Οι απώλειες χτύπησαν βαριά και τις δύο πλευρές, με Rafale, Su-30MKI, MiG-29, JF-17, F-16 και AWACS να πέφτουν από τον ουρανό ή να καταστρέφονται στο έδαφος
Οι απώλειες χτύπησαν βαριά και τις δύο πλευρές, με Rafale, Su-30MKI, MiG-29, JF-17, F-16 και AWACS να πέφτουν από τον ουρανό ή να καταστρέφονται στο έδαφος.
Αυτό δεν ήταν μια απλή ανταλλαγή πυρών: ήταν η πρώτη απόλυτα BVR (beyond visual range) αερομαχία μεγάλης κλίμακας, μια σύγκρουση τεχνολογικών τιτάνων, με φόντο μια νέα εποχή πολέμου, όπως επισημαίνει το ινδικό Eurasian Times.
Στο φως τα πραγματικά στοιχεία – Τουλάχιστον 8-10 μαχητικά αεροσκάφη έγιναν σκόνη
Έχουν περάσει σχεδόν τρεις εβδομάδες από τη σφοδρή αεροπορική αναμέτρηση της 6ης και 7ης Μαΐου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, η οποία περιλάμβανε σχεδόν 120 μαχητικά αεροσκάφη που επιδίωκαν υπεροχή στον αέρα, και ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί με ακρίβεια πόσα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν και από τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, μια σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων καθιστούν σαφές ότι οι απώλειες ήταν πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά.
Μετά από συνομιλίες με πολλαπλές υψηλόβαθμες πηγές και πρώην αξιωματούχους άμυνας, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως οι συνολικές απώλειες μαχητικών αεροσκαφών μπορεί να φτάνουν τα 8-10 στρατιωτικά αεροσκάφη.
Επιπλέον, πολλαπλά πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη χάθηκαν και στο έδαφος τη νύχτα της 10ης Μαΐου, όταν τα ακριβή πλήγματα της Ινδίας σε σχεδόν τα μισά πακιστανικά προωθημένα αεροδρόμια προκάλεσαν χάος, πλήττοντας – σύμφωνα με τις ινδικές δηλώσεις – σχεδόν το 20% των υποδομών της Πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι απώλειες δεν περιορίστηκαν σε παλαιότερα αεροσκάφη, αλλά περιλάμβαναν και σύγχρονα μαχητικά 4ης και 4.5ης γενιάς, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, drones και αεροσκάφη μέσου βάρους.
Οι απώλειες φαίνεται να περιλαμβάνουν αεροσκάφη ρωσικής, γαλλικής, σουηδικής, αμερικανικής και κινεζικής κατασκευής.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της πληροφορίας βασίζεται σε ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς και ανώνυμες πηγές.
Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν ενδέχεται να προσπαθούν να υπερβάλλουν τις απώλειες του αντιπάλου και να αποκρύψουν τις δικές τους, και θα χρειαστεί χρόνος προτού όλα τα στοιχεία γίνουν δημόσια.
Η αερομαχία του αιώνα
Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια είναι ότι πρόκειται για τη σφοδρότερη αερομαχία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν από τον πόλεμο του 1971, και πιθανώς τη σφοδρότερη αερομαχία παγκοσμίως από την Επιχείρηση Mole Cricket 19 (1982) πάνω από την κοιλάδα Beqaa στον Λίβανο.
Θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί ως η πρώτη αεροπορική μάχη στην ιστορία όπου τόσα πολλά μαχητικά ήταν στον αέρα χωρίς να υπάρξει ούτε μία μάχη σώμα με σώμα (dogfight), καθώς όλες διεξήχθησαν εντός της ζώνης πέραν του οπτικού πεδίου (BVR).
Ο αριθμός των εμπλεκόμενων μαχητικών, πιθανώς άνω των 120, η τεχνολογία αιχμής με μαχητικά 4ης και 4.5ης γενιάς και από τις δύο πλευρές, η χρήση υπερσύγχρονων πυραύλων αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας – PL-15 για το Πακιστάν και Meteor για την Ινδία – η χρήση προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων HQ-9 και S-400, επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά και ολοκληρωμένες “αλυσίδες εξόντωσης” (kill-chains), όλα αυτά καθιστούν τη σύγκρουση της 6ης και 7ης Μαΐου μοναδική στην ιστορία.
Ήταν η πρώτη φορά που ρωσικά MiG-29, Su-30, γαλλικά Mirage-2000 και Rafale ήρθαν αντιμέτωπα με τα τελευταία κινεζικά μαχητικά, όπως τα JF-17 και J-10C, και ενδεχομένως και με αμερικανικά F-16.
Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που κινεζικά μαχητικά συμμετείχαν σε μάχη εναντίον υπερσύγχρονων δυτικών πλατφορμών.
Από την ινδική πλευρά, αν και τα MiG-29, Su-30 και Mirage-2000 είχαν πολεμική εμπειρία στον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας, αυτή ήταν η πρώτη πραγματική δοκιμασία για τα Rafale.
Τα Rafale είχαν δει δράση σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία, όμως ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπισαν αντίπαλα μαχητικά παρόμοιας τεχνολογικής κλάσης.
Πόσα Αεροσκάφη Καταρρίφθηκαν, τι συνέβη με τα Rafale;
Οι απώλειες της 6ης και 10ης Μαΐου μπορεί να φτάνουν τα 8-10 στρατιωτικά αεροσκάφη και από τις δύο πλευρές.
Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι κατέρριψε 5 ινδικά μαχητικά – τρία Rafale, ένα Su-30 MKI και ένα MiG-29 – τη νύχτα της 6ης Μαΐου.
Ωστόσο, δεν έχει παρουσιάσει κανένα αξιόπιστο στοιχείο, και είναι μάλλον απίθανο να μπορέσει, καθώς όλα (αν πράγματι καταρρίφθηκαν) συνετρίβησαν σε ινδικό έδαφος.
Η Ινδία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπήρξαν απώλειες, χωρίς να τις επιβεβαιώνει επίσημα.
Η επίσημη γραμμή είναι ότι η Επιχείρηση Sindoor βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, και η αποκάλυψη απωλειών θα ευνοούσε τον αντίπαλο.
Ανεπίσημα, η Ινδία ενδέχεται να έχει χάσει 2-3 αεροσκάφη, σύμφωνα με ανώτερο στρατιωτικό δημοσιογράφο που μίλησε στο ινδικό EurAsian Times, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πράγματι υπήρξε κι ένα γαλλικό Rafale ανάμεσα σε αυτά.
Κάτι τέτοιο άλλωστε είχαν επιβεβαιώσει τόσο το πρακτορείο Reuters, όσο και Αμερικάνοι αλλά και Γάλλοι αξιωματούχοι!
Βέβαια, σε αντίθεση με το Πακιστάν, η Ινδία φαίνεται να προσεγγίζει πιο προσεκτικά τις επίσημες ανακοινώσεις.
Ωστόσο, περίπου δύο εβδομάδες μετά την εκεχειρία της 10ης Μαΐου, το Ινδικό Επιτελείο εμφανίζεται όλο και πιο βέβαιο πως κατέρριψε αρκετά πακιστανικά αεροσκάφη κατά την Επιχείρηση Sindoor.
Πόσα Πακιστανικά Μαχητικά Χάθηκαν;
Ο απόστρατος Πακιστανός Αντιπτέραρχος Masood Akhtar παραδέχθηκε στην εθνική τηλεόραση ότι η Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία έχασε ένα SAAB-2000 αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης κατά τη διάρκεια της ινδικής επίθεσης τη νύχτα 9–10 Μαΐου από πλήγμα πυραύλου BrahMos.
«Έριξαν τέσσερις διαδοχικούς πυραύλους BrahMos… επιφανείας-επιφανείας ή επιφανείας-αέρος, δεν είμαι σίγουρος.
Οι πιλότοι έτρεξαν να διασώσουν τα αεροσκάφη τους, αλλά οι πύραυλοι συνέχισαν να έρχονται, και δυστυχώς ο τέταρτος χτύπησε το υπόστεγο στο Bholari, όπου βρισκόταν ένα από τα AWACS μας. Υπήρξαν ζημιές και αναφέρθηκαν απώλειες…», δήλωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και η Ινδική ΠΑ δεν ανακοίνωσε επίσημα την απώλεια του AWACS ή άλλων αεροσκαφών, ούτε και η Πακιστανική ΠΑ παραδέχθηκε τις απώλειές της.
Αξιόπιστη πηγή από τον ινδικό στρατό δήλωσε στον EurAsian Times ότι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές και δημοσιεύματα (που φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο γραφείο), η Ινδία κατέρριψε ακόμη ένα SAAB-2000.
Αυτή η κατάρριψη χαρακτηρίζεται πλέον «ιστορική», καθώς, σύμφωνα με την IAF, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε 314 χιλιόμετρα εντός του πακιστανικού εδάφους από πύραυλο S-400 εδάφους-αέρος.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Παράλληλα με την αναφορά του EurAsian Times, η Hindustan Times ανέφερε ότι η Ινδία διαθέτει αποδείξεις για την κατάρριψη ενός C-130J μέσου βάρους, ενός JF-17 και δύο F-16, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα.
Η ινδική στρατιωτική πηγή τόνισε πως η IAF ενδέχεται να δημοσιεύσει στοιχεία την κατάλληλη στιγμή, όχι απλώς ισχυρισμούς.
Οι Ινδοί είναι πεπεισμένοι ότι το Πακιστάν έχασε 5-6 στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο AWACS.
Σημαντικά, τη νύχτα της 10ης Μαΐου, η Ινδία έπληξε τουλάχιστον 11 πακιστανικά προωθημένα αεροδρόμια.
Σε δύο τουλάχιστον καταστράφηκαν υπόστεγα.
Οι New York Times και η Washington Post δημοσίευσαν δορυφορικές εικόνες των αεροδρομίων.
Η Washington Post ανέφερε μια μεγάλη τρύπα, διαμέτρου 60 ποδιών, στην οροφή του υπόστεγου στο Bholari.
Παρόμοια ζημιά φάνηκε και στο Shahbaz air base, με τρύπα πάνω από 100 πόδια και ζημιές σε πύργο ελέγχου.
Τα υπόστεγα είναι σχεδιασμένα για στάθμευση αεροσκαφών, και είναι πολύ πιθανό ότι πακιστανικά αεροσκάφη επλήγησαν άμεσα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι:
Θα το παραδεχτεί το Πακιστάν;
Αν οι ισχυρισμοί αληθεύουν, οι απώλειες και για τις δύο πλευρές είναι σοβαρές.
Η πιθανή απώλεια Rafale για την Ινδία είναι σοβαρό πλήγμα, ενώ η απώλεια των AWACS αποτελεί σημαντική απώλεια για την Πακιστανική ΠΑ.
www.bankingnews.gr