Έξαλλοι οι Τούρκοι διπλωμάτες, το περιβάλλον της τουρκικής προεδρίας και ο ίδιος ο Ερντογάν με την καλλιτεχνική δημιουργία του Γερμανού Thomas Baumgärtel, η οποία προγραμματίζεται να εκτεθεί σε έκθεση Pop Art στην Κολωνία.
Με τον τίτλο «Ο Τούρκος Δικτάτορας» ο καλλιτέχνης απεικονίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας γυμνό από τη μέση και κάτω, σκυμμένο, και μία «επιθετική» μπανάνα. Προφανώς, ο Γερμανός καλλιτέχνης γνωρίζει την παλαιότατη και «δημοφιλέστατη» ρήση από την Ανατολία «YORGANSIZ YATARIM, OGLANSIZ YATMAM
Θα ήταν νομικά και ηθικά ανεπίτρεπτη η μετάφρασή της στα ελληνικά, αφού θα παραβίαζε βάναυσα τη νομοθεσία περί Ασέμνων.
Η πρόθεση των διοργανωτών της έκθεσης να συμπεριλάβουν το συγκεκριμένο έργο, που αποτελεί τμήμα μίας απεικονίσεως που τιτλοφορείται «Despots Series», έχει προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις της Άγκυρας. Στην ίδια σειρά εκθεμάτων γελοιοποιούνται και άλλες διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Βορειοκορεάτης δικτάτωρ Κιμ, ο εξαιρετικά αμφιλεγόμενος Ντόναλντ Τραμπ κ.ά. Ο Αμερικανός πρόεδρος απεικονίζεται στο καρτούν ως πίθηκος με μία μπανάνα στο στόμα, ενώ ο Κιμ να «ιππεύει» μπανάνα – βαλλιστικό πύραυλο.
Το ίδιο έργο είχε αναρτηθεί σε έκθεση στην Καρλσρούη το 2018 προκαλώντας ανάλογες αντιδράσεις.
Ο Thomas Baumgärtel με ανάρτησή του στο Twitter είχε ανακοινώσει πως το καρτούν με τον Ερντογάν κατέβηκε από την Έκθεση χωρίς να ενημερωθεί ο ίδιος. Προφανώς, υπήρξαν ανωτέρου επιπέδου παρεμβάσεις.
Οι διπλωματικές αντιδράσεις της Άγκυρας έλαβαν διαστάσεις μετά τη δημοσίευση σχολίου στη γερμανική έκδοση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Sabah» με την επισήμανση πως πρόκειται για ρατσιστική και χυδαία επίθεση εναντίον του προέδρου της Τουρκίας.
Ο ιδιοκτήτης του εκθεσιακού χώρου της Καρλσρούη είχε δηλώσει πως το έργο κατέβηκε για να μην υπάρξουν προβλήματα ασφαλείας και για να αποφευχθούν πολύπλοκες καταστάσεις. Ωστόσο, τελικά το καλλιτεχνικό πόνημα επωλήθη έναντι 5.900 ευρώ.
Ο Thomas Baumgärtel είναι γνωστότερος στη Γερμανία ως «Banana Sprayer», δηλαδή «Ο ψεκαστήρας της μπανάνας», αφού προκαλεί με τις απεικονίσεις και τα καρτούν του που πάντα επικεντρώνονται στο γνωστό πρώην εξωτικό και άκρως φαλλικό φρούτο.