Η άλλη άποψη: Πόσο κοντά είναι το 5G;

Μύθοι και πραγματικότητες γύρω από την εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς στη χώρα μας…

Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Aν διαβάσει κανείς τις σχετικές ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών αλλά και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ενδεχομένως να πιστέψει ότι η Ελλάδα εισέρχεται άμεσα στην εποχή της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Ενδεχομένως, επίσης, να θεωρήσει ότι η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα αξιοποιήσει τις εντυπωσιακές δυνατότητες του 5G. Και τέλος να θεωρήσει ότι, μέσα στο 2019, τρεις δήμοι της χώρας (Ζωγράφου, Καλαμάτα και Τρίκαλα) θα εισέλθουν στον «αστερισμό» του 5G.

Ομως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ολοι όσοι ασχολούνται με το χώρο των τηλεπικοινωνιών θα ήθελαν η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, ενδεχομένως και στον κόσμο, όπου θα έκαναν την εμφάνισή τους τα δίκτυα 5G. Αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική και η προσωπική άποψή μου είναι ότι, προς το παρόν, οι ανακοινώσεις που γίνονται είναι περισσότερο για το θεαθήναι παρά πραγματικής ουσίας.

Κατ’ αρχάς, να διευκρινίσω ότι θεωρώ το 5G ως μία τεχνολογία που θα φέρει μία μικρή επανάσταση στον χώρο των κινητών επικοινωνιών και γενικότερα εκείνον των ψηφιακών τεχνολογιών. Υπάρχουν εφαρμογές και υπηρεσίες για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος, με πιο ενδιαφέρουσα ενδεχομένως την αυτόνομη οδήγηση, οι οποίες απαιτούν να υπάρχουν δίκτυα 5G λόγω του εξαιρετικά χαμηλού latency που μπορούν να προσφέρουν. Επίσης, να τονίσω ότι πολύ θα ήθελα ως Ευρωπαίος πολίτης, η Γηραιά Ηπειρος να είχε καταφέρει να είναι στην πρωτοπορία, όσον αφορά στην ανάπτυξη 5G εμπορικών δικτύων. Αλλά δυστυχώς, χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία είναι αρκετά πιο μπροστά.

Τα πρώτα δίκτυα στην Ευρώπη θα είναι έτοιμα προς λειτουργία το 2020, οπότε και υπάρχει η δέσμευση για τη λειτουργία εμπορικού δικτύου σε τουλάχιστον μία μεγάλη πόλη σε κάθε χώρα της Ε.Ε.

Πιλοτικά δίκτυα τώρα ετοιμάζονται να υλοποιήσουν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί κολοσσοί όπως είναι η Deutsche Telekom και η Vodafone. Θα ξεκινήσουν από τις μεγάλες αγορές και κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά της Ελλάδας. Πότε θα δούμε αυτά τα πιλοτικά δίκτυα στους 3 ελληνικούς δήμους; Σίγουρα μέσα στο 2019, αλλά το πότε ακριβώς δεν έχει διευκρινιστεί.

Επίσης, για να γίνει η εγκατάσταση ενός πιλοτικού δικτύου δεν χρειάζεται να έχεις μόνο τον εξοπλισμό, αλλά και τις σχετικές συχνότητες. Μέχρι στιγμής, η ΕΕΤΤ δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικά με την εκχώρηση συχνοτήτων –έστω και σε προσωρινή βάση– για τη λειτουργία δικτύων 5G στην Ελλάδα. Αρα, έχουμε δρόμο μπροστά μας όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Αλλά, ας πούμε ότι οι συχνότητες εκχωρούνται σε χρόνο ρεκόρ, ο εξοπλισμός εγκαθίσταται και τα πιλοτικά δίκτυα τίθενται σε λειτουργία. Ποια θα είναι τα οφέλη για τους πολίτες από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν συσκευές; Η απάντηση είναι πως το 5G θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις υποδομές μίας «έξυπνης» πόλης. Αντί δηλαδή η σύνδεση των «έξυπνων» πυλώνων φωτισμού να γίνεται με οπτική ίνα, να γίνεται με το δίκτυο 5G. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη θα είναι 5G ready; Προσωπικά, νομίζω πως όχι, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Και ειλικρινά, ελπίζω αυτή τη φορά να εκπλαγώ.

Πριν κλείσω αυτό το πρώτο σημείωμα, θα ήθελα να πω ότι από αυτήν εδώ τη στήλη, κάθε μήνα θα προσπαθώ να διαλύω κάποιους μύθους που δημιουργούνται κατά καιρούς στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. Πιθανότατα, να μην καταφέρνω να σας πείσω πάντα, αλλά εγώ σε κάθε περίπτωση θα το προσπαθώ.

Πηγή: Μηνιαίο περιοδικό τεχνολογίας “New Technology OnLine” τεύχος 188

techpress

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.