Η συνολική εικόνα δείχνει μια αλυσίδα παράδοσης όπλων προς την Ουκρανία που βασίζεται στη μυστικότητα και την έμμεση διαχείριση, με πλήθος ενδιάμεσων και διπλωματικών παρακάμψεων.
Εκπρόσωπος του ουκρανικού αντιπολιτευτικού κινήματος δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για στρατιωτικό υλικό που αποστέλλεται από δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, σύμφωνα με το Lenta.ru.
Όπως υποστηρίζει, στόχος είναι να επιβεβαιωθεί με αδιαμφισβήτητα στοιχεία η φύση των φορτίων.
Εάν αυτό συμβεί, τότε οι συντεταγμένες των πλοίων και των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων θα δοθούν στη ρωσική πλευρά.
«Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο», τόνισε, γι’ αυτό και αναμένεται διασταύρωση της πληροφορίας από πολλαπλές πηγές.
Το Ισμαήλ και η διαδρομή του όπλου υπό “πολιτικό καμουφλάζ”
Προγενέστερες πληροφορίες ανέφεραν ότι ξένο στρατιωτικό υλικό φτάνει στην Ουκρανία μέσω του λιμανιού του Ισμαήλ, στις όχθες του Δούναβη.
Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα φορτία μεταφορτώνονται σε βαγόνια και μετακινούνται μέσω της περιφέρειας του Νικολάεφ, συχνά δηλωμένα ως «πολιτικά» ή «εμπορικά» φορτία.
Σε αρκετές περιπτώσεις, δηλώνεται ως τελικός παραλήπτης η Ρουμανία και όχι η Ουκρανία, προκειμένου να καλυφθεί ο τελικός προορισμός.
Ο Trump ανακοινώνει επανεκκίνηση της στρατιωτικής βοήθειας
Σε μια απροσδόκητη τροπή, ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των παραδόσεων στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά όχι άμεσα. Όπως εξήγησε, η νέα συμφωνία προβλέπει την πώληση αμερικανικού οπλισμού σε ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι με τη σειρά τους τον παραδίδουν στο Κίεβο. Τη συνολική επιχείρηση θα συντονίζει το ΝΑΤΟ, με βασικό ρόλο στον μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Μάθιου Γουίτακερ.
Ο Trump δήλωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει παραδόσεις συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot από τη Γερμανία στην Ουκρανία, ενώ υποστήριξε ότι τα γερμανικά αποθέματα θα αναπληρωθούν από τις ΗΠΑ.
Το Βερολίνο διαψεύδει: «Καμία συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί»
Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας δια του εκπροσώπου Τύπου Μίτκο Μίλερ διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη ολοκληρωμένης συμφωνίας. Όπως δήλωσε, «οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη».
Ευρωπαίος διπλωμάτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αποκάλυψε ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αιφνιδιάστηκαν από την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον. «Έχω την αίσθηση ότι κανείς δεν είχε λάβει εγκαίρως λεπτομερή πληροφόρηση. Ακόμα και μέσα στην αμερικανική διοίκηση φαίνεται να προσπαθούν τώρα να κατανοήσουν τις πρακτικές συνέπειες του σχεδίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Kaja Kallas χαιρετίζει, αλλά ζητά χρήματα
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Kaja Kallas δήλωσε ότι η Ένωση χαιρετίζει την πρόθεση του Τραμπ να ενισχύσει την Ουκρανία με εξοπλισμό. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να συμμετάσχει και στη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας, επισημαίνοντας την ανάγκη για ισοκατανομή των βαρών.
Μυστικότητα, σύγχυση και ρήγματα στη Δύση
Η συνολική εικόνα δείχνει μια αλυσίδα παράδοσης όπλων προς την Ουκρανία που βασίζεται στη μυστικότητα και την έμμεση διαχείριση, με πλήθος ενδιάμεσων και διπλωματικών παρακάμψεων.
Ταυτόχρονα, η συνεννόηση μεταξύ συμμάχων δείχνει ανεπαρκής, με καθυστερήσεις και παραπληροφόρηση.
Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, το ενδεχόμενο διαρροής πληροφοριών –είτε από αντιπάλους εντός της Ουκρανίας είτε από παρασκηνιακές συγκρούσεις στη Δύση– αποκτά κρίσιμο βάρος.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο αν φτάνουν όπλα στην Ουκρανία, αλλά και ποιος ακριβώς ελέγχει την πορεία τους.
www.bankingnews.gr