Τουρκία και Ισπανία εμβαθύνουν τον αμυντικό εναγκαλισμό τους, προχωρώντας σε νέα προγράμματα, αυτή τη φορά με την από κοινού ναυπήγηση πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων. Μάλιστα φιλοδοξούν να κατασκευάσουν τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα της Ευρώπης.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η Τουρκία έχει αποφασίσει να μετατραπεί σε ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη και έπειτα από χρόνια επενδύσεων στην εγχώρια βιομηχανία της τώρα ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα, αυτό της ναυπήγησης πυρηνικού αεροπλανοφόρου, εκτοπίσματος 60.000 τόνων. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, το γαλλικό «Charles De Gaulle» έχει εκτόπισμα 42.000 τόνους, πλήρους φόρτου. Σε αυτό σκοπεύει να προσνηώσει τα εγχώριας ανάπτυξης μαχητικά ΚΑΑΝ, που υπολογίζεται να αρχίσουν να μπαίνουν σε πρόγραμμα μαζικής παραγωγής το 2030, μαζί με τα εγχώριας παραγωγής ελικόπτερα ΑΤΑΚ και διάφορες εκδόσεις drones που παράγει.
«Το εθνικό μας αεροπλανοφόρο το οποίο θα ναυπηγηθεί θα είναι ο “μεγαλύτερος αδελφός” του “ΤCG Αnadolu” (το ελικοπτεροφόρο που ετοιμάζεται να αποκτήσει και δίδυμο αδελφάκι) το οποίο διαθέτουμε», έχει πει σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «με τα σχέδια αυτά η Τουρκία θα ανέβει κατηγορία και θα έχουμε καλύψει κρίσιμες ανάγκες μας. Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα για να είμαστε μια χώρα που θα προσφέρει εμπιστοσύνη στους φίλους της και θα προκαλεί φόβο στους εχθρούς της».
Σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) η Τουρκία έχει συμφωνήσει με την Ισπανία για την βοήθεια στην από κοινού ανάπτυξη και ναυπήγηση του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στην Ευρώπη, μήκους 300 μέτρων.
Στην ανακοίνωση του κοινού έργου ανάπτυξης αεροπλανοφόρων με τη Μαδρίτη, η Τουρκία σχεδιάζει να βοηθήσει την Ισπανία στην κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου 984 ποδιών. Το Army-Recognition.com, ένα εμπορικό έντυπο, εκτίμησε ότι η κοινή ισπανοτουρκική πρωτοβουλία «τοποθετεί το μελλοντικό αεροπλανοφόρο της Τουρκίας σε μια κατηγορία συγκρίσιμη όχι μόνο με τα ευρωπαϊκά πλοία αλλά και με εκείνα που λειτουργούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, ένα σημάδι ότι η Άγκυρα επιδιώκει μια πιο δυναμική στάση στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα».
Η ισπανική εταιρεία Navantia θα συμμετάσχει σε αυτό το κοινό έργο για την κατασκευή ενός υπερ-αεροπλανοφόρου. Το ίδιο το αεροπλανοφόρο θα κατασκευαστεί σε ναυπηγεία στην Κωνσταντινούπολη, βασιζόμενο έτσι στο ήδη εντυπωσιακό οικοσύστημα αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, ενώ παράλληλα θα το ενισχύσει με ένα τόσο φιλόδοξο έργο. Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι του πόσο σοβαρά παίρνει η Άγκυρα την υπεράσπιση των στρατηγικών της συμφερόντων.
Αναπτύσσοντας από κοινού με την Ισπανία αυτό που θα γίνει το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο της Ευρώπης, η Άγκυρα όχι μόνο ενισχύει τις δυνατότητές της και εμπλουτίζει την ήδη εντυπωσιακή αμυντική της βιομηχανία. Επίσης, επεκτείνει περαιτέρω την επιρροή της στο ΝΑΤΟ -ιδίως στο λιγότερο ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο σαφώς δεν έχει δεσμευτεί στον στόχο του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, για αύξηση των αμυντικών δαπανών για όλα τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ.
Το Anadolu
Τουρκία και Ισπανία δεν συνεργάζονται για πρώτη φορά. Για να ακριβολογούμε, οι δύο χώρες έχουν γίνει συμπαραγωγοί σε πολλά αμυντικά projects.
Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη συνεργασία που είχαν ήταν το πρόγραμμα ναυπήγησης του mini αεροπλανοφόρου ή ελικοπτεροφόρου ANADOLU, το οποίο είναι αντίγραφο του Ισπανικού Αεροπλανοφόρου JUAN CARLOS.
Το μήκος του πλοίου είναι 231 μέτρα και το πλάτος του 32 μέτρα. Το εκτόπισμα πλήρους φόρτου θα είναι 27.000 τόνοι. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 20,5 κόμβους και οικονομική ταχύτητα 16 κόμβων σε εκτόπισμα πλήρους φόρτου. Έχει εμβέλεια 9 χιλιάδες ναυτικά μίλια σε πλήρες φόρτο με την οικονομική του ταχύτητα.
Μπορούν να εισέλθουν 4 πλοία LCM (αποβατικά σκάφη), που το καθένα θα μεταφέρει 1 άρμα. Στο καταστρώματα οχημάτων μπορεί να μεταφέρει συνολικά 94 οχήματα, μεταξύ των οποίων 13 άρματα μάχης, 27 τεθωρακισμένα αμφίβια επιθετικά οχήματα-ZAHA, 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού-ZPT, 33 διάφορα οχήματα και 15 τρέιλερ.
Συνολικά 10 ελικόπτερα ή 50 UAV μπορούν να αναπτυχθούν στο θάλαμο πτήσης και ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει έως και τα 100 ανάλογα με τη διαμόρφωση.
Το πλοίο έχει μεταφορική ικανότητα 1.223 ατόμων και θα υπάρχει μια πλήρης νοσοκομειακή εγκατάσταση με 2 χειρουργεία.
Τα Hurjet
Τώρα η Ισπανία παρήγγειλε 24 ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη HURJET, τα οποία πρόκειται να κατασκευάσει από κοινού με την Τουρκία. Η ΤΑΙ ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα ξεκινήσει τις πρώτες παραδόσεις με τους Ισπανούς να συμμετέχουν μέσω του εργοστασίου στο Cadiz, όπου κατασκευάζονται όπλα ελέγχου ενεργητικού και παθητικού πτήσης.
Είναι γεγονός ότι η Ισπανία και δη ο τραπεζικός της τομέας, είναι εκτεθειμένη στην τουρκική οικονομία με ποσό άνω των 50 δισ. κι αυτό θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτελεί ένα σημαντικό λόγο για να προσπαθεί να τα έχει καλά με την Τουρκία.
Οι εξελίξεις, όμως, δείχνουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πολύ βαθύτερη ατζέντα με τους πιο καχύποπτους να βλέπουν την Ισπανία να ενεργεί ως Δούρειος Ίππος της Τουρκίας στην ΕΕ.
Δεν είναι μόνο ότι παρεμβαίνει και μάλιστα πιεστικά στην κοινοπραξία της εταιρείας που κατασκευάζει τα μαχητικά Eurofighter για να δοθούν στην Τουρκία (σ.σ. αποτελείται από Ισπανία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία). Ταυτόχρονα παίζει ένα ιδιότυπο παιχνίδι υπέρ της Χαμάς και των ιρανικών δορυφόρων, όπως οι Χούθι, με την Ισπανία να βγαίνει κερδισμένη αφού λόγω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα έχει διπλασιαστεί η κίνηση συνεπώς και τα έσοδά της από το Γιβραλτάρ αλλά και η κίνηση στα λιμάνια της χώρας.