Golden Dome» όπως λέμε «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome); Κάπως έτσι, αλλά όχι ακριβώς! Όλες οι λεπτομέρειες!
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ιδέα που επέλεξε για το προτεινόμενο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Χρυσός Θόλος για την Αμερική» — μια φιλόδοξη και δαπανηρή πρωτοβουλία εθνικής ασφάλειας που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το μέλλον της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλυψε στον Λευκό Οίκο τα σχέδιά του για την κατασκευή ενός τεράστιου συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας για την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών από απειλές από τη Βόρεια Κορέα και αλλού.
Το «Golden Dome» πήρε το όνομά του από το σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome) του Ισραήλ, το οποίο έχει δοκιμαστεί πολλές φορές σε μάχη. Αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι λίγο διαφορετικό.
Ενώ ο «Σιδερένιος Θόλος» έχει κατασκευαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους βραδείας κίνησης και πυραύλους μικρής εμβέλειας, η απειλή των πυραύλων για την Αμερική είναι εντελώς διαφορετική.
Ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς μεταξύ των δύο συστημάτων είναι το μέγεθος της χερσαίας μάζας που πρέπει να προστατευτεί. Το Ισραήλ είναι πάνω από 400 φορές μικρότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ως επί το πλείστον μια επίπεδη έρημος που είναι εύκολο να υπερασπιστεί κανείς, σύμφωνα με την έκθεση του NPR.
Οι πύραυλοι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες διαφέρουν επίσης σημαντικά από τους πυραύλους της Χαμάς.
Η Ρωσία, η Κίνα και οποιαδήποτε άλλη χώρα που θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στις ΗΠΑ διαθέτει Διηπειρωτικούς Βαλλιστικούς Πύραυλους (ICBM), με γρήγορες υπερηχητικές ταχύτητες και μεγαλύτερο βεληνεκές.
Ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί ένας υπερηχητικός πύραυλος είναι να κατασκευαστεί μια πυραυλική άμυνα με τεχνολογία που έχει τοποθετηθεί στο διάστημα.
Η ιδέα είναι να υπάρχουν δορυφόροι σε τροχιά που θα μπορούν να εντοπίζουν πυραύλους καθώς εγκαταλείπουν το έδαφος και στη συνέχεια να τους επιτίθενται στην αρχή της πτήσης τους.
Το πρόβλημα με ένα τέτοιο σύστημα είναι ότι οι δορυφόροι συνεχίζουν να κινούνται γύρω από τη Γη, επομένως η πρόκληση θα ήταν να τους τοποθετήσουμε στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή. Για να επιτευχθεί αυτό, θα χρειαζόταν ένα τεράστιο σύμπλεγμα αναχαιτιστικών πυραύλων, με ορισμένες αναφορές να ανεβάζουν τον αριθμό σε 16.000.
Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει, όπως έδειξε ο Ίλον Μασκ, ο στενότερος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω των δορυφόρων διαδικτύου Starlink.
Το πρώτο «δηλητήριο»
Ήδη αμερικανικά ΜΜΕ άρχισαν να στάζουν «δηλητήριο», σχολιάζοντας ότι το πρότζεκτ θυμίζει το αποτυχημένο πρόγραμμα «Πόλεμος των Άστρων» του Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν και οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να κοστίσει από δεκάδες δισεκατομμύρια έως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με τον τρόπο που θα στηθεί.
Ο Τραμπ δήλωσε πάντως ότι το νέο αμυντικό σύστημα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας, η οποία λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2029.
Ενώ η επιλεγμένη ιδέα δεν είναι η πιο ακριβή επιλογή που εξετάζει το Πεντάγωνο, εξακολουθεί να έχει μια προβλεπόμενη αρχική τιμή από 30 δισεκατομμύρια έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εάν υλοποιηθεί, θα αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν όπλα στο διάστημα, με σκοπό την αναχαίτιση και καταστροφή εισερχόμενων πυραύλων κατά τη διάρκεια της πτήσης.