Όπως δημοσίευσε το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ISNA) στις 13 Ιουλίου 2025, οι στρατιωτικοί ηγέτες και οι νομοθέτες του Ιράν ενίσχυσαν τη μακροπρόθεσμη αμυντική τους ετοιμότητα μετά τον 12ήμερο πόλεμο της χώρας με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο του 2025.
Ο Ταξίαρχος Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί, αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και πρώην υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι το Ιράν διαθέτει επαρκείς στρατιωτικούς πόρους για μια δεκαετία πολέμου, εάν χρειαστεί.
Τα σχόλιά του συνέπεσαν με την έγκριση από το ιρανικό κοινοβούλιο των γενικών γραμμών ενός νομοσχεδίου για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας. Το νομοσχέδιο προβλέπει την πλήρη χρηματοδότηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού για το 2025-2026, την καταβολή των υπολοίπων κονδυλίων από το προηγούμενο έτος και την αποδέσμευση ξένων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υπό την επίβλεψη του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υπουργός Άμυνας Αστιανί επιβεβαίωσε ότι ο ιρανικός στρατιωτικός εξοπλισμός δεν υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια του «12ήμερου πολέμου». Σημείωσε ότι το ηθικό είναι η κύρια κινητήρια δύναμη του πολέμου, πιστεύοντας ότι αντιπροσωπεύει το 75% της μαχητικής ισχύος.
Τόνισε επίσης την εμπειρία των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων σε σύγκριση με αυτό που περιέγραψε ως την ασθενή ψυχολογική και ηθική ανθεκτικότητα των αντιπάλων τους.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός αυξήθηκε από 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 46 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2025.
Η αύξηση επικεντρώθηκε στον εξοπλισμό, την απόσυρση των στρατιωτικών και τον κυβερνοπόλεμο, δεδομένων των περιορισμένων υλικών απωλειών από τον πρόσφατο πόλεμο.
Αυτή η τάση αντικατοπτρίζει τη στρατηγική προτεραιότητα της στρατιωτικής χρηματοδότησης παρά τις οικονομικές προκλήσεις.
Ιστορικό της πρόσφατης σύγκρουσης
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου με ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες οδήγησαν στον τραυματισμό του Προέδρου Πεζεσκιάν.
Το Ιράν απάντησε με μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ και μιας αμερικανικής βάσης.
Η σύγκρουση έληξε με κατάπαυση του πυρός στις 24 Ιουνίου, εν μέσω αποτρεπτικών μηνυμάτων από τον ιρανικό στρατό.
Στρατιωτική δομή και αμυντικοί θεσμοί
Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αριθμούν περίπου ένα εκατομμύριο άτομα, με το μεγαλύτερο μέρος των πόρων να διατίθεται στους Φρουρούς της Επανάστασης.
Η κατανομή του θεσμικού προϋπολογισμού αντικατοπτρίζει μια μακροπρόθεσμη τάση προς την ενίσχυση των δυνατοτήτων και του πολιτικού και στρατιωτικού βάρους της Φρουράς.
Στρατιωτική βιομηχανία και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός
Το Ιράν βασίζεται στην εγχώρια παραγωγή σε ποσοστό έως και 93%, υπό την επίβλεψη ιδρυμάτων και με τη συμβολή χιλιάδων εταιρειών και ερευνητικών κέντρων.
Τα εγχώρια προϊόντα περιλαμβάνουν άρματα μάχης Zolfaghar , πλατφόρμες Fateh-360 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τα Mohajer-6 και Kaman-22, εκτός από τη συμφωνία για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35.
Οι ναυτικές εξελίξεις περιελάμβαναν τα πλοία «Μάρτυρας Σουλεϊμανί» και μη επανδρωμένες πλατφόρμες για την εκτόξευση drones.
Περιφερειακή επιρροή και έμμεσες δραστηριότητες
Η υποστήριξη του Ιράν σε ένοπλες ομάδες όπως η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και οι πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία καταδεικνύει την εξάρτησή του από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως στρατηγικό εργαλείο.
Η περίοδος μεταξύ 2022 και 2024 χαρακτηρίστηκε από επέκταση της παραγωγής και εξαγωγής ιρανικών drones και της χρήσης τους στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις.
Οι δυνατότητες κυβερνοπολέμου έχουν επίσης εξελιχθεί , με την εισαγωγή χιλιάδων συστημάτων διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών.
—