Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει τρόπο προσέγγισης του Haftar στη Λιβύη
Σε πανικό βρίσκονται οι Βρυξέλλες, με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, να αποδεικνύει ότι μόνο εύκολος αντίπαλος δεν είναι…
Πλέον, η κόντρα Ρωσίας και Δύσης έχει περάσει σε άλλο επίπεδο… αυτό του υβριδικού πολέμου, κάτι που δεν μπορεί να ελέγχει ούτε και να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Magnus Brunner, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και υπογράμμισε την ανάγκη οι Βρυξέλλες να βρουν κοινό τόπο με τον συνταγματάρχη της Λιβύης, Halifa Haftar, κάτι που επί του παρόντος φαίνεται αδύνατο. Σύμφωνα με τον Brunner, ο Haftar είναι ευθυγραμμισμένος με τη Ρωσία, που εν τέλει έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.
«Το γεγονός ότι η Ρωσία αυξάνει την επιρροή της στη Λιβύη είναι ακριβώς η ανησυχία μας, και γι’ αυτό πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τη Λιβύη», δήλωσε ο Brunner σε συνέντευξη στο Politico, κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις Βαυαρικές Άλπεις. «Υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος η Ρωσία… [να] χρησιμοποιήσει τους μετανάστες και το μεταναστευτικό ζήτημα συνολικά ως όπλο κατά της Ευρώπης. Αυτή η εργαλειοποίηση λαμβάνει χώρα, και φυσικά φοβόμαστε επίσης ότι η Ρωσία σκοπεύει να κάνει το ίδιο με τη Λιβύη».
Το επεισόδιο στη Βεγγάζη
Τα σχόλια του Brunner έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο Haftar ταπείνωσε τις Βρυξέλλες εκδιώκοντας τον Επίτροπο Μετανάστευσης από τη Βεγγάζη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα με υπουργούς από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα, οι οποίοι επιδιώκουν να περιορίσουν τη ροή μεταναστών που εισέρχονται στις χώρες τους από τη Βόρεια Αφρική.
Λίβυοι αξιωματούχοι εκείνη την εποχή κήρυξαν τον Brunner «persona non grata» (σσ. ανεπιθύμητο πρόσωπο) επειδή αυτός και τα άλλα μέλη της ευρωπαϊκής διπλωματικής αντιπροσωπείας, φοβούμενοι να μην θεωρηθούν ότι νομιμοποιούν μια διοίκηση που δεν αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους υπουργούς του Haftar, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.
Επαναπροσέγγιση του Haftar
Τα σχόλια του Brunner υποδηλώνουν ότι η ΕΕ σκοπεύει να επαναλάβει τις συνομιλίες με τον Haftar παρά τις επιφυλάξεις των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τις συναλλαγές με τον ισχυρό άνδρα. Ο Haftar ελέγχει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό και διοικεί την ανατολική Λιβύη ως στρατιωτική δικτατορία, ενώ αυξάνει τη συνεργασία με τον Putin.
«Στη Βεγγάζη, δεν ξέραμε ποιοι ήταν οι άνθρωποι που κάθονταν απέναντί μας», είπε ο Brunner . «Δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρο όσον αφορά τη διαδικασία. Και γι’ αυτό, τελικά, οι συνομιλίες δεν πραγματοποιήθηκαν. Είμαστε όμως φυσικά έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες ανά πάσα στιγμή. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι επειγόντως αναγκαίο», πρόσθεσε ο Brunner .
«Υπάρχουν ακόμη δίαυλοι επικοινωνίας σε τεχνικό επίπεδο που λειτουργούν πολύ καλά», είπε για τις συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και αξιωματούχων που εκπροσωπούν τον Χαφτάρ.
Ορδές μεταναστών στην Ευρώπη – Σε δεινή θέση, η Ελλάδασ
Ιταλία και Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αριθμό μετανστών που καταφθάνουν με πλοία από τη Λιβύη. Ενώ οι παράνομες διελεύσεις στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 20% το πρώτο εξάμηνο του 2025 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, οι αφίξεις μέσω της κεντρικής διαδρομής της Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική αυξήθηκαν, διατηρώντας τη διαδρομή την πιο πολυσύχναστη από όλες προς το μπλοκ, αντιπροσωπεύοντας το 39% όλων των παράνομων αφίξεων.
Σε απάντηση στην αύξηση των αιτούντων άσυλο που προέρχονται από τη Λιβύη, η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου για τους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική για μια αρχική περίοδο τριών μηνών, μια κίνηση που έχει επικριθεί έντονα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υβριδικός πόλεμος του Putin στην Ευρώπη
Στο επίκεντρο της ανησυχίας της ΕΕ βρίσκονται οι φόβοι ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα κάνει με τη Λιβύη ό,τι έχει ήδη επιχειρήσει σε μέρη της Ανατολικής Ευρώπης, όπου έχει διεξάγει αυτό που αξιωματούχοι της ΕΕ χαρακτηρίζουν υβριδικό πόλεμο κατά του μπλοκ, ο οποίος περιλαμβάνει την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης. Οι χώρες της ΕΕ κατηγορούν το Μινσκ και τη Μόσχα ότι διευκολύνουν παράνομες διελεύσεις αιτούντων άσυλο μέσω της Πολωνίας και της Λιθουανίας, μια τακτική που αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τη σπορά πολιτικής διχόνοιας και την ενίσχυση της υποστήριξης σε αντιμεταναστευτικά, συχνά φιλορωσικά κόμματα.
Ο Brunner δήλωσε ότι οι κίνδυνοι της επιρροής του Putin στη Λιβύη άφησαν την Ευρώπη με λίγες επιλογές παρά να διεξαγάγει συνομιλίες με τον Haftar και να «θέσει τις επιλογές μας στο τραπέζι όσον αφορά τη διπλωματία της μετανάστευσης». Αυτό θα συνεπαγόταν τη σύζευξη των διαπραγματεύσεων για τη μετανάστευση με ζητήματα όπως η αναπτυξιακή βοήθεια για τη Λιβύη ή η διευκόλυνση της χορήγησης ευρωπαϊκών θεωρήσεων (βίζα) σε Λίβυους, δήλωσε ο Brunner.
Την Τρίτη, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης της Λιβύης κατά τη διάρκεια άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη, στην οποία θα παρευρεθεί ο Brunner.
Σε μια Σύνοδο Κορυφής για τη μετανάστευση στις 18 Ιουλίου στην ψηλότερη κορυφή της Γερμανίας, το Zugspitze, οι υπουργοί Εσωτερικών προσπάθησαν να συμφωνήσουν σε κοινές προτάσεις για αυστηρότερους ευρωπαϊκούς κανόνες μετανάστευσης, επιτυγχάνοντας συναίνεση σε μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κέντρων επιστροφής για απορριφθέντες αιτούντες άσυλο εκτός της ΕΕ και της δυνατότητας απέλασης στη Συρία και το Αφγανιστάν. Η σύνοδος κορυφής οργανώθηκε από κοινού από τη Γερμανία και τη Γαλλία και συμμετείχαν και άλλα κράτη της ΕΕ με σκληρές μεταναστευτικές στάσεις, όπως η Πολωνία και η Δανία.
Περισσότεροι από 600.000 εκτοπισμένοι στη Λιβύη
Η Λιβύη παραμένει ιδιαίτερη ανησυχία για τους ηγέτες της ΕΕ. Περισσότεροι από 600.000 εκτοπισμένοι διαμένουν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με στοιχεία της UNHCR. Η ΕΕ έχει παράσχει κεφάλαια στην ακτοφυλακή της Λιβύης για να αποτρέψει τους μετανάστες να φτάσουν στο μπλοκ παρά τις ευρέως διαδεδομένες αναφορές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το 2023, τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν μια έκθεση που ανέφερε αποδεικτικά στοιχεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά μεταναστών στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων «συντριπτικών» αποδεικτικών στοιχείων συστηματικών βασανιστηρίων και σεξουαλικής δουλείας.
Το δυτικό τμήμα της Λιβύης ελέγχεται από την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με πρωτεύουσα την Τρίπολη. Ο Haftar ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας, με αξιωματούχους τόσο από τη Δύση όσο και από τη Ρωσία να διεκδικούν επιρροή εκεί.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μακρά ιστορία συναλλαγών με Λίβυους ισχυρούς άνδρες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση από την Αφρική, ξεκινώντας από τον πρώην ηγέτη Moammar Gadhafi, ο οποίος σκοτώθηκε σε εξέγερση το 2011.
www.bankingnews.gr