Δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν εγκαταλείπεται η πολιτική ισότητα και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι θέλουν να δουν την Ελλάδα ως συνέταιρο στη βάση της αντίληψης ότι όλοι κερδίζουν (win win) για όλα τα θέματα της περιοχής.
«Το έθνος μας ανοίγει την καρδιά του σε εκείνο που το τείνει χέρι φιλίας. Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας», είπε ο Τσαβούσογλου.
Σε ομιλία του στην διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε «δεν θα επιτρέψουμε να πετύχουν τα βήματα τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι το σημείο που ενώνονται οι τρεις ήπειροι του κόσμου».
«Μετά το γεωτρύπανό μας Πορθητής που ξεκίνησε δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας, και το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ στις περιοχές που ‘αδειοδότησε’ η τδβκ’ την κρατική εταιρεία πετρελαίου. Αυτό που εμείς ζητούμε είναι να βρεθεί λύση σε επίπεδο συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου», ανέφερε.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι για αυτό πρέπει να ενθαρρυνθεί η εποικοδομητική πρόταση που υπέβαλαν οι Τουρκοκυπριακές ’αρχές’ με αντίληψη καλής θέλησης. «Εμείς πάντοτε και υπό όλες τις συνθήκες θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών η ΕΕ δεν μπορεί να δρα σαν δικαστήριο σε θέματα όπως τα πεδία θαλάσσιας αρμοδιότητας. «Δεν θα κινηθούμε με βάση τα λεγόμενα μέτρα τους», ανέφερε.
Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Η πολιτική ισότητα και ασφάλεια του Τουρκοκυπριακού λαού δεν εγκαταλείπεται. Σε αυτή τη βάση δεν αποκλείουμε και δεν επιβάλουμε κανένα μοντέλο λύσης. Είμαστε μέσα για διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα. Αλλά δεν θα ωφελήσει η έναρξη μιας νέας διαδικασίας μόνο για χάρη διαπραγματεύσεων. Ούτε εμάς, ούτε την Ελλάδα, ούτε και κανέναν από τις δύο κοινότητες».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι θέλουν να δουν την Ελλάδα ως συνέταιρο στη βάση της αντίληψης όλοι κερδίζουν (win win) για όλα τα θέματα της περιοχής. «Το έθνος μας ανοίγει την καρδιά του σε εκείνο που το τείνει χέρι φιλίας. Ελάτε να εργαστούμε μαζί για την ευημερία της περιοχής και των λαών μας. Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας. Επομένως το μήνυμά μας σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή είναι: Βρεθείτε μαζί μας σε επίπεδο συνεργασίας, όλοι ας κερδίσουν», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών η άνοδος του ρατσισμού στην Ευρώπη κλονίζει τα θεμέλια της ΕΕ. «Η ΕΕ ή θα απομακρυνθεί από τις δικές της Αρχές και θα επιστρέψει στη ρητορική του περασμένου αιώνα ή θα γίνει ο ασθενής ή θα αναγεννηθεί. Για την δεύτερη επιλογή πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματική η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ. Αν η ΕΕ χρησιμοποιήσει διαφορετικά την ενέργεια που καταβάλλει για αποκλεισμό της Τουρκίας, η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ και η ΕΕ θα γίνει πιο αποτελεσματικός οργανισμός. Εμείς δεν θα συμμορφωθούμε με τα ελαττώματα της ΕΕ αλλά με τους στόχους που καθορίσαμε πριν από δεκάδες χρόνια. Έχουμε πάντοτε συνείδηση του ότι αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και στενός. Δεν θα επιτρέψουμε το μεταναστευτικό και η ασφάλεια να επισκιάσει τους άλλους τομείς», ανέφερε.
Για τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα μεταξύ τους στον άξονα της φιλίας και της συμμαχίας. «Σε αυτό το θέμα οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα βήματα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι ζητούν από τις ΗΠΑ να τερματίσουν τους δεσμούς τους με το ΡΚΚ στη Συρία και να δώσουν θετική απάντηση στον αγώνα τους με την οργάνωση FETO (γκιουλενιστές).
Για τους S400 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το θέμα έχει λάβει λάθος διαστάσεις και πως το θέμα των F35 και τα σχετικά μέτρα δεν συνάδουν με το πνεύμα συμμαχίας. «Βλέπουμε ότι αυτός που καταλαβαίνει το θέμα αυτό καλύτερα είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ. Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ τηρήσουν εποικοδομητική στάση είναι δυνατόν να επιστρέψουμε στο μοντέλο συνεργασίας», ανέφερε.
Πηγή πληροφοριών: Philenews/ΚΥΠΕ