Οι αμυντικές δαπάνες της Ρουμανίας θα φθάσουν τα 20 δις ευρώ

Η Ρουμανία δαπανά πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό του Στρατού.

Η Πολεμική Αεροπορία λαμβάνει τα περισσότερα χρήματα – 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθούμενη από τις Χερσαίες Ένοπλες Δυνάμεις με 5 δισεκατομμύρια ευρώ και τις Ναυτικές Δυνάμεις με λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Βασικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη για την προμήθεια 49 αεροσκαφών F-16 (σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με εκπαίδευση πιλότων και πακέτα πυρομαχικών), 32 αεροσκαφών F-35 (6,5 δισεκατομμύρια ευρώ), 7 πυραυλικών συστημάτων PATRIOT (5 δισεκατομμύρια ευρώ αν προσθέσουμε την τελευταία παραγγελία για 200 αναχαιτιστικά), 21 drones Watchkeeper X αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, ραντάρ, εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροσκαφών κ.λπ.

Οι συμβάσεις για τα 18 αντιαεροπορικά συστήματα μικρής και πολύ μικρής εμβέλειας (SHORAD/VSHORAD) αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτή για τα συστήματα Mistral, αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ, είναι επίσης έτοιμες προς υπογραφή.

Οι Ναυτικές Δυνάμεις έχουν προγράμματα εξοπλισμού αξίας μικρότερης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ

Παρόλο που στις περισσότερες χώρες, μετά την Πολεμική Αεροπορία, ακολουθεί αμέσως το Ναυτικό, του οποίου οι πλατφόρμες είναι πολύ ακριβές, αυτό δεν ισχύει για τη Ρουμανία, η οποία έχει αγοράσει μόνο δύο συστοιχίες πυραύλων κατά πλοίων NSM αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ – συνολικά 4 εκτοξευτές -, δύο μεταχειρισμένα ναρκαλιευτικά από το Ηνωμένο Βασίλειο για 150 εκατομμύρια ευρώ και δύο ναυτικά ελικόπτερα για 165 εκατομμύρια ευρώ.

Μια αγορά από την Τουρκία προετοιμάζεται για ένα μόνο μεταχειρισμένο περιπολικό πλοίο, το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ με τα οπλικά συστήματα που διαθέτει.

Είναι λίγο περίεργο το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ενδιαφέρονται για τις Ναυτικές Δυνάμεις, δεδομένου ότι τα μόνα σύνορα με τη Ρωσία είναι τα θαλάσσια και υπάρχουν δύο αποφάσεις της CSAT, η παλαιότερη από το 2007, οι οποίες απαιτούν την απόκτηση τεσσάρων κορβετών για την υπεράσπιση των ακτών και των οικονομικών συμφερόντων στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρουμανία πρόκειται να εκμεταλλευτεί φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα, μια υποδομή που πρέπει να προστατευθεί.

Οι Χερσαίες Δυνάμεις εξοπλίζονται ιδιαίτερα με τεθωρακισμένα οχήματα, αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ενδιαφέρον των Χερσαίων Δυνάμεων έχει στραφεί περισσότερο προς τα τεθωρακισμένα οχήματα. Σε εξέλιξη βρίσκονται συμβάσεις για την απόκτηση 227 τεθωρακισμένων οχημάτων Piranha 5, έναντι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, 1.059 τεθωρακισμένων οχημάτων Cobra 2, έναντι σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, 54 αρμάτων μάχης Abrams, έναντι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, τριών συστημάτων HIMARS, επίσης έναντι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, 54 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων οβιδοβόλων Thunder έναντι σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι Χερσαίες Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επίσης αγοράσει 18 drones Bayraktar, έναντι 300 εκατομμυρίων ευρώ, και προετοιμάζουν συμβάσεις για το όχημα μάχης πεζικού και τον οπλισμό πεζικού.

Ακόμα κι αν με την πρώτη ματιά τα πράγματα φαίνονται θετικά, η πραγματικότητα είναι πιο λεπτή. Οι Ναυτικές Δυνάμεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, αναγκάζονται να στέλνουν φρεγάτες σε αποστολές στη Μεσόγειο χωρίς επαρκή συστήματα αντιαεροπορικής και αντιαεροπορικής προστασίας από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτών. Ο Ρουμανικός Στρατός δεν εγκαταλείπει τον πολύ παλιό εξοπλισμό, ο οποίος δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου, όπως τα άρματα μάχης και οι φρεγάτες T-55.

Επίσης, ο νέος εξοπλισμός έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια. Το πρόγραμμα F-16 ξεκίνησε το 2012 και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρόλο που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα αεροσκάφη και δεν χρειάστηκε αναμονή για την κατασκευή τους. Η απόκτηση των PATRIOT ξεκίνησε το 2017 και έχουμε μόλις φτάσει στα μισά του δρόμου. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να έχουμε σύγχρονα συστήματα στα υπόστεγα, αλλά να μην τεθούν σε λειτουργία επειδή δεν έχουμε τον στρατό προετοιμασμένο να τα χρησιμοποιήσει.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι, παρόλο που ο πόλεμος στα σύνορά μας μας δείχνει ότι ο τρόπος μάχης έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια, η Ρουμανία δεν διαθέτει προγράμματα για τη μαζική χρήση drones όλων των τύπων, από FPV drones, μέχρι καμικάζι drones μεγάλης εμβέλειας, ακόμη και επιφανειακά ή υποβρύχια θαλάσσια drones.

%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BD3%CE%B5%CF%82%CE%BF5%CE%BD6%CE%BC%CE%BA%CF%801676%CF%85 1

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.