Ο τυφώνας Ντόριαν, που αποδυναμώθηκε και πλέον κατατάσσεται στην Κατηγορία 2, κινείται προς τις ΗΠΑ, αφού προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στις Μπαχάμες και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους.
«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα βρούμε κι άλλους νεκρούς, αυτές είναι μόνο οι προκαταρκτικές πληροφορίες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της χώρας Χιούμπερτ Μίνις.
Ένας ψαράς στις Μπαχάμες, ο Χάουαρντ Άρμστρονγκ, περιέγραψε τις φρικιαστικές στιγμές που έζησε καθώς το νερό μέσα στο σπίτι του συνέχιζε να ανεβαίνει ώσπου έφθασε ως τη στέγη.
«Ήμασταν εντάξει ωσότου το νερό άρχισε να ανεβαίνει ασταμάτητα κι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές άρχισαν να επιπλέουν μέσα στο σπίτι, όπως το πλυντήριο. Η γυναίκα μου έπαθε υποθερμία ενώ κρατιόταν από τα ντουλάπια της κουζίνας» και δεν άντεξε άλλο.
Τα νησιά Άβακος και Μεγάλη Μπαχάμα, που χτύπησε με μανία ο τυφώνας Ντόριαν, πριν συνεχίσει την καταστροφική του πορεία, ήταν σε μεγάλο βαθμό αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο χθες.
Ξεριζωμένοι φοίνικες, σπίτια πλημμυρισμένα και κατεστραμμένα, στέγες, αυτοκίνητα και εμπορευματοκιβώτια που επιπλέουν, αναποδογυρισμένα πλεούμενα, μια θάλασσα από συντρίμμια είναι οι εικόνες που αντικρύζει κανείς στις Μπαχάμες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη ο ΟΗΕ, τουλάχιστον 61.000 άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια στις Μπαχάμες.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανέφερε τη Δευτέρα ότι 13.000 σπίτια ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στα νησιά Άβακος και Μεγάλη Μπαχάμα.
«Τον λαό μας και τη χώρα μας περιμένουν δύσκολες μέρες, δύσκολοι μήνες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μίνις.
Ο Ντόριαν, που κατατασσόταν στην Κατηγορία 5 —την υψηλότερη της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον— όταν χτύπησε τις Μπαχάμες, έχει πλέον αποδυναμωθεί. Κατατάσσεται πλέον στην Κατηγορία 2, με ριπές ανέμου ταχύτητας ως και 175 χιλιομέτρων ανά ώρα, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.
Ο κυκλώνας βρίσκεται 175 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Μελβούρνης της Φλόριντας των ΗΠΑ. Κινείται προς βορειοδυτική κατεύθυνση, παράλληλα με τις ακτές αυτής της Πολιτείας των νοτιοανατολικών ΗΠΑ, διανύοντας περίπου 9 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Το NHC έκανε λόγο για ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 81 χιλιομέτρων ανά ώρα στην περιοχή Ίντιαν Ρίβερ της Φλόριντας.
Παρότι οι άνεμοι δεν είναι τόσο σφοδροί, ο Ντόριαν παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, που δεν είναι σε θέση να προβλέψουν την ακριβή πορεία που θα ακολουθήσει.
Θα πλησιάσει «επικίνδυνα κοντά» στη Φλόριντα ως σήμερα το βράδυ [τοπική ώρα], κινούμενος κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών των ΗΠΑ και περνώντας από τις Πολιτείες της Τζόρτζιας, της Νότιας Καρολίνας και της Βόρειας Καρολίνας.
Στις δύο τελευταίες Πολιτείες υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος πλημμυρών, διευκρίνισε το NHC, καθώς περιμένει βροχόπτωση 13 ως 25 εκατοστών και κύματα μεταξύ 1,2 και 2 μέτρων. Το “μάτι” του Ντόριαν θα περάσει «κοντά ή πάνω» από τις ακτές τους μεταξύ της Πέμπτης και της Παρασκευής το πρωί.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε χθες προληπτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Βόρεια Καρολίνα , για να καταστούν διαθέσιμα κεφάλαια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, «με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστούν».
Ήδη, χιλιάδες άνθρωποι έχουν ενημερωθεί να απομακρυνθούν άμεσα από περιοχές που απειλούνται στις ΗΠΑ. Αν και το “μάτι” του κυκλώνα δεν αναμένεται να φθάσει πάνω από το έδαφος, οι Αρχές προειδοποιούν επίσης τον πληθυσμό πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ξαφνικών πλημμυρών.
«Πολλές απειλές δεν συνδέονται με την Κατηγορία στην οποία κατατάσσεται ο κυκλώνας», εξήγησε ο διευθυντής του NHC Κεν Γκρέιαμ. Μπορεί «να βρίσκεστε αρκετά μακριά από κέντρο του, αλλά παρ’ όλ’ αυτά να αντιμετωπίσετε ισχυρές βροχοπτώσεις», πρόσθεσε.
Περιμένοντας τον Ντόριαν, κάτοικοι της Φλόριντας, εξοικειωμένοι με τους κυκλώνες, έδειχναν έμπρακτα αλληλεγγύη προς τους πληγέντες στις Μπαχάμες. Οι εκκλήσεις για δωρεές πολλαπλασιάστηκαν. Πολλές εκκλησίες οργανώνουν εράνους στη συνοικία Κόκονατ Γκρόουβ, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας των μεταναστών από τις Μπαχάμες στο Μαϊάμι. «Η εκκλησία μας ιδρύθηκε από ανθρώπους που ήρθαν από τις Μπαχάμες, πολλοί απόγονοί τους είναι μέλη μας», εξήγησε ο Ναθάνιελ Ρόμπινσον, πάστορας της εκκλησίας Greater St Paul, στους πάγκους της οποίας ήδη συγκεντρώνονται μεταξύ άλλων κονσέρβες με τρόφιμα, μπουκάλια με νερό και φάρμακα.
«Ήρθαμε σε επαφή με κόσμο εκεί πέρα», συνέχισε. «Πολλοί έχασαν τα πάντα, τα σπίτια τους, τα μέσα μετακίνησής τους, τις επιχειρήσεις τους, το βιός τους… Δεν τους έχει απομείνει πια απολύτως τίποτα.»
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Πηγή ΦΩΤΟ: Daily Mail, EPA, AP, Twitter