Νέα προκλητική παρέμβαση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Σκοπιανό. Οι Ρώσοι για μια ακόμη φορά συντάσσονται με το «δικαίωμα» των Σκοπίων να ονομάζονται «Μακεδονία», προβάλλοντας τον ψευδή ισχυρισμό ότι το δημοψήφισμα δήθεν ήταν «δεσμευτικό» και «αποτυχημένο».
Την Πέμπτη ήταν η σειρά της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα να διατυπώσει τη θέση της χώρας της για το θέμα η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθεση από τη δυτική.
«Η συνέχιση την εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της «Μακεδονίας» είναι εμφανής» τόνισε στους Ρώσους ρεπόρτερ η Ζαχάροβα για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι «ο στόχος είναι φανερός, θέλουν να σύρουν τη χώρα στην Ατλαντική Συμμαχία με κάθε κόστος».
Μίλησε επίσης και για αποτυχία της Δύσης στο δημοψήφισμα:
«Παρά το γεγονός ότι πολιτικοί πρώτης γραμμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ ώθησαν τους πολίτες της χώρας προς το ναι, κάτι που ήταν απολύτως απαράδεκτο ως πρακτική, στο τέλος απέτυχαν.
»Εν συνεχεία, o γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υποσχέθηκε ότι η χώρα θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στις αρχές του 2019 μην αφήνοντας αμφιβολία ότι τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της «Μακεδονίας» θα εγκρίνουν τη συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε.
Επανέλαβε, τέλος, τη ρωσική θέση για το ονοματολογικό: «Οι δύο χώρες πρέπει να βρουν μία λύση μακροχρόνια χωρίς παρεμβάσεις και πιέσεις από το εξωτερικό αφού έτσι και αλλιώς φάνηκε ότι αυτές δεν βοηθούν».
Το δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν συμβουλευτικό. Ωστόσο, οι 610.000 που ψήφισαν «ναι» είναι το υψηλότερο αποτέλεσμα σε σκοπιανή ψηφοφορία.
Η συμμετοχή, που καταγράφηκε χαμηλή εξαιτίας και της αποχής της αντιπολίτευσης, οφείλεται στο ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν ενημερωθεί.
Σε αυτούς φαίνονται ως «ψηφοφόροι» κοντά 200.000 πεθαμένοι και περίπου 400.000 Σκοπιανοί που έχουν φύγει μετανάστες.
Σε πραγματικά νούμερα το «ναι» νίκησε.
Ωστόσο, η Ρωσία, που αναγνώρισε πρώτη τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», δεν θέλει η χώρα να αλλάξει όνομα και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διότι έτσι θα χάσει σε αυτή την όποια επιρροή της και τα Σκόπια θα περάσουν στη γεωπολιτική επιρροή της Ελλάδας και της Δύσης.
Να σημειωθεί ότι και η Τουρκία έσπευσε με ρητορική παρόμοια της Ρωσίας, για τα δικά της βεβαίως συμφέροντα, να δηλώσει ότι «νίκησε» η αποχή.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)