Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί την Κομισιόν για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα

Δύο επιστολές, η μία από ευρωπαϊκή υπηρεσία και η άλλη από υψηλόβαθμη αξιωματούχο των Βρυξελλών θέτουν εν αμφιβόλω το πρόγραμμα SAFE των 150 δισ. για την άμυνα της Ευρώπης, στο οποίο η Τουρκία εξασφάλισε τη συμμετοχή της.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Χρήστου Μαζανίτη για τον ιστότοπο enikos.gr δύο επιστολές, η μία από την νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η άλλη από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, “τινάζουν στον αέρα” το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του προγράμματος SAFE, που κοινοποιείται και στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρει τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν είναι νόμιμη η διαδικασία που ακολούθησε η Κομισιόν με την οποία ανοίγει η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE των 150 δισεκατομυρίων ευρώ.

Τι αναφέρουν οι επιστολές

«Η εν λόγω νομοθετική πράξη προτείνεται να εγκριθεί χωρίς την κατάλληλη νομική βάση και νομοθετική διαδικασία, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατική νομιμότητα υπονομεύοντας τις νομοθετικές και ελεγκτικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου» αναφέρονται μεταξύ άλλων στην επιστολή της Ρομπέρτα Μέτσολα. Η Μέτσολα επικαλείται την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του ευρωκοινοβουλίου η οποία επισημαίνει ότι είναι παράνομη η απόφαση τη Κομισιόν.

«Λαμβάνοντας υπόψη το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων να αμφισβητήσει την καταλληλότητα της νομικής βάσης του προτεινόμενου κανονισμού όπως παρουσιάστηκε από την Επιτροπή, η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποβάλει στο Κοινοβούλιο τα συμπεράσματά της και τις σκέψεις» αναφέρει μεταξύ άλλων η νομική υπηρεσία του ευρωκοινοβουλίου, στη γνωμοδότησή του, που απέστειλε στην Ρ. Μέτσολα.

Σημειώνεται πως αύριο, Τρίτη, 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο. Αυτή η εξέλιξη δίνει τη βάση για προσφυγή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης εναντίον της Κομισιόν και του Συμβουλίου.

Το ερώτημα που τίθεται από εδώ και πέρα πλέον είναι η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο της 27ης Μαΐου, αν δηλαδή διευκρινίσει και απαιτήσει να αποσαφηνιστεί στο σχέδιο κανονισμού του SAFE ότι η ομοφωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ασφάλεια και την Άμυνα και στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Σε περίπτωση που δεν περάσει στη Σύνοδο το αίτημα της Ελλάδας, η Ελλάδα θα στηρίξει τις ενέργειες του ευρωκοινοβουλίου στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Πολιτικές αντιδράσεις 

Το ζήτημα έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα: «Τι δουλειά έχει στην ευρωπαϊκή άμυνα η Τουρκία, η οποία ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με casus belli, χρεώνεται τη βάρβαρη εισβολή του “Αττίλα” και την αδυναμία μιας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μια Τουρκία που είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κρατώντας σαφείς αποστάσεις ως προς την πρόταση του πρωθυπουργού περί άρσης του casus belli σε αντιστάθμισμα, υποστηρίζοντας ότι η απειλή πολέμου μπορεί να επανέλθει.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.