Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει οργισμένη απάντηση την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και το Πεντάγωνο για το θέμα των S-400, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν χαρακτηρίζει «καθαρή πρόκληση» τα εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του Πορθητή στην κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα δοθεί «κατάλληλη απάντηση», και οι στρατηγοί της Αγκυρας δοκιμάζουν τις γραμμές ψυχραιμίας στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων.
Το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο κορυφώθηκε σήμερα το απόγευμα, όταν ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε δύο φορές πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ τουρκικά μαχητικά πετούσαν επίσης πάνω από τους Αρκιούς και τους Λειψούς. Το πρωί ένα ακόμη τουρκικό μαχητικό έκανε υπέρπτηση στην Κίναρο, κρατώντας σε διαρκή συναγερμό την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Λίγη ώρα νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στους πιθανούς αγοραστές αμερικανικών μαχητικών F-35, επικαλούμενο δηλώσεις του αντιναυάρχου Ματίας Ουίντερ, επικεφαλής του Γραφείου του αμερικανικού Πενταγώνου για τα F-35. «Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές», δήλωσε ο αντιναύαρχος, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Πενταγώνου πως οι τούρκοι πιλότοι αποκλείονται πλέον από την εκπαίδευση στα F-35 και του τελεσιγράφου της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία να σταματήσει την διαδικασία απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-400.
Μέσα σ’ αυτό το πλέγμα είναι μάλλον εύγλωττο το γιατί οι αναλυτές συνδέουν όλο και πιο συχνά πλέον την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας με τα τεκτενόμενα σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ – τις δύο ζώνες όπου διοχετεύεται σταθερά η επιθετική νευρικότητα του Ερντογάν. Σύμφωνα, δε, με ελληνικές διπλωματικές πηγές δύο ημερομηνίες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τις απολήξεις που μπορεί να έχει αυτή η νευρικότητα, η 23η Ιουνίου οπότε και διεξάγονται οι «επαναληπτικές» εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης και η 30η Ιουλίου οπότε και εκπνέει το αμερικανικό τελεσίγραφο για να ακυρώσει η Τουρκία την διαδικασία απόκτησης των S-400.
Στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν χάσει ξανά τον δήμο της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου, οι ίδιες διπλωματικές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για σπασμωδικές κινήσεις πυγμής και επαναβεβαίωσης του ηγετικού του status σε διεθνές επίπεδο. Μια τέτοια κίνηση, όπως επισημαίνουν, θα μπορούσε να είναι μια μαζική διοχέτευση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος. Επ’ αυτού, δε, το σημερινό τραγικό ναυάγιο στην Λέσβο με τα επτά θύματα θα μπορούσε να αποτελεί και προειδοποιητική σειρήνα, όπως και η δήλωση του επικεφαλής της Frontex περί αύξησης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία τα τελευταία 24ωρα.
Πέραν του προσφυγικού, η διπλωματική επαγρύπνηση Αθήνας και Λευκωσία σ’ αυτό το ντε φάκτο θερμό καλοκαίρι εστιάζει στην κυπριακή ΑΟΖ και στην θαλάσσια ζώνη Κύπρου – Ρόδου – Καστελόριζου. Οι χθεσινές προειδοποιήσεις του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες περιγράφουν, με μάλλον ασυνήθιστη ευκρίνεια, τα εύθαυστα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν έμεινε μόνον στο θέμα των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά κατέστησε σαφές στους αμερικανούς συνομιλητές του πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδια και για το Αιγαίο, στην περιοχή του Καστελόριζου. «Θα θέλαμε», τόνισε στο συνέδριο του Foreign Policy ο κ. Αποστολάκης, «και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση, γιατί αυτό σημαίνει πράξεις (this means actions). Αυτό είναι κάτι που λέω στους ομολόγους μου στις ΗΠΑ».
Πρόκειται για ένα μήνυμα εξαιρετικά εύγλωττο το οποίο, σύμφωνα με απολύτως εγκυρες πληροφορίες, έχει δοθεί αρμοδίως με καθαρότητα και στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Εάν η Τουρκία επιχειρήσει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια στην περιοχή του Καστελόριζου, η απάντηση και η αντίδραση θα είναι άμεση. Το ερώτημα, βεβαίως, που μένει να απαντηθεί έως τις 30 Ιουλίου – την δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία – είναι εάν τα όποια σχέδια της Τουρκίας συνιστούν απλά «πιόνια» στο γεωπολιτικό παίγνιο με την Ουάσιγκτον ή εάν ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα…