Στο κολοσσιαίο ποσό των 70 δις ευρώ ετησίως ανεβάζει μια πρόσφατη μελέτη του EPHA (European Public Health Alliance) το κόστος της ρύπανσης στην Ευρώπη που σχετίζεται με τις οδικές μεταφορές.
Η μελέτη επικεντρώνεται στις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και το κόστος της, με κύριο άξονα δύο παράγοντες ρύπανσης, τα αιωρούμενα σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί, η μελέτη έδωσε μεγάλη βάση στους ντίζελ κινητήρες «ξεχνώντας» ότι τα αιωρούμενα σωματίδια αλλά και τα οξείδια του αζώτου δεν παράγονται μόνον από αυτούς αλλά και από βενζινοκινητήρες άμεσου ψεκασμού που στερούνται φίλτρων σωματιδίων, όπως και από τη φθορά των ελαστικών, των υλικών τριβής των φρένων, των υλικών στον συμπλέκτη, κτλ.
Είναι προφανές, συνεχίζουν, πως η μελέτη δεν είναι πλήρης αφού κατονομάζει σαν βασικό υπαίτιο της κατάστασης τους κινητήρες ντίζελ και αγνοεί όλους τους άλλους παράγοντες.
Από την άλλη, είναι σαφές, πως η παράλειψη αυτή δεν μειώνει τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία και κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα, τα αιωρούμενα σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου.
«Ενδεικτικά, μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 10.000 πρόωροι θάνατοι ενηλίκων άνω των 30 ετών το 2013 προκλήθηκαν από τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και τα ελαφρά εμπορικά οχήματα. Περίπου οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν τηρηθεί οι κανονισμοί της ΕΕ για τις οριακές τιμές εκπομπής ρύπων», αναφέρει η μελέτη.