Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, γράφουν αραβικά δημοσιεύματα, έχει αντιταχθεί στην έγκριση από την Ελλάδα διεθνών διαγωνισμών για εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε υπεράκτιες περιοχές νότια της Κρήτης, λέγοντας ότι ορισμένες από αυτές τις περιοχές εμπίπτουν «εντός των αμφισβητούμενων θαλάσσιων ζωνών».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη, αναφέρεται ότι παρακολουθεί με «σοβαρή ανησυχία» τις αναφορές «σχετικά με την ανακοίνωση από τις ελληνικές αρχές διεθνούς πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τη χορήγηση αδειών για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, ορισμένες από τις οποίες εμπίπτουν στις θαλάσσιες περιοχές που αμφισβητούνται από το λιβυκό κράτος».
Οι δύο χώρες επιδιώκουν να διορθώσουν τις τεταμένες σχέσεις τους λόγω συμφωνίας που υπέγραψε η λιβυκή κυβέρνηση το 2019 με την Τουρκία, τον περιφερειακό αντίπαλο της Ελλάδας, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών κοντά στο ελληνικό νησί, σύμφωνα με το Reuters.
Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε για τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν είχε νομική βάση, καθώς επιδίωκε να δημιουργήσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη που εκτείνεται από τις νότιες ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας έως τις βορειοανατολικές ακτές της Λιβύης, αγνοώντας την παρουσία της Κρήτης.
Τον περασμένο μήνα, η Αθήνα κάλεσε διεθνείς εταιρείες να υποβάλουν προσφορές για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δύο περιοχές παραχώρησης νότια της Κρήτης, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την περιοχή από τον αμερικανικό κολοσσό Chevron.
«Αυτά τα βήματα συνιστούν σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λιβυκό υπουργείο.

France24 (arabic)
Το υπουργείο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε αργά την Πέμπτη ότι «καταγράφει τις πλήρεις επιφυλάξεις του και τη σαφή αντίθεσή του σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες εξερεύνησης ή γεώτρησης σε αυτές τις περιοχές χωρίς προηγούμενη νομική συμφωνία που σέβεται το διεθνές δίκαιο» και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να δώσουν προτεραιότητα στον διάλογο και τη διαπραγμάτευση.
Μια ανώτερη πηγή στο ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι η Αθήνα έχει συμμορφωθεί με το διεθνές ναυτικό δίκαιο και ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει δεσμευτεί για διαπραγματεύσεις «εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας». Η πηγή ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Λιβύη «την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Ένας αξιωματούχος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Reuters ότι ο Γεραπετρίτης αναμένεται να επισκεφθεί τη Λιβύη τις επόμενες εβδομάδες.

France24, Al Arabiya
—