Στο Μουσείο Βικτώριας και Αλβέρτου στο Λονδίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υπέγραψαν τη λεγόμενη Συνθήκη Φιλίας: 27 σελίδες που αποσκοπούν όχι μόνο στην επιβεβαίωση αλλά και στην επέκταση της γερμανοβρετανικής συνεργασίας.
Ο στόχος της συμφωνίας διατυπώνεται ως εξής:
«Οι δύο χώρες καθοδηγούνται από την επιθυμία, στο πλαίσιο θεμελιωδών αλλαγών στο γεωπολιτικό περιβάλλον, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από ευημερία, ασφάλεια και βιωσιμότητα για τους πολίτες τους, καθώς και για τις ανοιχτές, δημοκρατικές κοινωνίες τους», γράφει η Deutsche Welle .
Τι λέει η σύμβαση;
Μετά το Brexit, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να συνεργαστούν ξανά στενότερα. Τι ορίζει η λεγόμενη συνθήκη φιλίας και ποιους τομείς καλύπτει;

Ακολουθεί μια επισκόπηση των κύριων σημείων:
Ασφάλεια
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνουν τη στενή συνεργασία τους σε αυτόν τον τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μια ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας, η οποία πρόκειται να συμπληρώσει διμερώς το Άρθρο 5 της Συνθήκης για το ΝΑΤΟ. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:
«Έχοντας επίγνωση της στενής ευθυγράμμισης των θεμελιωδών συμφερόντων τους και πεπεισμένα ότι δεν υπάρχει στρατηγική απειλή για τη μία πλευρά που να μην αποτελεί και στρατηγική απειλή για την άλλη, τα Συμβαλλόμενα Μέρη, ως στενοί σύμμαχοι, επιβεβαιώνουν τη βαθιά τους δέσμευση για αμοιβαία άμυνα και παρέχουν αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης στην άλλη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων».
Αυτό θα πρέπει να ισχύει και για νέους τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια.
Πολιτική εξοπλισμών
Για παράδειγμα, έχει συμφωνηθεί η ανάπτυξη ενός πυραύλου με βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ανακοινώσει αυτόν τον στόχο στα μέσα Μαΐου. Ένα τέτοιο οπλικό σύστημα δεν υπάρχει ακόμη σε ευρωπαϊκή παραγωγή.
Σχεδιάζεται επίσης στενότερη συνεργασία στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, σε έργα όπως το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Boxer, στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και στον τομέα της υποβρύχιας ασφάλειας στη Βόρεια Θάλασσα. Η συνεργασία στις εξαγωγές όπλων θα πρέπει να επεκταθεί.
Οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού που παράγεται από κοινού θα πρέπει να διευκολυνθούν. Η Γερμανία έχει συχνά μπλοκάρει τέτοια έργα λόγω των αυστηρών κανόνων της. Οι Βρετανοί ελπίζουν ότι μια αλλαγή κατεύθυνσης θα φέρει πρόσθετες εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων.
Ουκρανία
Και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία – στην άμυνά της έναντι της Ρωσίας, αλλά και στην ανοικοδόμηση της.
Δυτικά Βαλκάνια
Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί επίσης να συμμετάσχει στη λεγόμενη Διαδικασία του Βερολίνου, η οποία στοχεύει να φέρει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω αυξημένης διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Μεταναστευτική πολιτική
Για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, οι δύο χώρες επιθυμούν να θεσπίσουν το δικό τους σχέδιο δράσης. Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων θα βελτιωθεί, μεταξύ άλλων, μέσω αμοιβαίας νομικής συνδρομής, υποστήριξης στη δίωξη των εγκληματιών και αποτελεσματικού ελέγχου των συνόρων.
Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες έχουν διασχίσει τη Μάγχη από την αρχή του έτους. Η Γερμανία θεωρείται σημείο διέλευσης για φουσκωτές βάρκες και άλλο εξοπλισμό, καθώς και σταθμός για τους μετανάστες.
Η συνεργασία στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος πρέπει επίσης να ενισχυθεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές και το εμπόριο ναρκωτικών.
Τα ταξίδια
Τα ταξίδια χωρίς βίζα για σχολικές ομάδες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας θα πρέπει να είναι δυνατά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το τρέχον πρόβλημα είναι ότι οι μαθητές χωρίς γερμανικό διαβατήριο – για παράδειγμα από τη Συρία ή το Αφγανιστάν – πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που συχνά είναι περίπλοκο. Προκειμένου να μην αποκλειστούν ουσιαστικά αυτά τα παιδιά από σχολικές εκδρομές, ορισμένα σχολεία ακυρώνουν επί του παρόντος εντελώς τις ανταλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από τα τέλη Αυγούστου, τα ταξίδια των Βρετανών στη Γερμανία θα γίνονται ευκολότερα μέσω των λεγόμενων τερματικών σταθμών «E-port» στα συνοριακά περάσματα.
Ο λόγος για τον ισχύοντα κανονισμό είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο όχι μόνο αποχώρησε από την ΕΕ, αλλά δεν εντάχθηκε ποτέ στον χώρο Σένγκεν – γεγονός που δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες για τους Βρετανούς όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Η οικονομία
Συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός γερμανοβρετανικού οικονομικού φόρουμ. Η συνεργασία πρόκειται να επεκταθεί στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Η ενέργεια
Οι δύο χώρες επιθυμούν να συνεργαστούν στον ενεργειακό εφοδιασμό μέσω της Βόρειας Θάλασσας και στην κατασκευή υποδομών υδρογόνου και CO₂.
Μεταφορά
Σε δέκα χρόνια, τα πρώτα απευθείας τρένα από τη Γερμανία προς τη Μεγάλη Βρετανία – κάτω από τη Μάγχη – θα πρέπει να λειτουργούν. Προς το παρόν, αυτό είναι δυνατό μόνο με μετεπιβίβαση, λόγω του ελέγχου διαβατηρίων. Θα συσταθεί ομάδα εργασίας για την υλοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης.
—