Για επέκταση της συνεργασίας με την Άγκυρα στον αμυντικό τομέα έκανε λόγο ο Πούτιν, υποδεχόμενος στην Μόσχα τον Ερντογάν για την «8η Στρατηγική Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου» των δύο χωρών. Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της έντονης κριτικής που δέχθηκε η Άγκυρα στο ΝΑΤΟ για την αγορά των ρωσικών S-400, μια αγορά που έχει φέρει, για άλλη μία φορά, σε οριακό σημείο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Καλωσορίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλη συνεργασία στον τομέα των διεθνών σχέσεων και πρόσθεσε ότι οι επαφές των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας «αναπτύσσονται ενεργά», όπως συμβαίνει και με την στρατιωτική και τεχνική συνεργασία.
«Θα κάνουμε διαπραγματεύσεις για πολλούς πολιτικούς και στρατιωτικούς τομείς» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό βήμα τα μέτρα που λαμβάνουν οι δύο χώρες για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών στην περιοχή. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην Συρία και στην μεγάλη σημασία που έχουν τα κοινά βήματα Μόσχας και Άγκυρας σε αυτήν την χώρα.
Πάγο για την Συρία
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν πήγε στην ρωσική πρωτεύουσα με την πρόθεση να συζητήσει με τον Πούτιν μια πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Είναι γνωστή άλλωστε η πρόθεση του Τούρκου προέδρου να συντρίψει τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους μαχητές στα ανατολικά του Ευφράτη και να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στα συριακά εδάφη του βορρά.
«Οι προετοιμασίες μας στα σύνορα έχουν τελειώσει και όλα είναι έτοιμα για μια επιχείρηση. Μπορούμε να την αρχίσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Θα συζητήσω το θέμα, μεταξύ άλλων (με τον Πούτιν) κατά την επίσκεψή μου στη Ρωσία» είχε μεταδώσει το RIA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Ερντογάν. Με το πέρας της συνάντησης πάντως, στις κοινές δηλώσεις, ο Πούτιν σημείωσε ότι Ρωσία και Τουρκία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται αποτελεσματικά στην τριμερή της Αστάνας με τη συμμετοχή και του Ιράν.
«Τώρα που οι κύριες τρομοκρατικές δυνάμεις έχουν ηττηθεί, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην τελική σταθεροποίηση της κατάστασης και στην ανάπτυξης πολιτικής διαδικασίας» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος. Η αναφορά στην «πολιτική διαδικασία» για την Συρία έρχεται σε αντίθεση με την στρατιωτική επιχείρηση που φερόταν να επιζητά ο Ερντογάν, το «κύριες τρομοκρατικές δυνάμεις» ωστόσο αφήνει κάποια περιθώρια επιλεκτικής δράσης. Παραλλήλως ο Πούτιν χαρακτήρισε απαράδεκτο τον διαχωρισμό της Συρίας σε ζώνες επιρροής, τονίζοντας ότι στηρίζει την «διατήρηση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της».
Υπάρχουν και ανοιχτά θέματα
Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη διαφορά που φαίνεται πως προέκυψε κατά την συνάντηση, καθώς, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Πούτιν είπε στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων: «Αν πιστεύετε ότι όλες οι συνομιλίες ήταν ωραίες, ότι κολακεύσαμε ο ένας τον άλλο και συζητήσαμε για κατορθώματα, δεν είναι αλήθεια». Έσπευσε βεβαίως να συμπληρώσει ότι ήταν μια «επιχειρηματική συνάντηση» και να επισημάνει ότι οι δύο ηγέτες διαφώνησαν για την επιβολή φόρων στη μεταλλουργία.
Ανέφερε επίσης ότι η προμήθεια φυσικού αερίου στην Τουρκία είναι σταθερή και ότι η Ρωσία τηρεί τα συμβόλαια σε ό,τι αφορά τις ποσότητες και τις τιμές, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες ενδέχεται να ενώσουν τις προσπάθειές τους στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Η οικονομική συνεργασία ήταν άλλωστε στην ατζέντα και ο Πούτιν έθιξε το θέμα από τα καλωσορίσματα του Ερντογάν, σημειώνοντας ότι, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 15% και έφτασε τα 25 δισ. δολάρια.
Προτεραιότητα οι S-400, αλλά υπάρχουν και προοπτικές
Κηρύσσοντας άλλωστε την έναρξη του Συμβουλίου κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο Πούτιν επισήμανε ότι προτεραιότητα της Μόσχας και της Άγκυρας είναι η παράδοση στην Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.
«Σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας μας τίθενται, ενώπιον των χωρών μας, και στον στρατιωτικό-τεχνολογικό τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος για να διευκρινίσει ότι πρόκειται για την παράδοση των S-400 στην Άγκυρα. Ο Πούτιν δεν έμεινε όμως στους S-400, καθώς πρόσθεσε ότι στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας των δύο χωρών υπάρχουν και άλλες προοπτικές.
Ο Ρώσος πρόεδρος, αν και ανέφερε ότι πρόκειται για την πώληση στην Τουρκία σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά αρκέστηκε να τονίσει ότι στόχος της Μόσχας είναι η εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών με την Άγκυρα.