Τραμπ: Τι κρύβει η επίθεσή του στο Χάρβαρντ και τι μπορεί να σημαίνει για τα άλλα ελίτ πανεπιστήμια της χώρας

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται στο Χάρβαρντ. Πρόσφατα διέκοψε επιπρόσθετες επιχορηγήσεις ύψους 450 εκατ. δολαρίων προς το Πανεπιστήμιο.

Οι ενέργειές της σηματοδοτούν μια περαιτέρω κλιμάκωση της επίθεσης του Αμερικανού προέδρου στο ελίτ πανεπιστήμιο και δείχνουν τι περιμένει ενδεχομένως τα άλλα πανεπιστήμια.

Η απόφαση της Πέμπτης για την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο κλιμακώνει τη μάχη μεταξύ του Χάρβαρντ και του Τραμπ, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι θα καταργήσει και το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου. Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι το ίδρυμα δεν θα είναι πλέον επιλέξιμο για νέες ομοσπονδιακές κρατικές ερευνητικές επιχορηγήσεις.

Στις 6 Μαΐου, η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι θα εμποδίσει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ να λάβει νέες ομοσπονδιακές κρατικές ερευνητικές επιχορηγήσεις. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι το μπλοκάρισμα αφορούσε ειδικά τις επιχορηγήσεις για τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Φωτογραφία: Unsplash

Η πολιτική παγίδα

Οι συντηρητικοί εκτιμούν ότι τα ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη της ανισότητας στην αμερικανική ζωή. Δεν θα ήταν συμπαθείς στόχοι ακόμη και πριν τα πανεπιστήμια εμφορηθούν από ταυτοτικές πολιτικές και στη συνέχεια από τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα.

Δεν έχει σημασία που ο ίδιος ο πρόεδρος του Χάρβαρντ λέει ότι έχει πέσει θύμα αντισημιτισμού στη δουλειά του. Η επίθεση του Τραμπ στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια είναι και μια παγίδα για τους Δημοκρατικούς. Αν τα υπερασπιστούν θα φανεί ότι είναι το κόμμα των πλουσίων και των ξεχωριστών. 

Η κυβέρνηση έχει συχνά ισχυριστεί ότι τα σχολεία που έχει βάλει στο στόχαστρο υποθάλπουν αντισημιτισμό. Όταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα σάρωσε τις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα το 2024, για παράδειγμα, μερικές από τις πιο ευμετάβλητες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Κολούμπια.

Η εχθρότητα της διοίκησης προς τα μεγάλα κολέγια και πανεπιστήμια έχει βαθύτερες ρίζες από την αναταραχή που συνδέεται με τον πόλεμο στην Γάζα και τον αντισημιτισμό. Οι συντηρητικοί κοιτάζουν με καχυποψία τις ελίτ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και δεκαετίες. Τους ενοχλούν τα προγράμματα θετικής δράσης για την εισαγωγή, το υψηλό κόστος των διδάκτρων, οι απόψεις των φιλελεύθερων καθηγητών και ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την αποδοχή στα πανεπιστήμια.

Η woke ατζέντα

Πολλοί συντηρητικοί λένε ότι οι απόψεις τους έχουν περιθωριοποιηθεί στα αμφιθέατρα και θεωρούν τα κορυφαία σχολεία ως εκκολαπτήρια της λεγόμενης woke ατζέντας. Έχουν πει ότι θέλουν τα πανεπιστήμια να δίνουν έμφαση σε ακαδημαϊκά προγράμματα που θα οδηγήσουν τους φοιτητές στο είδος των θέσεων εργασίας που είναι απαραίτητες για την οικονομία.

Τώρα ο Λευκός Οίκος απαίτησε από το παλαιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ να προβεί σε αλλαγές στις πρακτικές πρόσληψης, εισδοχής και διδασκαλίας, οι οποίες, όπως λέει, θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη. Από τότε που επέστρεψε στην εξουσία, ο Τραμπ έχει πιέσει να αναμορφώσει τα κορυφαία πανεπιστήμια απειλώντας να παρακρατήσει ομοσπονδιακά κονδύλια που προορίζονται κυρίως για την έρευνα. Το Χάρβαρντ έγινε το πρώτο μεγάλο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ που απέρριψε τις απαιτήσεις της κυβέρνησής του.

Το Χάρβαρντ δήλωσε νωρίτερα ότι έχει λάβει πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και ότι οι απαιτήσεις αποτελούν προσπάθεια ρύθμισης των “πνευματικών συνθηκών” του πανεπιστημίου. Φυσικά έχει μηνύσει την κυβέρνηση για τις εναντίον του αποφάσεις της.

Την Πέμπτη η υπουργός Eσωτερικής Aσφάλειας δήλωσε ότι το Χάρβαρντ πρέπει να συμμορφωθεί με έναν κατάλογο απαιτήσεων για να έχει μια “ευκαιρία” να ανακτήσει τη δυνατότητά του να εγγράφει διεθνείς φοιτητές. Η κυβέρνηση του ζητεί όλα τα πειθαρχικά μητρώα για τους μη μετανάστες φοιτητές που εγγράφηκαν στο Χάρβαρντ τα τελευταία πέντε χρόνια. Ζητεί ακόμα από το Πανεπιστήμιο να παραδώσει ηλεκτρονικά αρχεία, βίντεο ή ήχο, “παράνομης” και “επικίνδυνης ή βίαιης” δραστηριότητας  από μη μετανάστες φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη. Το Πανεπιστήμιο έχει 72 ώρες για να συμμορφωθεί με το αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για τα αρχεία.

Οι επικριτές του Τραμπ λένε ότι οι κινήσεις κατά των αμερικανικών πανεπιστημίων ισοδυναμούν με καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Στην πραγματικότητα ο Τραμπ επιτίθεται σε αυτό που έχει κάνει την Αμερική μεγάλη και σημαντική. Το Χάρβαρντ έχει μηνύσει την κυβέρνηση για τη διακοπή της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου με περισσότερα από 2 δισ. δολάρια. Η υπουργός Eσωτερικής Aσφάλειας κατηγόρησε το Χάρβαρντ ότι δημιουργεί ένα “εχθρικό” περιβάλλον για τους Εβραίους φοιτητές – μια επίθεση που εξαπολύει η διοίκηση εναντίον πανεπιστημίων που αποτέλεσαν σκηνικό φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2022 στο Ισραήλ και την επακόλουθη επίθεση της χώρας στη Γάζα.

Η απαγόρευση για τους διεθνείς φοιτητές θα προκαλέσει επίσης ανησυχία για το 1,1 εκατομμύριο αλλοδαπών που φοιτούν στα αμερικανικά πανεπιστήμια – εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από την Ινδία και την Κίνα – καθώς και για άλλους που ελπίζουν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ. Τα δίδακτρα των αλλοδαπών φοιτητών αποτελούν σημαντική πηγή οικονομικής στήριξης για τα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Η απόφαση του Τραμπ ανακοινώθηκε μετά την δολοφονία δύο νέων υπαλλήλων της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον και καθώς φαίνεται ότι κλιμακώνεται στην χώρα η απαρέσκεια για το νέο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, αλλά και για το στραγγαλισμό της Γάζας από τον στρατό του Ισραήλ που δεν επιτρέπει την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην λιμοκτονούσα Λωρίδα.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.