Τα λιμάνια ξεχωρίζουν ως ζωτικοί κόμβοι στο παγκόσμιο εμπορικό δίκτυο και στρατηγικά σημεία διέλευσης που αντικατοπτρίζουν την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των εθνών.
Ενώ οι μεγάλες δυνάμεις ανταγωνίζονται για να εδραιώσουν την επιρροή τους στις θάλασσες, ορισμένες χώρες επιδιώκουν να αναδιαμορφώσουν τον χάρτη της εμπορικής επιρροής μέσω υπολογισμένων κινήσεων και στοχαστικών επενδύσεων σε ζωτικές υποδομές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα θεωρεί τα λιμάνια ως στρατηγικά εργαλεία για την επανατοποθέτησή της στη διεθνή σκηνή.
Από την έναρξη της Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» , έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της παρουσίας της στα λιμάνια του κόσμου, ιδίως στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη τις οικονομικές κρίσεις και τα κενά ισχύος, υιοθετώντας μια πολιτική που βασίζεται στον συνδυασμό των εξαγορών με τη μακροπρόθεσμη συμμετοχή στη διαχείριση των λιμένων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι:
- Η Κίνα έχει επιταχύνει τις λιμενικές της επενδύσεις μετά την έναρξη της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» , με στόχο τον εκσυγχρονισμό των χερσαίων και θαλάσσιων εμπορικών οδών και την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού, ο οποίος για αιώνες συνέδεε την Κίνα με την Ευρώπη μέσω πόλεων όπως η Βαλένθια στην Ισπανία.
- Μια αλλαγή στον έλεγχο ενός λιμένα μπορεί να μεταβάλει τις εμπορικές οδούς και να σηματοδοτήσει οικονομική ισχύ, ειδικά επειδή λιγότεροι από δέκα ναυτιλιακοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένων των COSCO, MSC της Ελβετίας, CMA CGM της Γαλλίας και A.P. Moller- Maersk της Δανίας , μετακινούν σχεδόν όλα τα εμπορευματοκιβώτια του κόσμου.
- Τα λιμάνια στα οποία επενδύει τώρα η Κίνα είναι διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που συνέταξε η Zhongyuan Zoe Liu στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη .
Μέσω της κρατικής COSCO, το Πεκίνο επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία του στα ευρωπαϊκά λιμάνια , εκμεταλλευόμενο τις γεωπολιτικές και εμπορικές μετατοπίσεις . Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι ανακατεύθυναν τις κινεζικές εξαγωγές μακριά από την αγορά των ΗΠΑ και προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Υπό το πρίσμα αυτής της πραγματικότητας, λιμάνια όπως η Ισπανία έχουν γίνει κόμβοι για την ανάπτυξη της κινεζικής ναυτιλίας , ιδίως σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα .
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κίνα δεν βασίζεται μόνο στην κατασκευή λιμένων από την αρχή στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ξεπέρασε η Βαλένθια τον Πειραιά
Στην Ευρώπη, ακολουθεί επίσης μια στρατηγική «ευκαιριακής εξαγοράς», εκμεταλλευόμενη ευκαιρίες κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων, όπως παρατηρήθηκε με το λιμάνι της Βαλένθια.
Το 2017, η COSCO απέκτησε ποσοστό 51%, εκμεταλλευόμενη την ισπανική κρίση χρέους και την αποχώρηση Αμερικανών επενδυτών που δεν ήταν πρόθυμοι να παραμείνουν στον τομέα για πολύ.
Το λιμάνι της Βαλένθια, ειδικότερα, έχει γίνει σύμβολο της κινεζικής επιτυχίας στην Ευρώπη, ξεπερνώντας το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο διαχειρίστηκε περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια TEU πέρυσι, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ελληνικό λιμάνι.
Πλέον κατατάσσεται ως το πιο συνδεδεμένο λιμάνι της Μεσογείου από τις ναυτιλιακές εταιρείες, σύμφωνα με δείκτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό ενισχύει την ικανότητα της Κίνας να μεταφέρει αποτελεσματικά εμπορεύματα βαθιά στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η έκθεση σημειώνει ότι η απόκτηση ευρωπαϊκών λιμενικών υποδομών από την Κίνα αντικατοπτρίζει μια μετατόπιση στην ισορροπία οικονομικής ισχύος.
Ένας περιορισμένος αριθμός παικτών, συμπεριλαμβανομένων των COSCO, MSC, CMA CGM και Maersk, κυριαρχούν στην παγκόσμια κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων.
Επομένως, ο έλεγχος των πυλών εισόδου και εξόδου της Ευρώπης δίνει στο Πεκίνο στρατηγικό πλεονέκτημα στην εξίσωση του παγκόσμιου εμπορίου.
Ζώνη και Δρόμος
Η Κινέζα δημοσιογράφος Σουάντ Γιάι Σίνχουα λέει στο Sky News Arabia Economy:
- Τα τελευταία χρόνια, με την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», η Κίνα έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την κατασκευή ενός παγκόσμιου δικτύου λιμένων.
- Από το λιμάνι του Πειραιά στην Ελλάδα μέχρι το λιμάνι Γκουαντάρ στο Πακιστάν, από το λιμάνι Κιαουκφιού στη Μιανμάρ μέχρι το λιμάνι Λέκκι στη Νιγηρία, οι κινεζικές εταιρείες έχουν εμπλακεί ενεργά στις λιμενικές δραστηριότητες μέσω διαφόρων συνεργασιών και μεθόδων σύναψης συμβάσεων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη στρατηγικών κόμβων μεταφορών που συνδέουν την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη.
- Αυτό όχι μόνο ενίσχυσε την ασφάλεια και την προστασία των ναυτιλιακών οδών της Κίνας, αλλά βοήθησε επίσης τις χώρες υποδοχής να αναπτύξουν υποδομές και να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης, ενσωματώνοντας την αρχή του «αμοιβαίου οφέλους».
Το Λιμάνι του Πειραιά
Επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο της κινεζικής τεχνολογίας σε αυτή την προσπάθεια, καθώς η εισαγωγή έξυπνων συστημάτων, τεχνολογιών πράσινων λιμένων και εξοπλισμού που τροφοδοτείται με καθαρή ενέργεια έχει συμβάλει στην αυξημένη αποδοτικότητα και στη μείωση των εκπομπών. Η ενσωμάτωση λιμένων, σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων έχει επίσης ενισχύσει την περιφερειακή συνδεσιμότητα και έχει αυξήσει την ανθεκτικότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού .
Σύμφωνα με την Κινέζα συγγραφέα, οι κινεζικές επενδύσεις σε λιμάνια παρέχουν νέα ώθηση στο διμερές εμπόριο με την Ευρώπη, καθώς το λιμάνι του Πειραιά παρέχει ένα αποτελεσματικό κανάλι logistics μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.
Επισημαίνει ότι παρά τις ευρωπαϊκές επιφυλάξεις, υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο συνεργασίας, ιδίως στους τομείς των πράσινων λιμένων και της έξυπνης πλοήγησης.
Κατέληξε λέγοντας: «Το λιμενικό δίκτυο της Κίνας δεν είναι πλέον απλώς μια διαδρομή εφοδιαστικής. Έχει γίνει μια στρατηγική πλατφόρμα για την ενίσχυση της παγκόσμιας συνδεσιμότητας, την επέκταση της οικονομικής επιρροής και την προώθηση της κοινής ανάπτυξης προς ένα πιο ανοιχτό και πλουραλιστικό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».
Ο Τραμπ και ο περιορισμός της κινεζικής επιρροής!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ικανοποιημένες με την κινεζική επιρροή σε ορισμένες πλωτές οδούς και η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να περιορίσει αυτήν την επιρροή γύρω από τη Διώρυγα του Παναμά.
- Η CK Hutchison, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, συμφώνησε τον Μάρτιο να πουλήσει περισσότερα από 40 λιμάνια σε 23 χώρες σε έναν επενδυτικό όμιλο με επικεφαλής την αμερικανική χρηματοοικονομική εταιρεία BlackRock. Τα δύο μέρη είχαν ως στόχο να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για τη συμφωνία των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του μήνα.
- Η προτεινόμενη συμφωνία έχει τραβήξει την προσοχή του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να περιορίσει την κινεζική επιρροή γύρω από τη Διώρυγα του Παναμά και έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «ανάκτηση» της πλωτής οδού μετά την πρώτη ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το Reuters.
- Αλλά τώρα, το Πεκίνο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί επιθετικά τη συμφωνία και να αποκτήσει μερίδιο στον κινεζικό ναυτιλιακό γίγαντα COSCO, ανέφερε η Wall Street Journal την Πέμπτη.
- Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι θα μπλοκάρει την πώληση περισσότερων από 40 λιμένων σε μια κοινοπραξία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, εάν η κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία COSCO δεν αποκτήσει μερίδιο.
Η ύψιστη γεωπολιτική σημασία αυτών των λιμανιών έγκειται στο γεγονός ότι δίνουν στην Κίνα τη στρατηγική δυνατότητα να ελέγχει βασικές παγκόσμιες εμπορικές οδούς. Αυτό το θαλάσσιο σύστημα έχει ονομαστεί «η σειρά από μαργαριτάρια», συμβολίζοντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο που ενισχύει την κινεζική υπεροχή απέναντι στον δυτικό, και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό, ανταγωνισμό.
—