Ανένδοτος στην Αλβανία – Ο Μπάσα υποσχέθηκε να βάλει τον Ράμα φυλακή

Οργή στην Αλβανία από τη μεριά της αντιπολίτευσης προς το πρόσωπο του Έντι Ράμα, που τον κατηγορούν για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και εκτεταμένη διαφθορά.

Σήμερα Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης.

Αίτημα η παραίτηση Ράμα και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Το συλλαλητήριο ήταν προγραμματισμένο για τις 10.00 το πρωί, παράλληλα με τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.

Ωστόσο, την Τετάρτη ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής ακύρωσε τη συνεδρίαση της ολομέλειας για να μειωθούν οι εντάσεις.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το δεξιό «Δημοκρατικό Κόμμα» και η διάσπαση του Σοσιαλιστικού, «Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη», δήλωσαν ότι οι βουλευτές τους θα παραδώσουν τις έδρες τους, για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ειρηνικό συλλαλητήριο

Χιλιάδες διαδήλωσαν την Πέμπτη το πρωί στα Τίρανα ενάντια στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο με αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Παρά τις ανησυχίες υπηρεσιών πληροφοριών και ξένων πρεσβειών στην Αλβανία, το συλλαλητήριο ήταν ειρηνικό.

Ωστόσο, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί είχαν επιστρατευθεί για την τήρηση της τάξης.

Ομιλία Λουλζίμ Μπάσα

Ο ηγέτης του αλβανικού «Δημοκρατικού Κόμματος», Λουλζίμ Μπάσα, μιλώντας στους συγκεντρωμένους οπαδούς του έξω από τα γραφεία του κόμματός του, είπε:

«Η Αλβανία έχει μέλλον και το μέλλον της δεν ανήκει στους εγκληματίες και κλέφτες ολιγάρχες.

»Δεν ανήκει στον άνθρωπο που έφερε αυτό το μαύρο, στον Έντι Ράμα».

«Ας ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι ελπίδας για την κατάρρευση του εγκληματικού καθεστώτος του Μαδούρο των Βαλκανίων», είπε και συνέχισε:

«Η Αλβανία έχει μέλλον και αυτό το μέλλον δεν ανήκει στους εγκληματίες και τους κλέφτες ολιγάρχες, δεν ανήκει στον Έντι Ράμα.

»Το μέλλον είναι δικό σας. Πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση του λαού, από τον λαό για τον λαό».

Ο Λουλζίμ Μπάσα είπε στους οπαδούς του ότι η Αλβανία θέλει να έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

«Να ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης. Αυτό είναι το μήνυμα που ενώνει τους ανθρώπους από ποτέ άλλοτε».

Δεν παρέλειψε να κλείσει τα λόγια του καλώντας σε αγώνα:

«Ετοιμαστείτε για την επόμενη μάχη σε ολόκληρη τη χώρα. »Ο θεός να ευλογεί τη χώρα. Νίκη!», είπε και άρχισε να λέει τον εθνικό ύμνο της Αλβανίας.

Μήνυμα στις ξένες πρεσβείες

Τις προηγούμενες ημέρες ο Λουλζίμ Μπάσα δέχτηκε μεγάλες πιέσεις από δυτικές πρεσβείες να μην παραιτηθεί το κόμμα του από τη Βουλή.

Στους επικριτές του, που μίλησαν για αντιδημοκρατική ενέργεια, απάντησε:

«Μην μου ζητάτε να αποδεχτώ αυτό που ποτέ δεν θα δεχόσασταν στις δικές σας χώρες.

»Δεν είμαστε άνθρωποι της βίας. Είμαστε άνθρωποι της ελευθερίας, δημοκρατίας και του αλβανικού λαού.

»Αλλά ποτέ δεν θα αποδεχτούμε ένα συμμορίτη να πιάνεται να κλέβει τη λαϊκή βούληση μαζί με μαυραγορίτες.

»Ποτέ δεν θα αποδεχτούμε κάποιον που πιάστηκε να κλέβει εκατοντάδες εκατομμύρια από τις τσέπες των φτωχών Αλβανών που δεν μπορούν να αναθρέψουν τα παιδιά τους».

Προειδοποίησε ότι διαδηλώσεις θα εξαπλωθούν σε όλη την Αλβανία.

Δήλωσε ότι ο Έντι Ράμα πρέπει να φύγει και να του απαγγελθούν κατηγορίες διαφθοράς.

Έπειτα κάλεσε τους οπαδούς του να τον ακολουθήσουν, μαζί με τους βουλευτές του, στα γραφεία της προεδρίας της Βουλής για να παραδώσουν τις παραιτήσεις τους.

Πώς έγιναν οι παραιτήσεις

Το προεδρείο του «Δημοκρατικού Κόμματος» συζήτησε την Τρίτη για τον τρόπο με τον οποίο οι βουλευτές θα παραδώσουν τις έδρες που κέρδισαν το 2017.

Αποφασίστηκε οι 43 βουλευτικές έδρες του κόμματος να παραδοθούν από κάθε βουλευτή, με ατομική δήλωση, η οποία περιέχει και τους λόγους παραίτησης από τη βουλευτική εντολή.

Αφού παραδόθηκαν οι έδρες, η Βουλή από πλευράς της πρέπει να ενημερώσει την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Παράλληλα, το «Δημοκρατικό Κόμμα» ζητά από τους μη εκλεγμένους υποψηφίους της λίστας των βουλευτικών εκλογών του 2017, να συμπληρώσουν παρόμοια δήλωση παράδοσης των εδρών τους και να την καταθέσουν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Πώς αντέδρασαν οι δυτικές πρεσβείες στην Αλβανία

Οι δυτικές πρεσβείες στην Αλβανία αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση της αντιπολίτευσης να διαλύσει τη Βουλή παραδίδοντας τις έδρες της.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, εξέφρασε την άρνησή της στην παράδοση των εδρών.

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση της Επιτετραμμένης της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα με τον Έντι Ράμα, η Πρεσβεία στην επίσημη ιστοσελίδα της, ανάρτησε την ακόλουθη Ανακοίνωση:

«Μια υγιής δημοκρατία απαιτεί μια αντιπολίτευση που να λειτουργεί εποικοδομητικά εντός των συνταγματικών θεσμών.

»Οι απειλές από το ΔΚ, το ΣΚΟ και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα για εγκατάλειψη των βουλευτικών τους εδρών, υπονομεύουν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Αλβανία στην τήρηση του Νόμου και την υπεύθυνη διακυβέρνηση.

»Οι ΗΠΑ καλούν όλους τους βουλευτές να σταθούν υπεράνω της πολιτικής διαμάχης, να απορρίψουν εκκλήσεις για παράδοση των εδρών τους και να υπερασπιστούν τα ιδανικά και τις αρχές που είναι ουσιώδους σημασίας για κάθε ισχυρή δημοκρατία».

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας, όπως γράφει εφημερίδα η Κόχα Γιον, αντέδρασαν τόσο ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του «Δημοκρατικού Κόμματος», Μπουγιάρ Νισάνι, όσο και ο πρόεδρος του συμμαχικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νάρντ Ντόκα.

Ο Νισάνι δήλωσε ότι «οι διεθνείς εταίροι δεν αγαπούνε την Αλβανία περισσότερο από τους Αλβανούς» ενώ, ο Ντόκα δήλωσε:

«Σεβόμαστε τις ΗΠΑ αλλά έχουμε υποχρεώσεις προς τους Αλβανούς πολίτες».

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, Λουίτζι Σορέκα, χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» την παράδοση των εδρών.

Πρόσθεσε ότι ο κάθε βουλευτής αποφασίζει ατομικά για την έδρα του.

Η παράδοση των εδρών, σύμφωνα με το Σορέκα, καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Σορέκα άφησε να εννοηθεί ότι η πράξη αυτή θα επηρεάσει και την απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων Αλβανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι απάντησε ο Μπάσα

Ο Λουλζίμ Μπάσα δεν απάντησε ευθέως στην ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Προτίμησε να απαντήσει έμμεσα, με ένα απόσπασμα ομιλίας του 16ου Προέδρου των ΗΠΑ, Λίνκολν, στις 19 Νοεμβρίου 1863.

«Δεν σχολιάζω ποτέ δηλώσεις ξένων Αντιπροσωπειών στα Τίρανα, θέλω όμως να είμαι σαφής μαζί σας: Για το ΔΚ και εμένα προσωπικά, δεν υπάρχει μεγαλύτερη έμπνευση από τις ΗΠΑ και την αμερικάνικη δημοκρατία», είπε ο Μπάσα και συνέχισε:

«Η παράδοση των εδρών δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Η παράδοση είναι η τελευταία δυνατότητα που έχει η Αντιπολίτευση για να πετύχει έναν μέγιστο σκοπό: Να ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση του εγκλήματος, που εξυπηρετεί το έγκλημα και να δώσουμε στους Αλβανούς μια κυβέρνηση των ανθρώπων, που να εξυπηρετεί τους ανθρώπους.

»Δεν ζητάμε να πάρουμε κάτι, δεν ζητούμε να κερδίσουμε έδρες με τη βοήθεια του οργανωμένου εγκλήματος, όπως έκανε ο Έντι Ράμα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η “Φωνή της Αμερικής”.

»Το έθνος αυτό, όπως έλεγε και ο πρόεδρος Λίνκολν, με τη βοήθεια του Θεού, θα βιώσει την αναγέννηση σε ελευθερία, τη διακυβέρνηση του λαού, από το λαό και για το λαό, κανείς δεν θα τολμήσει να το σβήσει από προσώπου γης».

Τον Λουλζίμ Μπάσα επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντάνκαν Νόρμαν, η πρέσβης της Γερμανίας και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. Λουίτζι Σορέκα.

Μυστικό σχέδιο του Ράμα για πρόωρες εκλογές

Η πολιτική απόφαση της αντιπολίτευσης να παραδώσει τις έδρες, σημειώνει η εφημερίδα Κόχα Γιον σε άρθρο με τον προαναφερόμενο τίτλο, αιφνιδίασε το Ράμα ο οποίος αισθάνεται ότι είναι στριμωγμένος.

Και, σε περίπτωση που προσπαθήσει να εξαγοράσει βουλευτές της αντιπολίτευσης και να τους παρουσιάσει στη Βουλή ως «αντιπολίτευση», γράφει η εφημερίδα, δεν θα έχει καμία σημασία καθώς η επίσημη αντιπολίτευση έχει λάβει πλέον την πολιτική της απόφαση.

Αυτό άλλωστε, επισήμανε και ο Γενικός Γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος» Γκαζμέντ Μπάρδι, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οποιαδήποτε κυβερνητική προσπάθεια «διορισμού» Αντιπολίτευσης στη Βουλή, θα επιδείνωνε την πολιτική κρίση.

Ο Ράμα στις συνθήκες αυτές, συνεχίζει η εφημερίδα, σκέπτεται ένα πονηρό συνταγματικό παιχνίδι:

Το Μάρτιο να ζητήσει από τη Βουλή παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του και παράλληλα να ζητήσει από τους βουλευτές του να καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση αυτή, το Σύνταγμα προβλέπει ότι η Αλβανία πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές εντός 45 ημερών.

Οι εκλογές αυτές όμως, γράφει η εφημερίδα, θα γίνουν με τον ισχύοντα Εκλογικό Νόμο και με το Ράμα πρωθυπουργό.

Δηλαδή δίχως υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης.

Θα το δεχθεί άραγε η αντιπολίτευση το σενάριο αυτό; – διερωτάται καταλήγοντας η εφημερίδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.