Κηδεύτηκε την Τρίτη, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και χωρίς να επιτραπεί η παρουσία εκπροσώπων του Τύπου, ο έκπτωτος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, που κατέρρευσε τη Δευτέρα μέσα στο δικαστήριο.
Ήδη λίγο μετά τον θάνατό του υπήρξαν καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησής του και σήμερα ο ΟΗΕ ζήτησε μια ανεξάρτητη έρευνα τόσο γι’ αυτές όσο και τον θάνατό του.
Διεθνείς παρατηρητές και υποστηρικτές του Μόρσι αποδίδουν τον θάνατό του στην ελλιπή ιατρική φροντίδα αλλά και στην παρατεταμένη απομόνωση.
Αργά τη Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα γινόταν έρευνα για τον θάνατό του και η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως πέθανε λόγω καρδιακής προσβολής.
Σύμφωνα με το Associated Press, η ταφή του έγινε σε μια απομονωμένη περιοχή του Κάιρου και όπως δήλωσε ο γιος του εκλιπόντος, Αχμέντ, οι αιγυπτιακές Αρχές δεν τους επέτρεψαν να τον κηδέψουν στη γενέτειρά του, στην επαρχία Σαρκίγια.
Όπως ανέφερε ένας απ’ τους συνηγόρους υπεράσπισης του πρώην προέδρου, η οικογένειά του έκανε προσευχή για εκείνον στο τζαμί που βρίσκεται μέσα στις φυλακές Τόρα της πρωτεύουσας, μετά την ταφή.
Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του ο Μόρσι ήταν γνωστό πως έπασχε από διαβήτη και συχνά τον έβαζαν στην απομόνωση. Η οικογένειά του τον είχε δει μόλις τρεις φορές όσο κρατούνταν, καθώς δεν το επέτρεπαν οι Αρχές.
Ο Μόρσι κατέρρευσε τη Δευτέρα μέσα στο γυάλινο κλουβί των κατηγορουμένων, λίγο αφότου είχε απολογηθεί για κατηγορίες που είχαν να κάνουν για κατασκοπία υπέρ της Χαμάς.
Είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2012 μετά την εκδίωξη του Χόσνι Μουμπάρακ αλλά εκδιώχθηκε και αυτός το 2013 απ’ τον στρατό και αφού είχαν προηγηθεί αιματηρές διαδηλώσεις με άγρια καταστολή.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, της οποίας ήταν ηγέτης, έκανε λόγο για «δολοφονία» και απαίτησε επίσης διεθνή έρευνα.
Τη μνήμη του Μόρσι τίμησε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως πρόκειται για θάνατο από φυσικά αίτια, χωρίς να έχει αποδείξεις.