Η Τουρκία εξελίσσεται σε προμηθευτή οπλικών συστημάτων της Ευρώπης και πλέον ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι γλυκοκοιτάζουν τα φθηνά τουρκικά όπλα, με το drone / UAV Bayraktar να γίνεται ο μεγαλύτερος πρεσβευτής της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα αστείο που αποδίδεται σε Τούρκους, που φέρονται να λένε ότι “όσα χρόνια οι Ευρωπαίοι επένδυαν στα κολλημένα καπάκια στα μπουκαλάκια, εμείς επενδύαμε σε τεχνολογίες των drones και των UAV”.
Και μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν είναι ορθό το ότι αποδίδεται σε Τούρκους, ωστόσο λέει μεγάλες αλήθειες. Κι αυτό γιατί η Τουρκία πλέον εξελίσσεται σε έναν μεγάλο διεκδικητή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων άμυνας, αρχικά μέσω του μηχανισμού SAFE ύψους 150 δις κι εν συνεχεία με το μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμού της Ευρώπης, ύψους 800 δισ.
Το Bayraktar, πλέον εξελίσσεται στην μεγαλύτερη εξαγωγική επιτυχία της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και τον καλύτερο πρεσβευτή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Ακόμη και η Πολωνία, που στην κρίση του Έβρου είχε σταθεί απέναντι στην Τουρκία, επενδύει στα τουρκικά drones. «Ψωμί κι αλάτι» που λέει και η γνωστή ελληνική ρήση.
Σύμφωνα με το τουρκικό site αμυντικών θεμάτων, SavunmaSanayiST, ένα πολωνικό Bayraktar TB2 εντοπίστηκε να φέρει κυλινδρικό ραδιοθόλο αντί για ηλεκτροοπτικό σύστημα. Αυτή η διαμόρφωση υποδεικνύει ότι το Bayraktar TB2 ενδέχεται να είναι εξοπλισμένο με ένα νέο σύστημα αισθητήρων ραντάρ.
Πιστεύεται ότι το ραντάρ στις εικόνες θα μπορούσε να είναι το σύστημα ραντάρ Osprey 30 AESA που παράγεται από την Leonardo. Η Leonardo προσφέρει την οικογένεια ραντάρ Osprey AESA για UAV σταθερής πτέρυγας σε δύο εκδόσεις: σταθερή διαμόρφωση και περιστροφική διαμόρφωση. Ενώ το μοντέλο Osprey 50 δεν θεωρείται κατάλληλο για το Bayraktar TB2 όσον αφορά το βάρος και την κατανάλωση ενέργειας. Το Osprey 30 ξεχωρίζει ως μια πιο οικονομική επιλογή για την κάλυψη αυτών των απαιτήσεων.
Συνεργασία Τουρκίας – Ιταλίας
Θεωρείται ότι η τουρκικά Baykar (ιδιοκτησίας του γαμπρού του Ερντογάν) και η ιταλική Leonardo θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα συνεργασία που θα συνδυάσει την εμπειρία της Baykar στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την εμπειρογνωμοσύνη της Leonardo σε συστήματα ραντάρ και αισθητήρων. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για έργα όπως η ενσωμάτωση του ραντάρ Osprey 30 AESA στο Bayraktar TB2.
Η Leonardo είχε απαριθμήσει πιθανά ωφέλιμα φορτία για τα UAV της Baykar στο Βιομηχανικό του Σχέδιο του 2025. Αυτά τα ωφέλιμα φορτία περιλαμβάνουν το ραντάρ μύτης Gabbiano, την οικογένεια ραντάρ Osprey AESA , τα συστήματα Skyward IRST και LEOSS S/T EO/IR.
Η συνεργασία με την Πολωνία
Στις 24 Μαΐου 2021, υπογράφηκε σύμβαση με την Πολωνία για την προμήθεια 24 ενόπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (SIHA) Bayraktar TB2. Οι πρώτες παραδόσεις στην Πολωνία, τον πρώτο χρήστη Bayraktar TB2 στο ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2022. Με τα παραδοθέντα συστήματα, ο Πολωνικός Στρατός ξεκίνησε πτήσεις.
Η Πολωνική Πολεμική Αεροπορία έκανε την ακόλουθη δήλωση στις 15 Φεβρουαρίου 2023: «Πολωνοί πιλότοι πραγματοποίησαν σήμερα τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των Bayraktar TB2 στο Mirosławiec. Τα αεροσκάφη βρίσκονται στο απόθεμα της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το 2022 και θα χρησιμοποιηθούν τόσο σε αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης όσο και μάχης».
Αναπτυγμένο από την Leonardo, το Osprey 30 είναι ένα σύστημα ραντάρ AESA πολλαπλών λειτουργιών που λειτουργεί στη ζώνη Χ. Αυτό το ραντάρ μπορεί να λειτουργήσει σε σταθερές ή κινητές διαμορφώσεις. Μπορεί να επιχειρήσει με διαφορετικούς τρόπους εναντίον στόχων από αέρος, ξηράς και θάλασσας.
Το σύστημα, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια 200 ναυτικών μιλίων (περίπου 370 χιλιομέτρων) εναντίον θαλάσσιων στόχων, περιέχει 256 μονάδες GaAs T/R. Επιπλέον, το ραντάρ είναι εξοπλισμένο με δομή LRU (Μονάδα Αντικαταστάσιμης Γραμμής). Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, μπορεί να γίνει εύκολη αντικατάσταση εξαρτημάτων σε περίπτωση δυσλειτουργίας.
Το ραντάρ Osprey είναι ήδη ενσωματωμένο σε πλατφόρμες όπως το AW101 και το AHRLAC.