είναι σαφώς υψηλότερος από εκείνον της Αλβανίας», ανέφερε ο Μπλοκ σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
«Η Αλβανία πρέπει να έχει την ευκαιρία να αρχίσει διαπραγματεύσεις μόλις εκπληρώσει τα κριτήρια. Αυτό δεν συμβαίνει ακόμη», δήλωσε ακόμα ο Ολλανδός υπουργός.
Ενώ για τα Σκόπια άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση θα είναι θετική, για την Αλβανία δήλωσε:
«Η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοικτή, μόλις η χώρα εκπληρώσει τους όρους», οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «μέχρι τώρα δεν έχουν εκπληρωθεί».
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, όπως γράφει η «Πανόραμα», αντέδρασε έμμεσα στις δηλώσεις αυτές του Ολλανδού ΥΠΕΞ.
Σε επικοινωνία με πολίτες, ο Ράμα άφησε να εννοηθεί ότι «ένα “όχι” από την Ολλανδία, δεν θα έχει σχέση με την Αλβανία, αλλά με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ολλανδία». (σ.σ. Μάλλον ο Έντι Ράμα θεωρεί πως όλα στην Αλβανία δουλεύουν ρολόι και είναι μια υποψήφια ευρωπαϊκή χώρα.)
Η Γαλλία και η Δανία, δύο ακόμα χώρες που έχουν επιφυλάξεις, σημειώνει η εφημερίδα, δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα επίσημα στο θέμα.